Τρίτη 30 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ
Με σφραγίδα κυβέρνησης και ΕΕ το «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων»

28 κοινοί στόχοι από «Predator» και ΕΥΠ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει... βελτίωση στο «κράτος δικαίου»

Ενας στους τρεις αριθμούς που διαπιστώθηκε πως παρακολουθούνταν από το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων «Predator» αποδείχθηκε από πρόσφατη πραγματογνωμοσύνη πως ταυτόχρονα αποτελούσαν στόχο παρακολούθησης από την ΕΥΠ, ενισχύοντας έτσι την υπόθεση ότι οι επισυνδέσεις και οι παρακολουθήσεις εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο.

Οι νέες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν το κρατικό δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων», που έχει τη σφραγίδα και τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και αποτελούν μονάχα ένα κομμάτι του παζλ της κρατικής παρακολούθησης, καθώς στις χιλιάδες εκτιμούνται οι «νόμιμες» επισυνδέσεις της ΕΥΠ κάθε χρόνο. Ενώ για την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου της ΚΕ του ΚΚΕ, που ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και συνεχίστηκαν επί ΝΔ, ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

Τελικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο «Βήμα της Κυριακής», τα πρόσωπα των οποίων τα τηλέφωνα είχαν παγιδευτεί και επιμολυνθεί με το «Predator» και ταυτόχρονα παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ ήταν 28. Η λίστα περιλαμβάνει υπουργούς, υψηλόβαθμα στελέχη που υπηρετούσαν στις Ενοπλες Δυνάμεις, υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που υπηρετούσαν σε υπουργεία, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό χώρο και έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπηρετούσε σε κομβική θέση και χειριζόταν πολύ σοβαρές υποθέσεις με οικονομικό περιεχόμενο.

Υπενθυμίζεται πως στα ονόματα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το «insidestory.gr» και βρίσκονται στην παραπάνω λίστα, περιλαμβάνονται αυτά των: Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλη Γραφάκου, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργου Μυλωνάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του Οικονομικού Εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη.

Τα ευρήματα προέκυψαν από την αντιπαραβολή της λίστας που είχε συντάξει στη δική της έρευνα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τα αρχεία της ΕΥΠ για την τριετία 2020-2023 και τις «νόμιμες επισυνδέσεις».

Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες διαπιστώσεις που θα αξιολογηθούν από εισαγγελικό λειτουργό που διενεργεί την έρευνα, από τους 116 ταυτοποιημένους αριθμούς που είχαν μολυνθεί από το «Predator», το 24% του συνόλου, δηλαδή για τους 28, είχαν εκδοθεί εισαγγελικές διατάξεις παρακολούθησης από την ΕΥΠ που ξεκινούσαν από το 2020 και σταματούν το 2023. Για όλα τα πρόσωπα οι διατάξεις είχαν δίμηνη διάρκεια, ενώ για το σύνολο των παρακολουθούμενων αυτές ανανεώνονταν από δύο έως και δώδεκα φορές σε βάθος χρόνου.

Επιπλέον, η Αρχή Προστασίας, στο πλαίσιο της έρευνάς της, είχε εντοπίσει περισσότερες από 225 περιπτώσεις απόπειρας εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού σε 92 διαφορετικούς αριθμούς, οι οποίοι ανήκουν σε 87 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Από αυτούς, έχουν αφαιρεθεί 19 νούμερα, τα οποία ανήκουν σε κινητά «μιας χρήσης» που έχουν καταχωρηθεί σε ονόματα υπηκόων ασιατικών χωρών, γνωστά ως «burner phones», τα οποία εικάζεται πως χρησιμοποιήθηκαν σε κάποιο δοκιμαστικό από τους χειριστές του «Predator». Πράγμα που σημαίνει πως οι 28 διαπιστωμένες εισαγγελικές διατάξεις θα έπρεπε να συγκριθούν με τους 92 κατόχους κινητών τηλεφώνων και όχι με τους 116 και άρα ο συσχετισμός των «διπλών στόχων» είναι τελικά μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για την ώρα οι «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης από την ΕΥΠ παραμένουν «εκτός του κάδρου των υπόπτων», ενώ ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης έχει ήδη λάβει έγγραφες εξηγήσεις από τέσσερα πρόσωπα, επιχειρηματίες και ιδιώτες, που φέρονται να έχουν σχέση με το Predator.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε το «Reuters», ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, σε κατάθεσή του στη Δικαιοσύνη κεκλεισμένων των θυρών τον Μάιο επανέλαβε ότι επί των ημερών του δεν χρησιμοποίησαν οι Μυστικές Υπηρεσίες κακόβουλο λογισμικό.

Επίκληση στη σύγκλιση με τους δείκτες της ΕΕ από τον πρωθυπουργό

Κι ενώ οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν το βαθιά αντιδραστικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και το αστικό κράτος να εντείνουν τη μαζική και «προληπτική» παρακολούθηση, για να προωθούν με όλα τα μέσα τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που υπηρετούν - όπως καταγγέλλει και αναδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ - ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «καμαρώνει» για πορεία σύγκλισης της χώρας με τους ευρωπαϊκούς δείκτες και σε αυτόν τον τομέα ως δρόμο αύξησης «της εμπιστοσύνης των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς»!

Με ανάρτησή του την Κυριακή επικαλείται την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση στο κράτος δικαίου, όπου καταγράφεται πρόοδος σε μία από τις 5 συστάσεις που είχαν γίνει στις προηγούμενες εκθέσεις, που αφορά το ζήτημα της συμμετοχής των δικαστών στην επιλογή των ηγεσιών των ανώτατων δικαστηρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ