Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του εργαζόμενου λαού

Οι πρώτοι λογαριασμοί με αυξήσεις έως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν τις μέρες αυτές στα λαϊκά νοικοκυριά, προκαλώντας «ηλεκτροσόκ», σε συνδυασμό βέβαια και με την ακρίβεια που «τινάζει στον αέρα» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκέμβρη.

Κι αυτό τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ανοίξει τους «κρουνούς» της χρηματοδότησης για τους επιχειρηματικούς ομίλους και στην Ενέργεια, μέσα από κάθε πιθανή πηγή άντλησης ρευστότητας (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, δανεικά με κρατικές εγγυήσεις κ.λπ.), και έχει διαμορφώσει όλο το θεσμικό πλαίσιο που απαιτούσαν τα μονοπώλια για την υλοποίηση των επενδύσεών τους (σε ΑΠΕ, φυσικό αέριο, δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας κ.ά.), επιβεβαιώνοντας έτσι ότι είναι μεγάλο ψέμα ότι με την επένδυση στην «πράσινη ανάπτυξη» ο λαός τάχα θα έχει φτηνότερο ρεύμα.

Το ακριβώς αντίθετο αποδεικνύεται ξανά τις μέρες αυτές, αφού η επέκταση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και το ακριβότερο φυσικό αέριο εκτοξεύουν τα κόστη, σε συνδυασμό με το «καπέλο» που προσθέτει το γνωστό «εμπόριο ρύπων» στη λιγνιτική ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, που λυγίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οφείλονται στην αυξημένη τιμή χονδρεμπορικής, που κινείται σταθερά πάνω από τα 150 ευρώ και μέσα στον καύσωνα άγγιξε και τα 200 ευρώ, στην ανεπάρκεια των ΑΠΕ να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης, αφού τις μέρες με άπνοια δεν λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες και τα βράδια δεν παράγουν ρεύμα τα φωτοβολταϊκά, και βέβαια στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου (από 25 ευρώ/ MWh τον Μάη σε 48/ MWh σήμερα). Σε όλα δηλαδή τα στοιχεία που συνθέτουν το «πράσινο» μείγμα στην απελευθερωμένη Ενέργεια, που προωθούν η μία πίσω από την άλλη οι αστικές κυβερνήσεις.

Θυμίζουμε για παράδειγμα ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι με την εφαρμογή του περιβόητου «μοντέλου στόχου» της ΕΕ στην αγορά ηλεκτρισμού, που στην πράξη σημαίνει τη μετατροπή του ηλεκτρισμού σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα, θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και οι καταναλωτές θα απολαύσουν μειώσεις τιμών.

Η έναρξη λειτουργίας του χρηματιστηρίου Ενέργειας αποτελεί την... τεράστια συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού, αφού ιδρύθηκε με τον δικό του νόμο, 4425/2016, ο οποίος ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία τις κατευθύνσεις της κοινοτικής Οδηγίας 2009/72/ΕΚ, η οποία ξεκάθαρα ομολογούσε ότι «στόχοι της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι η παροχή νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και η αύξηση του διασυνοριακού εμπορίου, ώστε να επιτευχθούν κέρδη σε απόδοση, ανταγωνιστικές τιμές...».

Ενα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του χρηματιστηρίου Ενέργειας στη χώρα μας, η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται, όπως προείπαμε, σταθερά πολύ πάνω από τα 100 ευρώ, όταν πριν από την εφαρμογή του «μοντέλου - στόχου» οι τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού ήταν αρκετά κάτω των 50 ευρώ/Mwh.

Προκλητικές αλχημείες για τον λαό...

Κι ενώ τα κόστη στο ρεύμα ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο, η κυβέρνηση απογειώνοντας την κοροϊδία επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» των αυξήσεων που ήδη έχουν επιβληθεί, αλλά και αυτών που έρχονται αφήνοντας να διαρρέεται ότι έρχεται δήθεν «πακέτο στήριξης» των «ευάλωτων νοικοκυριών», εξετάζοντας μεταξύ άλλων κάποιες πενιχρές μειώσεις στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) είτε μια μικρή αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα σχετικά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για πενταροδεκάρες, οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες εισοδήματος που προκαλούν οι αυξήσεις και βέβαια ούτε λόγος να γίνεται να πειραχτούν στο ελάχιστο οι προκλητικά υψηλά «εγγυημένες ταρίφες» που εξασφαλίζουν οι επενδυτές μέσα από τα πράσινα χαράτσια ή να χαλάσει το πάρτι κερδών που έχουν στήσει στο χρηματιστήριο Ενέργειας παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρισμού. Σε κάθε περίπτωση, τα όποια μέτρα σχεδιάζονται θα κινούνται στη λογική των εντυπώσεων και στη γνωστή πάντα κατεύθυνση επιδότησης της «ακραίας φτώχειας».

Αλλωστε, υπάρχει πείρα και από τις ανάλογες αλχημείες με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) που έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τη στιγμή που πετούσε εκτός ΚΟΤ πάνω από 100.000 νοικοκυριά, ανακοίνωνε ανερυθρίαστα ότι αυξάνει τα κονδύλια στήριξης για όσους... έμειναν! Θυμίζουμε ότι με τις ρυθμίσεις ΣΥΡΙΖΑ το εισοδηματικό όριο για τους δικαιούχους ΚΟΤ έπεσε στα 9.000 ευρώ από 12.000 που ήταν για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με συνυπολογισμό μιας σειράς ακόμη περιουσιακών κριτηρίων. Και βέβαια η ένταξη στο ΚΟΤ καθόλου δεν απέτρεψε όλο το προηγούμενο διάστημα ούτε τις αποκοπές ρεύματος των δικαιούχων που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στην έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών τους, ούτε τη συσσώρευση τεράστιων οφειλών προς την επιχείρηση, τα οποία φυσικά είναι «απαιτητά» μέσω όλου του «οπλοστασίου» που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα για την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών.

...πακέτα με τη σέσουλα για τους ομίλους

Τα εργατικά - λαϊκά στρώματα βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να έχουν διασφαλισμένη κερδοφορία, ξεκοκαλίζοντας και τα σχετικά πακέτα: Ετσι την ίδια ώρα το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0» προβλέπει συνολικούς πόρους άνω των 6 δισ. σε άμεσες επιδοτήσεις των ομίλων που επενδύουν σε ΑΠΕ, έργα αποθήκευσης Ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, ηλεκτροκίνηση κ.λπ.

Παράλληλα αυτές τις μέρες αναμένονται εξελίξεις στη διαδικασία πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, του διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού (ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ), για τον οποίο δίνεται σκληρή μάχη από τα τέσσερα μεγάλα επενδυτικά σχήματα που τον διεκδικούν. Ο ΔΕΔΔΗΕ το επόμενο διάστημα αναμένεται να «τρέξει» και ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 2 δισ. ευρώ στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρισμού της χώρας και στις διασυνδέσεις των νησιών επιδοτούμενο από κοινοτικούς και κρατικούς πόρους, το οποίο περιλαμβάνει και την αντικατάσταση άνω των 7 εκατ. μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος με νέας γενιάς ψηφιακούς, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα βοηθούν και στην ευκολότερη εφαρμογή της πολιτικής στην Ενέργεια (αποκοπές κ.τ.λ.), το κόστος των οποίων θα φορτωθεί στον λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ