Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΔΕΙΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Στο μέλλον τα νεότερα...

Για το απώτερο μέλλον μετατίθενται οι άδειες των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως αναμενόταν, έκανε αποδεκτή την εισήγηση του Κλιμακίου Ραδιοτηλεοπτικών Αδειών, σύμφωνα με την οποία απορρίπτονται οι αιτήσεις των 10 τηλεοπτικών σταθμών που ήταν υποψήφιοι για τις 6 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

Ο διαγωνισμός θα κηρυχτεί άγονος και το υπουργείο Τύπου θα προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, παραμένει αδιαφανές και «σκοτεινό». Αχυράνθρωποι κρύβονται πίσω από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, οφ σορ εταιρίες, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σήκωσε «ψηλά» τα χέρια στο μεγάλο θέμα του «πόθεν έσχες». Επανειλημμένα ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία, αλλά ούτε αυτά μπόρεσαν να ξεκαθαρίσουν το ομιχλώδες ιδιοκτησιακό τοπίο. Αιτήσεις για άδεια εθνικής εμβέλειας είχαν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί:

1. ΑΝΤΕΝΝΑ, 2. MEGA, 3. ALPHA (SKAI), 4. STAR, 5, ALTER (Κανάλι 29 ή 5), 6. «902», 7. «Μακεδονία», 8. TEMPO (NEW), 9. SEVEN 10. «Τηλέ Αστυ» («Τηλέ Σίτυ»).

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ αποφασίστηκε ν' απορριφθούν όλες οι αιτήσεις γιατί δεν καλύπτουν το «πόθεν έσχες» των μετοχών τους. Στο ίδιο «τσουβάλι» όμως με τους «αόρατους» μεγαλοϊδιοκτήτες μπήκε και η τηλεόραση του «902», που είναι κομματικός σταθμός.

Τη διαφωνία του στην εισήγηση του Κλιμακίου που αφορά τον «902» εξέφρασε το τακτικό μέλος του ΕΣΡ Παύλος Αλέπης και το αναπληρωματικό Γιάννης Ζαγγανάς, που έχουν υποδειχτεί από το ΚΚΕ. Ο Γ. Ζαγγανάς άλλωστε είχε διατυπώσει τις αντιρρήσεις του και στο Κλιμάκιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Ο Π. Αλέπης τόνισε πως ο «902» είναι κομματικός σταθμός και πως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα «πόθεν έσχες». Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Γ. Ζαγγανάς διαφωνώντας με την εισήγηση του Κλιμακίου. Η αίτηση του «902», όπως είπε ο Γ. Ζαγγανάς, περιλαμβάνει δήλωση του ΚΚΕ, την οποία υπογράφει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που αναφέρει ότι ο σταθμός είναι του ΚΚΕ και ως εκ τούτου δε χρειάζεται να υποβληθούν στοιχεία «πόθεν έσχες». Επίσης δε συντρέχει ζήτημα οικονομικής αυτοτέλειας των παρενθέτων προσώπων, καθώς το ίδιο το ΚΚΕ διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για κομματικό σταθμό. Η επιμονή σε αντίθετη ερμηνεία, θα οδηγούσε στον αποκλεισμό των κομμάτων από τη δυνατότητα να κατέχουν τηλεοπτικό σταθμό ή διαφορετικά είναι σαν να ζητούν από τα κόμματα να δηλώνουν ψευδή στοιχεία, προκειμένου να πάρουν άδεια για την ίδρυση κομματικού σταθμού. Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, ο οποίος προβλέπει ότι τα κόμματα μπορούν και δικαιούνται να έχουν δικά τους ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Η Ολομέλεια του ΕΣΡ συμφώνησε με τις απόψεις των Π. Αλέπη και Γ. Ζαγγανά πως ο «902» δεν μπορεί να κριθεί με τα κριτήρια των εμπορικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, εξέφρασε την άποψη να υπάρξει ειδική ρύθμιση που θα αφορά τα πολιτικά κόμματα.

Για τους υπόλοιπους σταθμούς, σύμφωνα με την εισήγηση των επιστημόνων του ΕΣΡ, το STAR δεν καλύπτει το «πόθεν έσχες» των μετοχών ενώ δεν έχουν προσκομιστεί στο ΕΣΡ και τ' απαραίτητα στοιχεία. Και τα στοιχεία όμως που προσκόμισε το MEGA δεν καλύπτουν το «πόθεν έσχες». Το ίδιο ισχύει και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ANTENNA, TELE CITY, ALPHA, SEVEN, ALTER και «Μακεδονία» και TEMPO.

O υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας μετά την απόφαση του ΕΣΡ, δήλωσε χτες πως θα την υπογράψει, γιατί πιστεύει πως το ΕΣΡ «έκανε πολύ καλή δουλιά». Θα γίνει, όπως είπε, νέος διαγωνισμός και θα κληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα στοιχεία τους για το 2002. Ο νέος διαγωνισμός θα προκηρυχτεί από το υπουργείο Τύπου. Ο Χρήστος Πρωτόπαππας αφήνει ανοιχτό το θέμα του χρόνου που θα γίνει η αλλαγή της σύνθεσης του ΕΣΡ, αφού χτες σε σχέση με τις άδειες εθνικής εμβέλειας είπε πως ο σχετικός έλεγχος θα γίνει «πιθανότατα από το νέο ΕΣΡ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου (2015-07-23 00:00:00.0)
Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ (2004-06-03 00:00:00.0)
Κλειστά τα χαρτιά της κυβέρνησης για το «βασικό μέτοχο» (2004-05-04 00:00:00.0)
Το σκοτεινό τοπίο της διαπλοκής (2003-09-23 00:00:00.0)
Στοιχεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς (2003-07-08 00:00:00.0)
Προετοιμασία χωρίς... διάταγμα (2002-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ