Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΤΣΟΣ
Αφοσιωμένος ως την τελευταία του στιγμή στο ΚΚΕ

Κηδεύτηκε την περασμένη Τετάρτη ο παλαίμαχος κομμουνιστής

«Ηρθαμε να αποχαιρετήσουμε έναν θαρραλέο αγωνιστή, έναν θερμό πατριώτη, έναν πιστό και ακλόνητο κομμουνιστή, έναν σεμνό και υπέροχο άνθρωπο. Εναν άνθρωπο που προσέφερε ό,τι καλύτερο, ό,τι ακριβότερο στη μεγάλη υπόθεση της εργατικής τάξης, του λαού και της πατρίδας του. Στην υπόθεση της ειρήνης και του σοσιαλισμού». Με τα λόγια αυτά ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ, «αποχαιρέτησε» εκ μέρους της στο τελευταίο του ταξίδι τον παλαίμαχο κομμουνιστή Κώστα Γάτσο, που κηδεύτηκε την περασμένη Τετάρτη, στο 3ο Νεκροταφείο, παρουσία πλήθους συντρόφων, συναγωνιστών, συγγενών και φίλων, που βρέθηκαν εκεί για να του απευθύνουν το στερνό «αντίο».

Ο Κ. Γάτσος γεννήθηκε το 1920 στην Καστανερή Κιλκίς. Το 1941 συνδέεται με το κίνημα και γίνεται μέλος του ΚΚΕ, ενώ εκτελεί με επιτυχία την πρώτη του αποστολή για δημιουργία ΚΟ στο χωριό του και στη συνέχεια για δημιουργία ΕΑΜ. Την ίδια προσπάθεια κατέβαλε και σε άλλα χωριά, παράλληλα με την προσπάθεια να εμποδιστούν οι Βούλγαροι φασίστες να δημιουργήσουν οργανώσεις στα σλαβομακεδονικά χωριά. Το 1943 βγήκε στο βουνό και εντάχτηκε στο αρχηγείο του Πάικου. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και διακρίθηκε για την αυταπάρνησή του. Μετά την απελευθέρωση διώκεται και το 1945 αναγκάζεται να ξαναβγεί στο βουνό. Το χειμώνα του '46 φεύγει στη Γιουγκοσλαβία, εκεί αφήνει την οικογένειά του και ο ίδιος επιστρέφει στο Πάικο. Στις αρχές του 1947 επικεφαλής συγκροτήματος πηγαίνει στη Ρούμελη όπου μένει ως την υποχώρηση προς την Αλβανία και από κει φεύγει για τη Σοβιετική Ενωση. Στην Τασκένδη εργάζεται σε εργοστάσιο, παρακολουθεί Ανώτατη Κομματική Σχολή στη Μόσχα, ενώ διατελεί γραμματέας στην ΚΟ της Τασκένδης και των Κομματικών Οργανώσεων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Ο Κ. Γάτσος εκλέχτηκε στην ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο, 9ο, 10 και 11ο Συνέδριο.

«Ηταν από τους συντρόφους που διαπαιδαγωγούσε με την επίμονη στάση του στις αρχές και στους κανόνες λειτουργίας του Κόμματος Νέου Τύπου, με την προσήλωσή του και την πίστη του στον μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό», όπως τόνισε στον επικήδειο ο Κ. Βουλγαρόπουλος, συμπληρώνοντας πως ο Κ. Γάτσος διάβηκε περήφανα, με το κεφάλι ψηλά, τους δύσκολους και ωραίους αγώνες, ως την τελευταία του στιγμή. «Αυτούς τους αγώνες - κατέληξε - θα τους συνεχίσουμε με την ίδια πίστη και αφοσίωση. Αυτή η στάση ζωής του κομμουνιστή Κώστα Γάτσου είναι για όλους μας, ιδιαίτερα για τους νέους κομμουνιστές, μεγάλη παρακαταθήκη. Θα σε θυμόμαστε πάντα αγαπημένε μας σύντροφε Κώστα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ