Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Τρέχουν» διεργασίες και στο Κυπριακό

Οι όροι για να ξαναζεσταθεί το παζάρι στο Κυπριακό αναζητούνται ενόψει της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης στον ΟΗΕ στα τέλη Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της οποίας ο γγ του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει (τουλάχιστον χωριστές) συναντήσεις με τις ηγεσίες της κυπριακής κυβέρνησης και του ψευδοκράτους.

Χτες ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας «και για τριμερή συνάντηση», παραπέμποντας και σε σχετική επιστολή που έστειλε τέλη Αυγούστου στον Γκουτέρες. Επίσης, σχολιάζοντας πρόσφατη αναφορά του για «επιστροφή στο Σύνταγμα του '60», είπε πως «ό,τι έχω να αναπτύξω στον γγ θα το πράξω. Δεν δίστασα ποτέ να υποβάλω προτάσεις, προκειμένου να διανοιχθεί ο διάδρομος για έναν δημιουργικό διάλογο».

Από τη μεριά του ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα αξιολογούνται ενόψει και του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, μεταξύ άλλων μια συνάντηση με τον Γκουτέρες, άλλες διμερείς επαφές και «μια ανεπίσημη συνάντηση με την ελληνοκυπριακή πλευρά». Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να υπάρξει «μια συμφωνία με συνεργασία δύο χωριστών, ίσως και κυρίαρχων κρατών, που θα ζουν πλάι - πλάι» και ότι οι Τούρκοι της Κύπρου «δεν θα γυρίσουν και δεν πρέπει να γυρίσουν στην προ του 1974 περίοδο».

Νέα κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό προμηνύουν και επαφές στελεχών του ΥΠΕΞ της Βρετανίας («εγγυήτριας δύναμης» για την Κύπρο, όπως και οι Ελλάδα και Τουρκία). Μέσα στο καλοκαίρι βρέθηκε στην Κύπρο ο αναπληρωτής πολιτικός διευθυντής του, Ατζάι Σάρμα, που σύμφωνα με δημοσιεύματα «μετέφερε» σειρά προτάσεων ως βάση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Μετά από πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε «απαράδεκτα στοιχεία» που γίνονται προσπάθειες να περιληφθούν ως σκέψεις για τις συνομιλίες, μεταξύ άλλων με αναφορές σε «ίσα εγγενή δικαιώματα» των δύο πλευρών στην Κύπρο, ή στις δύο πλευρές ως «συνιδρυτές» και «συνιδιοκτήτες» του νησιού. Ακόμα, αναφορές σε «αυτοδιοικούμενες οντότητες», ότι «καμία από τις οντότητες δεν θα ασκεί κυριαρχία επί της άλλης», σε «δύο κράτη εσωτερικά, ένα κράτος εξωτερικά» κ.λπ.

Αντιδράσεις για σχολικό βιβλίο

Στο μεταξύ, στην Κύπρο σημειώθηκαν αντιδράσεις ενάντια σε αναφορές σχολικού βιβλίου Αγγλικών της Β' Λυκείου στον πρώτο Πρόεδρο της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ, το οποίο τελικά αποσύρθηκε. Το κυπριακό υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν σε βιβλία που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση στα σχολεία μας να προβάλλεται ο Κεμάλ Ατατούρκ ως υπόδειγμα ηθικού ηγέτη, ο οποίος "ευεργέτησε τον λαό"». Πρόσθεσε ότι θα διερευνηθούν «τυχόν ευθύνες σχετικά με την αβλεψία» για το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά και ότι «το τελευταίο διάστημα είχαν εντοπιστεί και ορισμένα άλλα βιβλία της Αγγλικής με αναφορές στη "βόρεια Κύπρο", ως αν να επρόκειτο για ένα δεύτερο κυπριακό κράτος, και έγιναν σχετικές ενέργειες και υπήρξε αποκατάσταση».

Είχε προηγηθεί - σύμφωνα με δημοσιεύματα - οδηγία του υπουργείου Παιδείας με ηλεκτρονικό μήνυμα για να... σκιστούν οι σχετικές σελίδες, προκαλώντας κατηγορίες για «λογοκρισία» και «φασιστική τακτική». Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε χτες ότι το θέμα θα απασχολήσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο και ότι αφορά «ένα πρόβλημα που στον 21ο αιώνα ενδεχόμενα να θέλει μια άλλη διαχείριση».

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «ξεπερασμένη, εχθρική και απαράδεκτη στάση», προσθέτοντας ότι «αυτή η τελευταία ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης, η οποία έχει καταδικάσει το Κυπριακό σε πτώχευση εδώ και χρόνια, δείχνει ότι δεν έχουν υπομονή να μοιραστούν όχι μόνο την εξουσία και την ευημερία, αλλά ακόμα και να ζήσουν μαζί με τους Τουρκοκύπριους στο νησί». Ο δε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ έκανε λόγο για «ασέβεια προς το τουρκικό έθνος και τον ιδρυτή του τουρκικού κράτους», για «αναχρονιστική στάση απέναντι στην προσέγγιση "ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο" που εκπροσωπεί ο Ατατούρκ» και «καθαρή ένδειξη της μη θέλησης των Ε/Κ να ζήσουν μαζί με τους Τ/Κ. Είναι ιστορικό γεγονός ότι ο ηγέτης της Ελλάδας, ο Βενιζέλος, που ηττήθηκε στον πόλεμο, πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον νικητή του πολέμου, για το Νόμπελ Ειρήνης το 1934». Κατέληξε ότι «αυτοί που δεν σέβονται τον Ατατούρκ θα βρίσκουν πάντα την Τουρκία και το τουρκικό έθνος απέναντί τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ