Τρίτη 30 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Δημοσιεύματα για νέους όρους στο «παζάρι της εκεχειρίας»

Σε δεύτερη μοίρα έδειξε να περνά η επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων Ισραήλ - Χαμάς με στόχο μία συμφωνία εκεχειρίας τριών φάσεων και ανταλλαγή των Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Πληροφορίες της λιβανικής εφημερίδας «Al Akhbar» που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ ανέφεραν το πρωί της Δευτέρας μία «τροποποιημένη» ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία με τα ακόλουθα τέσσερα βασικά αιτήματα: Να μην επιτραπεί στη Βόρεια Γάζα ο επαναπατρισμός ένοπλων κατοίκων της και να επιθεωρηθούν όσοι επιστρέψουν. Να συνεχίσει ο στρατός την κατοχή του Διαδρόμου Φιλαδέλφειας στα σύνορα με την Αίγυπτο. Να δοθούν εγγυήσεις στο Ισραήλ πως θα μπορεί να ξαναρχίσει τις μάχες μετά την πρώτη φάση της συμφωνίας εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να φθάσουν σε συμφωνία και να προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο. Το Ισραήλ θα πάρει εγκαίρως μία νέα λίστα με τα ονόματα των ζωντανών ομήρων πριν την απελευθέρωση.

Ωστόσο, η ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom» ανέφερε πως η ισραηλινή αντιπροσωπεία συζητά την πιθανότητα αποχώρησης από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας υπό τον όρο πως θα εγκατασταθούν συστήματα επιτήρησης και ειδικοί αισθητήρες, ώστε να ελέγχει πλήρως τις περιοχές στα σύνορα μεταξύ Γάζας - Αιγύπτου.

Διαφορετική εικόνα έδωσε χτες βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι η Χαμάς αποτρέπει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων στη Γάζα, και ότι το Ισραήλ δεν έχει αλλάξει καμιά από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει. Επανέλαβε πως το Ισραήλ παραμένει στους όρους της αρχικής πρότασης, η οποία περιλαμβάνει τη διασφάλιση της απελευθέρωσης του μέγιστου αριθμού ομήρων που παραμένουν εν ζωή, τον ισραηλινό έλεγχο του μεθοριακού διαδρόμου μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου και την παρεμπόδιση Παλαιστινίων μαχητών και όπλων να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς από την άλλη κατηγόρησε χτες βράδυ τον Νετανιάχου πως εμποδίζει τη συμφωνία εκεχειρίας, βάζοντας στο τραπέζι «νέους όρους και απαιτήσεις», διευκρινίζοντας πως ενημερώθηκε για την τελευταία απάντηση του Ισραήλ έπειτα από συνομιλίες στη Ρώμη μεταξύ αξιωματούχων Ισραήλ - ΗΠΑ - Αιγύπτου και Κατάρ.

Ισραηλινο-τουρκική ένταση

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν την Κυριακή είχε υπαινιχθεί την πιθανότητα τουρκικής επέμβασης στην περιοχή ανάλογα με στρατιωτικές κινήσεις σε Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκαλώντας το μένος του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ι. Κατζ που παρομοίασε τον Ερντογάν με τον Ιρακινό πρώην Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, καλώντας τον να θυμηθεί τι συνέβη εκεί «και πώς τελείωσε».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου Φαχρετίν Αλτούν κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση πως προσπαθεί να κρύψει τα εγκλήματα πολέμου της στοχοποιώντας τον Πρόεδρο Ερντογάν με αφορμή τις απειλές του τελευταίου για «εισβολή» στο Ισραήλ. Ο Ερντογάν, μιλώντας την Κυριακή το βράδυ σε στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, τόνισε απειλητικά: «Ακριβώς όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, όπως ακριβώς μπήκαμε στη Λιβύη, μπορεί να κάνουμε κάτι παρόμοιο σε αυτούς για να βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους», εννοώντας το Ισραήλ.

Χτες βράδυ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών επανήλθε καλώντας το ΝΑΤΟ να αποβάλει την Τουρκία από μέλος του οργανισμού, δείχνοντας αποφασισμένος να αυξήσει περαιτέρω την ένταση με την Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ