ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πολεμικές ιαχές του Ισραήλ με τις πλάτες ΗΠΑ - ΕΕ

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή από τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης

Δρούζοι των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν διαμαρτύρονται ενάντια στον Νετανιάχου και την προσπάθεια να αξιοποιήσει το μακελειό του Σαββάτου

Copyright 2024 The Associated

Δρούζοι των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν διαμαρτύρονται ενάντια στον Νετανιάχου και την προσπάθεια να αξιοποιήσει το μακελειό του Σαββάτου
Με γενική ανάφλεξη απειλείται η Μέση Ανατολή με τις πολεμικές ιαχές που εντείνει το Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου, με τις πλάτες ΗΠΑ - ΕΕ, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων το μακελειό που σημειώθηκε το Σάββατο σε γήπεδο σε χωριό Δρούζων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων, τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι.

Ισραήλ και ΗΠΑ έσπευσαν να κατηγορήσουν ως υπεύθυνη για το λουτρό αίματος στο χωριό Μαζντάλ Σαμς τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, για τη ρίψη ιρανικής ρουκέτας τύπου Falaq-1, με τον ισραηλινό στρατό να προχωρά σε ένα μπαράζ επιδρομών στον νότιο Λίβανο αλλά και βαθιά μέσα στη χώρα, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, προαναγγέλλει «σκληρή απάντηση».

Η Χεζμπολάχ αρνείται επίμονα κάθε ευθύνη για το μακελειό, ενώ ο εκπρόσωπός της, Μ. Αφίφ, απέδωσε την έκρηξη σε ισραηλινό πύραυλο αναχαίτισης.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού κατοχικού στρατού, αντιστράτηγος Χ. Χαλέβι, έφθασε στο χωριό των Δρούζων λίγες ώρες μετά το φονικό, δηλώνοντας ότι η επίθεση θα αντιμετωπιστεί με μια «πολύ, πολύ σημαντική απάντηση» από το Ισραήλ.

Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο πως ώρες πριν από το μακελειό στο χωριό των Δρούζων, ο Ισραηλινός υποστράτηγος Ορί Γκορντίν, επισκεπτόμενος στρατεύματα στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε ότι οι ισραηλινές μονάδες στα σύνορα με τον Λίβανο προετοιμάζονται για «αποφασιστική επίθεση» εναντίον της Χεζμπολάχ. Ο Γκορντίν είπε σε στρατιώτες ότι «ήδη έχουμε εξαλείψει πάνω από 500 τρομοκράτες στον Λίβανο» και ότι «όταν έρθει η στιγμή και περάσουμε στην επίθεση, θα πρόκειται για αποφασιστική επίθεση».

Προχτές, στο χωριό Μαζντάλ Σαμς μετέβησαν Ισραηλινοί υπουργοί, σε μια προσπάθεια να καπηλευτούν το φονικό, προκαλώντας διαδηλώσεις και σφοδρές αντιδράσεις από τους Δρούζους κατοίκους, οι οποίοι αρνούνται την ισραηλινή υπηκοότητα καθώς τελούν υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Αντίστοιχα, ο Μπ. Νετανιάχου μετέβη χτες το μεσημέρι στο κατεχόμενο χωριό για να χύσει κροκοδείλια δάκρυα για τους 12 αδικοσκοτωμένους ανθρώπους και να απειλήσει τη Χεζμπολάχ και τον Λίβανο με πόλεμο.

Εκατοντάδες κάτοικοι διαδήλωσαν εναντίον του Νετανιάχου, αποκαλώντας τον «δολοφόνο παιδιών» και εγκληματία πολέμου, ενώ προηγουμένως είχαν αρνηθεί σε ελεύθερους σκοπευτές και σωματοφύλακες του Νετανιάχου να πάρουν θέσεις στις ταράτσες ή στις αυλές των σπιτιών τους.

Ο Νετανιάχου εκτόξευσε νέες απειλές αναφέροντας ότι «η σφαγή του Σαββάτου συνιστά την υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από τη Χεζμπολάχ».

Ενταση των ισραηλινών επιθέσεων

Την Κυριακή, το ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας εξουσιοδότησε τον Μπ. Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, να «αποφασίσουν για τον τρόπο και τον χρόνο της ανταπόδοσης» εναντίον της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ προχώρησε σε ένταση των βομβαρδισμών εναντίον του Λιβάνου.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν χτες, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, από ισραηλινή επίθεση με drone στα περίχωρα της πόλης Σάκρα, στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε η λιβανική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις στον νότιο Λίβανο αλλά και βαθιά μέσα στη χώρα, με πλήγματα μεταξύ άλλων στη Σαμπρίχα και στο Μπουρτζ ελ-Σμάλι κοντά στην Τύρο, στην κοιλάδα Μπεκάα και τις περιοχές Καφρ Κίλα, Ραμπ αλ-Ταλατίν, Χιαμ και Ταΐρ Χάρφα.

Περιφερειακές και διεθνείς αντιδράσεις

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, σε δήλωσή του από το Τόκιο, έσπευσε να κάνει πλάτες στο Ισραήλ, αναφέροντας ότι «όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν πως οι πύραυλοι προήλθαν από τη Χεζμπολάχ... Για άλλη μια φορά, τονίζω το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις και την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να το κάνει».

Την επόμενη στιγμή ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δήθεν οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν επιδείνωση ή και επέκταση της σύγκρουσης και ότι είναι «αποφασισμένες» να τερματίσουν τη σύγκρουση στη Γάζα «που διήρκεσε πάρα πολύ» - την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ στηρίζουν με κάθε τρόπο το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο και τα εγκλήματά του...

Η κυβέρνηση του Λιβάνου απαίτησε άμεση παύση των εχθροπραξιών «σε όλα τα μέτωπα», ζητώντας «ανεξάρτητη έρευνα» για την επίθεση στο χωριό Μαζντάλ Σαμς.

Ανεξάρτητη διεθνή έρευνα, αφού καταδίκασε «απερίφραστα αυτό το λουτρό αίματος», ζήτησε και ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις - Πλασάρτ, και ο επικεφαλής της αποστολής κυανόκρανων, Αρ. Λαζάρο, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση ότι η κλιμάκωση στην ανταλλαγή πυρών «θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη σύγκρουση που θα τυλίξει στις φλόγες όλη την περιοχή με καταστροφή πέραν κάθε πεποίθησης».

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση καλώντας «όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Η Αίγυπτος τόνισε την αναγκαιότητα υποστήριξης του Λιβάνου προκειμένου «να γλιτώσει από τη μάστιγα του πολέμου».

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Α. Ταγιάνι, συζήτησε με τους ομολόγους του από Ισραήλ και Λίβανο την ανάγκη «να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος». Ζήτησε επίσης εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος Ισραήλ - Χεζμπολάχ το 2006 και ζητούσε την αποχώρηση των μαχητών της λιβανέζικης οργάνωσης σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων από τα ισραηλινά σύνορα.

Μια σειρά από «δυτικές» και άλλες χώρες εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες ή υπενθύμισαν αυτές που έχουν ήδη εκδώσει, καλώντας τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο και όσοι βρίσκονται ήδη στη χώρα να την εγκαταλείψουν.

Επιπλέον, αρκετές αεροπορικές εταιρείες (Lufthansa, Ιορδανικές Αερογραμμές, Air France, Transavia France κ.ά.) αποφάσισαν να σταματήσουν προσωρινά τις πτήσεις από και προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου, μπροστά στον κίνδυνο μιας πολεμικής κλιμάκωσης.

Νέες επιθέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας εναντίον της Υεμένης

Το ίδιο διάστημα λάδι στη φωτιά της περιοχής ρίχνουν οι νέες επιθέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι.

Οι νέες επιθέσεις εξαπολύθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές της 20ής Ιούλη στο ίδιο λιμάνι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μασίρα», που πρόσκειται στους Χούθι, μετέδωσε πως η επίθεση είχε στόχο το διεθνές αεροδρόμιο της Χοντέιντα.

Ο Αλί αλ Καχούμ, στέλεχος της ηγεσίας των Χούθι, δήλωσε στη συνέχεια ότι η Υεμένη «εισέρχεται σε νέο στάδιο» του πολέμου με το Ισραήλ, απευθύνοντας κάλεσμα στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν για να τους βοηθήσουν.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Καθημερινές οι σφαγές από το Ισραήλ και συνεχής ο εκτοπισμός αμάχων

Γιατροί και διασώστες παλεύουν να σώσουν ένα παιδί στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ

Copyright 2023, The Associated

Γιατροί και διασώστες παλεύουν να σώσουν ένα παιδί στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ
Με συνεχείς εντολές του ισραηλινού κατοχικού στρατού για την εκκένωση περιοχών, που πλέον καλύπτουν το 86% της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), με πολύνεκρα χτυπήματα σε σχολεία και νοσοκομεία στα οποία καταφεύγουν χιλιάδες εκτοπισμένοι, με συστηματική καταστροφή όλων των υποδομών που είναι απαραίτητες για την επιβίωση των αμάχων, το Ισραήλ συνεχίζει τη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Στις 297 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί πάνω από 39.363 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 90.923. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 39 νεκροί και 93 τραυματίες.

Νέα σφαγή σε σχολείο που στέγαζε αμάχους

Σε μία ακόμα θηριωδία από το κράτος - δολοφόνο, το Σάββατο ισραηλινά drone βομβάρδισαν σχολείο στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ της κεντρικής Γάζας με αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 30 αμάχων (ανάμεσά τους αρκετά παιδιά) και τον τραυματισμό πάνω από 100 άλλων.

Οι περισσότεροι τραυματίες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Ακσα, που αντιμετωπίζει εδώ και μήνες σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και ελλείψεων.

Εικόνες του CNN, μέσα από το νοσοκομείο μετά την ισραηλινή επίθεση στο σχολείο, έδειχναν πτώματα ανθρώπων, με παιδιά μεταξύ των νεκρών. Η αίθουσα επειγόντων περιστατικών είχε κατακλυστεί από θύματα και αδυνατούσε να περιθάλψει περισσότερους ασθενείς. Ανθρωποι λάμβαναν ιατρική φροντίδα στα πατώματα. Ενα μικρό αγόρι έφτασε στο νοσοκομείο τραυματισμένο και λίγο αργότερα πέθανε, με τις λέξεις «αγνώστων στοιχείων» γραμμένες στο στομάχι του...

Η Ντέιρ αλ Μπάλαχ είναι μία από τις περιοχές με τους περισσότερους εκτοπισμένους αμάχους Παλαιστινίους. Πολλοί από τους εκτοπισμένους επιχειρούν να βρουν καταφύγιο σε ό,τι έχει απομείνει από σχολεία και νοσοκομεία, ωστόσο το Ισραήλ χτυπά συστηματικά και αυτές τις υποδομές.

Η πολύνεκρη σφαγή, που είναι η δέκατη σε σχολείο από τις 6 Ιουλίου, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του εκπροσώπου Τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής, που χαρακτήρισε εξίσου υπεύθυνες τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ.

«Το πράσινο φως που έλαβε ο Νετανιάχου από την αμερικανική κυβέρνηση τον έκανε να συνεχίσει την επίθεση και τις συνεχιζόμενες σφαγές κατά του παλαιστινιακού λαού, η τελευταία από τις οποίες ήταν η φρικτή σφαγή που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ως αποτέλεσμα της επίθεσης του κατοχικού στρατού σε σχολείο που φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ», κατήγγειλε ο Nabil Abu Rudeineh, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς.

Αλλεπάλληλες ισραηλινές εντολές εκκένωσης

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος των εκτοπισμένων αμάχων στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ έχει πάρει ξανά τους δρόμους αναζητώντας κάπου αλλού καταφύγιο, σε μία περιοχή γεμάτη ερείπια, βόμβες, καταστροφή κάθε είδους υποδομής και βασικής υπηρεσίας.

Εντολές εκκένωσης δόθηκαν χτες και στους μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς Bureij και Νουσεϊράτ, καθώς και στη συνοικία Ταλ αλ Χάουα της πόλης της Γάζας, όπου γίνονται συστηματικά κατεδαφίσεις σπιτιών.

Στην πόλη Χαν Γιούνις, όπου έχουν εκδοθεί δύο εντολές εκκένωσης από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό μέσα σε μία βδομάδα, και δη στο νοσοκομείο Νάσερ η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς πολλά από τα πτώματα που μεταφέρθηκαν στο κτίριο έχουν παραμορφωθεί τόσο άσχημα που (σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του «Al Jazeera») είναι αδύνατον να αναγνωριστούν.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι μόνο στη νότια πόλη Χαν Γιούνις εκτοπίστηκαν περισσότεροι από 180.000 άνθρωποι μέσα σε τέσσερις ημέρες μαχών γύρω από την πόλη.

Εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανακοίνωσε πως «η κλιμάκωση των εχθροπραξιών» πυροδοτεί «νέα κύματα εσωτερικού εκτοπισμού σε όλη τη Γάζα». Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως «εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ανατολική πλευρά της Χαν Γιούνις».

Κατέστρεψαν και τη δεξαμενή νερού στη Ράφα

Χτες, κυκλοφόρησε βίντεο με Ισραηλινούς στρατιώτες να βομβαρδίζουν και να καταστρέφουν τη μεγάλη δεξαμενή και πηγή νερού της νότιας πόλης Ράφα, αυξάνοντας το μαρτύριο της δίψας για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπου.

Ο δήμαρχος της πόλης Αχμεντ αλ Σούφι κατήγγειλε την καταστροφή της δεξαμενής ως ένα ακόμη έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και απηύθυνε διεθνώς έκκληση να επιτραπεί στη Γάζα η εισαγωγή ανταλλακτικών, μηχανημάτων και σωλήνων, ώστε να αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης. Σημείωσε πως η καταστροφή που έκαναν συνειδητά οι στρατιώτες στη δεξαμενή και πηγή της δυτικής συνοικίας Ταλ ας Σουλτάν κοστολογείται σε τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια δολάρια.

Η καταγγελία, που τεκμηριώθηκε με βίντεο, ανάγκασε εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού να ανακοινώσει χτες πως τάχα θα διενεργηθεί «έρευνα» για το περιστατικό.

Σύλληψη 9 Ισραηλινών στρατιωτών για βασανιστήρια σε φυλακές

Στο φόντο των επανειλημμένων καταγγελιών για τον φρικτό βασανισμό πολλών Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές Sde Teiman, χτες ανακοινώθηκε πως συνελήφθησαν 9 Ισραηλινοί στρατιώτες που θεωρούνται «ύποπτοι» για τον βασανισμό τουλάχιστον ενός Παλαιστίνιου κρατουμένου.

Σύμφωνα με βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη σύλληψη των στρατιωτών στο κέντρο κράτησης, προσωπικό της στρατιωτικής αστυνομίας συγκρούστηκε με ορισμένους από τους στρατιώτες που αντιστάθηκαν στη σύλληψη και ταμπουρώθηκαν στις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με αναφορές στρατιώτες χρησιμοποίησαν επίσης σπρέι πιπεριού κατά μελών της στρατονομίας.

Η εξέλιξη προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπ. Σμότριτς, που κάλεσε τον Στρατιωτικό Γενικό Εισαγγελέα Γιφάτ Τόμερ Γερουσαλμί που διέταξε την έρευνα για την κακοποίηση κρατούμενου «να πάρει τα χέρια του από τους ηρωικούς πολεμιστές του Ισραήλ»...

Ο δε υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, και άλλα στελέχη του κόμματος Οτζμα Γεχουντίντ απαίτησαν επίσης να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι 9 στρατιώτες που κατηγορούνται για τον βασανισμό κρατούμενου.

Στο μεταξύ, χτες, η εφημερίδα «Washington Post» επικαλούμενη μαρτυρίες Παλαιστινίων πρώην κρατουμένων και των δικηγόρων τους αποκάλυψε τη βία και την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων στις ισραηλινές φυλακές.

Ανέφερε πως τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι από την Κατεχόμενη Δυτική Οχθη και το Ισραήλ έχουν πεθάνει από κακουχίες και βασανισμό από τον περασμένο Οκτώβρη.

Εισβολές και συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ο καταυλισμός προσφύγων Μπαλάτα δέχθηκε την Κυριακή τέσσερις φορές την εισβολή δυνάμεων του ισραηλινού στρατού.

Από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών τραυματίστηκε σοβαρά ένας 17χρονος, ενώ μπουλντόζες του στρατού κατεδάφισαν σπίτια και κατέστρεψαν υποδομές.

Υπολογίζεται πως από τον περασμένο Οκτώβρη, στη Δυτική Οχθη, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά και επιθέσεις Εβραίων εποίκων τουλάχιστον 591 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 143 ήταν παιδιά.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε η σύλληψη 15 Παλαιστινίων ενώ άλλοι 30 κοντά στη Βηθλεέμ ανακρίθηκαν και οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Δημοσιεύματα για νέους όρους στο «παζάρι της εκεχειρίας»

Σε δεύτερη μοίρα έδειξε να περνά η επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων Ισραήλ - Χαμάς με στόχο μία συμφωνία εκεχειρίας τριών φάσεων και ανταλλαγή των Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Πληροφορίες της λιβανικής εφημερίδας «Al Akhbar» που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ ανέφεραν το πρωί της Δευτέρας μία «τροποποιημένη» ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία με τα ακόλουθα τέσσερα βασικά αιτήματα: Να μην επιτραπεί στη Βόρεια Γάζα ο επαναπατρισμός ένοπλων κατοίκων της και να επιθεωρηθούν όσοι επιστρέψουν. Να συνεχίσει ο στρατός την κατοχή του Διαδρόμου Φιλαδέλφειας στα σύνορα με την Αίγυπτο. Να δοθούν εγγυήσεις στο Ισραήλ πως θα μπορεί να ξαναρχίσει τις μάχες μετά την πρώτη φάση της συμφωνίας εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να φθάσουν σε συμφωνία και να προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο. Το Ισραήλ θα πάρει εγκαίρως μία νέα λίστα με τα ονόματα των ζωντανών ομήρων πριν την απελευθέρωση.

Ωστόσο, η ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom» ανέφερε πως η ισραηλινή αντιπροσωπεία συζητά την πιθανότητα αποχώρησης από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας υπό τον όρο πως θα εγκατασταθούν συστήματα επιτήρησης και ειδικοί αισθητήρες, ώστε να ελέγχει πλήρως τις περιοχές στα σύνορα μεταξύ Γάζας - Αιγύπτου.

Διαφορετική εικόνα έδωσε χτες βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι η Χαμάς αποτρέπει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων στη Γάζα, και ότι το Ισραήλ δεν έχει αλλάξει καμιά από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει. Επανέλαβε πως το Ισραήλ παραμένει στους όρους της αρχικής πρότασης, η οποία περιλαμβάνει τη διασφάλιση της απελευθέρωσης του μέγιστου αριθμού ομήρων που παραμένουν εν ζωή, τον ισραηλινό έλεγχο του μεθοριακού διαδρόμου μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου και την παρεμπόδιση Παλαιστινίων μαχητών και όπλων να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς από την άλλη κατηγόρησε χτες βράδυ τον Νετανιάχου πως εμποδίζει τη συμφωνία εκεχειρίας, βάζοντας στο τραπέζι «νέους όρους και απαιτήσεις», διευκρινίζοντας πως ενημερώθηκε για την τελευταία απάντηση του Ισραήλ έπειτα από συνομιλίες στη Ρώμη μεταξύ αξιωματούχων Ισραήλ - ΗΠΑ - Αιγύπτου και Κατάρ.

Ισραηλινο-τουρκική ένταση

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν την Κυριακή είχε υπαινιχθεί την πιθανότητα τουρκικής επέμβασης στην περιοχή ανάλογα με στρατιωτικές κινήσεις σε Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκαλώντας το μένος του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ι. Κατζ που παρομοίασε τον Ερντογάν με τον Ιρακινό πρώην Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, καλώντας τον να θυμηθεί τι συνέβη εκεί «και πώς τελείωσε».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου Φαχρετίν Αλτούν κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση πως προσπαθεί να κρύψει τα εγκλήματα πολέμου της στοχοποιώντας τον Πρόεδρο Ερντογάν με αφορμή τις απειλές του τελευταίου για «εισβολή» στο Ισραήλ. Ο Ερντογάν, μιλώντας την Κυριακή το βράδυ σε στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, τόνισε απειλητικά: «Ακριβώς όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, όπως ακριβώς μπήκαμε στη Λιβύη, μπορεί να κάνουμε κάτι παρόμοιο σε αυτούς για να βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους», εννοώντας το Ισραήλ.

Χτες βράδυ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών επανήλθε καλώντας το ΝΑΤΟ να αποβάλει την Τουρκία από μέλος του οργανισμού, δείχνοντας αποφασισμένος να αυξήσει περαιτέρω την ένταση με την Αγκυρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ