Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης

Επιστροφή στο παρελθόν, για να διατηρηθεί άσβεστη η φλόγα που φέγγει το δρόμο του μέλλοντος. Αυτό θα επιχειρηθεί απόψε, μέσα από τη μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης που οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Απόψε στις 7 το απόγευμα στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τιμάται η ζωή, το έργο και η θυσία του Νίκου Μπελογιάννη, του Δημήτρη Μπάτση, του Νίκου Καλούμενου και του Ηλία Αργυριάδη.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά τη δολοφονία των τεσσάρων κομμουνιστών, μέσα από μια εκδήλωση ιστορικής και πολιτικής μνήμης, πολιτισμού και λόγου, θα αναδειχτεί η πρωτοπορία της σκέψης που κατατέθηκε μέσα από τα επιστημονικά έργα του Ν. Μπελογιάννη και του Δ. Μπάτση, η επικαιρότητά τους και η συμβολή τους στην ανάγνωση των πολιτικών εξελίξεων που ακολούθησαν και διαμόρφωσαν τις σημερινές εξαρτήσεις της χώρας μας από τους Ευρωαμερικανούς ιμπεριαλιστές. Θα προβληθεί η θέση του Κόμματος που από το 7ο ακόμη Συνέδριο διατυπώθηκε, για την άλλη ανάπτυξη της Ελλάδας. Πως η Ελλάδα έχει τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες, το ανθρώπινο δυναμικό, για μια άλλη ανάπτυξη με κέντρο τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού, στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς.

Μέσα από την αποψινή εκδήλωση θα προβληθεί για άλλη μια φορά η προοπτική της συνέχισης του αγώνα για τη λαϊκή εξουσία, για να βρει πρακτική εφαρμογή η πλατφόρμα της άλλης ανάπτυξης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν ο Χρ. Κόφφας, γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και επιστήμονες που θα προσεγγίσουν το έργο του Ν. Μπελογιάννη και του Δ. Μπάτση.

Η Μ. Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα προσεγγίσει το βιβλίο του Μπελογιάννη για το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα σε συνάρτηση με τα σημερινά δεδομένα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Θέμα της εισήγησής της είναι: «Από το Ξένο Κεφάλαιο του Ν. Μπελογιάννη στη Συνωμοτική Παγκοσμιοποίηση».

Ο Φ. Γκικόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, θα μιλήσει για μια άλλη πλευρά που χαρακτήριζε ιδιαίτερα τον Νίκο Μπελογιάννη, αλλά και άλλους αγωνιστές, την πολύπλευρη προσωπικότητά τους. Αυτή που αναδεικνύει πως παρά τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες πάλευαν, τις διώξεις, τις φυλακές, τις εξορίες, έβρισκαν χρόνο να γράφουν, να ασχολούνται με λογοτεχνία, ποίηση, αλλά και επιστημονικά συγγράμματα. Θέμα της εισήγησής του «Ο στρατευμένος διανοούμενος Νίκος Μπελογιάννης».

Και ο Β. Παπαγεωργίου, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, θα μιλήσει για τα «Στρατηγικά υλικά του ελληνικού υπεδάφους: ελπίδα και απειλή για την πατρίδα μας (από τον Δ. Μπάτση στις γκρίζες ζώνες)». Θα παρουσιάσει το έργο του Δ. Μπάτση, μεταφέροντας τη λογική των προϋποθέσεων ανάπτυξης της Ελλάδας, όπως κατατέθηκαν τότε, στις σημερινές συνθήκες και αναδεικνύοντας την επικαιρότητά τους.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια στη μνήμη των εκτελεσμένων ηρώων, που θα ερμηνεύσει η Ανθή Τατσιούλη με τη συνοδεία της Σοφίας Ζουμή στο πιάνο. Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γέμισε λουλούδια το μνημείο του στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό (2022-03-31 00:00:00.0)
«Το ΚΚΕ έχει ρίζες στο λαό ποτισμένες με αίμα»... (2021-03-30 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τα 94 χρόνια του ΚΚΕ (2012-11-30 00:00:00.0)
Τίμησε τον Μπελογιάννη στη γενέτειρά του (2012-04-10 00:00:00.0)
Επιστήμη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και της ανεξαρτησίας (2003-01-11 00:00:00.0)
«Προχωράμε για την κατάκτηση της πραγματικής μας ελευθερίας» (2002-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ