Τρίτη 30 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μαγική εικόνα» για ακρίβεια και ρεύμα

«Μαγική εικόνα» προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση σε σχέση με την ακρίβεια που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα απ' τα μέσα του μήνα, με τον πρωθυπουργό να λέει χτες από το Προεδρικό Μέγαρο πως «η προσοχή της κυβέρνησης παραμένει στραμμένη στο μέτωπο της τιθάσευσης των τιμών», επαναλαμβάνοντας το παραμύθι που λέει εδώ και ενάμιση χρόνο, πως... «το συνολικό πλέγμα των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση έχει αρχίσει και αποδίδει».

Αυτά κι ενώ όλα τα τελευταία στοιχεία αποτυπώνουν πως η ακρίβεια και στα βασικά είδη όχι μόνο δεν έχει «παγώσει», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά τώρα και με την εκτίναξη της τιμής του ρεύματος, αναμένονται νέες ανατιμήσεις, παρά τις κυβερνητικές αλχημείες που δημοσιοποιεί το αρμόδιο υπουργείο - προσθέτοντας κι αφαιρώντας προϊόντα κατά το δοκούν - για να αποδείξει το αντίθετο. Την ίδια ώρα, τα λαϊκά στρώματα δίνουν έναν και δυο μισθούς για να πάνε μερικές μέρες διακοπές, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου έχουν φορτωθεί 1,5 δισ. παραπάνω φόρους ακόμα και από όσους είχαν προϋπολογιστεί, με το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 2,9 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,204 δισ. Κάτι που δείχνει και το μέγεθος της φοροληστείας, που μαζί με τους πενιχρούς μισθούς διαμορφώνει ένα εκρηκτικό μείγμα για τα λαϊκά σπίτια.

Η κυβερνητική κοροϊδία στο μεταξύ έσπασε τα κοντέρ και για το ίδιο το ρεύμα, η τιμή του οποίου τις προηγούμενες μέρες εκτοξεύτηκε πάνω από 200% ως αποτέλεσμα της πολιτικής της «απελευθέρωσης», της «πράσινης μετάβασης», των φόρων και των κυρώσεων στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Επιχειρώντας να κρύψει όλα αυτά, ο πρωθυπουργός επιστράτευσε τις θεωρίες για αγρίους, περί «ουρανοκατέβατων κερδών» που «θα τα φορολογήσει επιβάλλοντας ένα έκτακτο τέλος, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Ελληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μια αγορά Ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε». Αυτά την ίδια ώρα που χωρίς τις υποτιθέμενες «δυσλειτουργίες» τα κέρδη των τεσσάρων μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων, στην «κανονική περίοδο» του πρώτου τριμήνου του 2024, ξεπέρασαν τα 770 εκατομμύρια, που φορτώθηκαν στον λαό. Ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση όχι μόνο επιστρατεύει μέτρα - κοροϊδία, τα οποία η ίδια είχε καταργήσει πριν μερικούς μήνες με το επιχείρημα ότι οι εταιρείες τα φόρτωναν τελικά στον λαό, αλλά την ίδια ώρα υπογράφει τα ραβασάκια που στέλνουν τις μέρες αυτές οι εταιρείες Ενέργειας σε χιλιάδες επαγγελματίες, ζητώντας τους να επιστρέψουν πίσω προηγούμενες επιδοτήσεις που είχαν πάρει το 2022!

Στο μεταξύ, χτες η κυβέρνηση ανακοίνωσε τους νέους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, με αλλαγές στο 1/3 από τις Γενικές Γραμματείες (25 συνολικά, με 6 από αυτές να είναι μετακινήσεις) με στόχο την επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου. Ενώ το στίγμα αυτό με τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου ενόψει και ΔΕΘ αναμένεται να εκπέμψει και το σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πολύπλοκο το ζήτημα της ακρίβειας, θα γίνει διάλογος» (2024-07-06 00:00:00.0)
Αγρια φοροληστεία και ματωμένα πλεονάσματα (2023-10-07 00:00:00.0)
Απογείωση φοροληστείας και ματωμένων πλεονασμάτων (2023-10-03 00:00:00.0)
Φοροαφαίμαξη, ματωμένα πλεονάσματα και νέα αύξηση των επιτοκίων (2023-06-16 00:00:00.0)
Προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του εργαζόμενου λαού (2021-09-10 00:00:00.0)
"Χρεοκοπημένη" κοροϊδία (1999-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ