Τρίτη 30 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πολεμικές ιαχές του Ισραήλ με τις πλάτες ΗΠΑ - ΕΕ

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή από τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης

Δρούζοι των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν διαμαρτύρονται ενάντια στον Νετανιάχου και την προσπάθεια να αξιοποιήσει το μακελειό του Σαββάτου

Copyright 2024 The Associated

Δρούζοι των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν διαμαρτύρονται ενάντια στον Νετανιάχου και την προσπάθεια να αξιοποιήσει το μακελειό του Σαββάτου
Με γενική ανάφλεξη απειλείται η Μέση Ανατολή με τις πολεμικές ιαχές που εντείνει το Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου, με τις πλάτες ΗΠΑ - ΕΕ, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων το μακελειό που σημειώθηκε το Σάββατο σε γήπεδο σε χωριό Δρούζων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων, τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι.

Ισραήλ και ΗΠΑ έσπευσαν να κατηγορήσουν ως υπεύθυνη για το λουτρό αίματος στο χωριό Μαζντάλ Σαμς τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, για τη ρίψη ιρανικής ρουκέτας τύπου Falaq-1, με τον ισραηλινό στρατό να προχωρά σε ένα μπαράζ επιδρομών στον νότιο Λίβανο αλλά και βαθιά μέσα στη χώρα, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, προαναγγέλλει «σκληρή απάντηση».

Η Χεζμπολάχ αρνείται επίμονα κάθε ευθύνη για το μακελειό, ενώ ο εκπρόσωπός της, Μ. Αφίφ, απέδωσε την έκρηξη σε ισραηλινό πύραυλο αναχαίτισης.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού κατοχικού στρατού, αντιστράτηγος Χ. Χαλέβι, έφθασε στο χωριό των Δρούζων λίγες ώρες μετά το φονικό, δηλώνοντας ότι η επίθεση θα αντιμετωπιστεί με μια «πολύ, πολύ σημαντική απάντηση» από το Ισραήλ.

Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο πως ώρες πριν από το μακελειό στο χωριό των Δρούζων, ο Ισραηλινός υποστράτηγος Ορί Γκορντίν, επισκεπτόμενος στρατεύματα στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε ότι οι ισραηλινές μονάδες στα σύνορα με τον Λίβανο προετοιμάζονται για «αποφασιστική επίθεση» εναντίον της Χεζμπολάχ. Ο Γκορντίν είπε σε στρατιώτες ότι «ήδη έχουμε εξαλείψει πάνω από 500 τρομοκράτες στον Λίβανο» και ότι «όταν έρθει η στιγμή και περάσουμε στην επίθεση, θα πρόκειται για αποφασιστική επίθεση».

Προχτές, στο χωριό Μαζντάλ Σαμς μετέβησαν Ισραηλινοί υπουργοί, σε μια προσπάθεια να καπηλευτούν το φονικό, προκαλώντας διαδηλώσεις και σφοδρές αντιδράσεις από τους Δρούζους κατοίκους, οι οποίοι αρνούνται την ισραηλινή υπηκοότητα καθώς τελούν υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Αντίστοιχα, ο Μπ. Νετανιάχου μετέβη χτες το μεσημέρι στο κατεχόμενο χωριό για να χύσει κροκοδείλια δάκρυα για τους 12 αδικοσκοτωμένους ανθρώπους και να απειλήσει τη Χεζμπολάχ και τον Λίβανο με πόλεμο.

Εκατοντάδες κάτοικοι διαδήλωσαν εναντίον του Νετανιάχου, αποκαλώντας τον «δολοφόνο παιδιών» και εγκληματία πολέμου, ενώ προηγουμένως είχαν αρνηθεί σε ελεύθερους σκοπευτές και σωματοφύλακες του Νετανιάχου να πάρουν θέσεις στις ταράτσες ή στις αυλές των σπιτιών τους.

Ο Νετανιάχου εκτόξευσε νέες απειλές αναφέροντας ότι «η σφαγή του Σαββάτου συνιστά την υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από τη Χεζμπολάχ».

Ενταση των ισραηλινών επιθέσεων

Την Κυριακή, το ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας εξουσιοδότησε τον Μπ. Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, να «αποφασίσουν για τον τρόπο και τον χρόνο της ανταπόδοσης» εναντίον της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ προχώρησε σε ένταση των βομβαρδισμών εναντίον του Λιβάνου.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν χτες, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, από ισραηλινή επίθεση με drone στα περίχωρα της πόλης Σάκρα, στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε η λιβανική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις στον νότιο Λίβανο αλλά και βαθιά μέσα στη χώρα, με πλήγματα μεταξύ άλλων στη Σαμπρίχα και στο Μπουρτζ ελ-Σμάλι κοντά στην Τύρο, στην κοιλάδα Μπεκάα και τις περιοχές Καφρ Κίλα, Ραμπ αλ-Ταλατίν, Χιαμ και Ταΐρ Χάρφα.

Περιφερειακές και διεθνείς αντιδράσεις

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, σε δήλωσή του από το Τόκιο, έσπευσε να κάνει πλάτες στο Ισραήλ, αναφέροντας ότι «όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν πως οι πύραυλοι προήλθαν από τη Χεζμπολάχ... Για άλλη μια φορά, τονίζω το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις και την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να το κάνει».

Την επόμενη στιγμή ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δήθεν οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν επιδείνωση ή και επέκταση της σύγκρουσης και ότι είναι «αποφασισμένες» να τερματίσουν τη σύγκρουση στη Γάζα «που διήρκεσε πάρα πολύ» - την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ στηρίζουν με κάθε τρόπο το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο και τα εγκλήματά του...

Η κυβέρνηση του Λιβάνου απαίτησε άμεση παύση των εχθροπραξιών «σε όλα τα μέτωπα», ζητώντας «ανεξάρτητη έρευνα» για την επίθεση στο χωριό Μαζντάλ Σαμς.

Ανεξάρτητη διεθνή έρευνα, αφού καταδίκασε «απερίφραστα αυτό το λουτρό αίματος», ζήτησε και ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις - Πλασάρτ, και ο επικεφαλής της αποστολής κυανόκρανων, Αρ. Λαζάρο, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση ότι η κλιμάκωση στην ανταλλαγή πυρών «θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη σύγκρουση που θα τυλίξει στις φλόγες όλη την περιοχή με καταστροφή πέραν κάθε πεποίθησης».

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση καλώντας «όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Η Αίγυπτος τόνισε την αναγκαιότητα υποστήριξης του Λιβάνου προκειμένου «να γλιτώσει από τη μάστιγα του πολέμου».

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Α. Ταγιάνι, συζήτησε με τους ομολόγους του από Ισραήλ και Λίβανο την ανάγκη «να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος». Ζήτησε επίσης εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος Ισραήλ - Χεζμπολάχ το 2006 και ζητούσε την αποχώρηση των μαχητών της λιβανέζικης οργάνωσης σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων από τα ισραηλινά σύνορα.

Μια σειρά από «δυτικές» και άλλες χώρες εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες ή υπενθύμισαν αυτές που έχουν ήδη εκδώσει, καλώντας τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο και όσοι βρίσκονται ήδη στη χώρα να την εγκαταλείψουν.

Επιπλέον, αρκετές αεροπορικές εταιρείες (Lufthansa, Ιορδανικές Αερογραμμές, Air France, Transavia France κ.ά.) αποφάσισαν να σταματήσουν προσωρινά τις πτήσεις από και προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου, μπροστά στον κίνδυνο μιας πολεμικής κλιμάκωσης.

Νέες επιθέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας εναντίον της Υεμένης

Το ίδιο διάστημα λάδι στη φωτιά της περιοχής ρίχνουν οι νέες επιθέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι.

Οι νέες επιθέσεις εξαπολύθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές της 20ής Ιούλη στο ίδιο λιμάνι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μασίρα», που πρόσκειται στους Χούθι, μετέδωσε πως η επίθεση είχε στόχο το διεθνές αεροδρόμιο της Χοντέιντα.

Ο Αλί αλ Καχούμ, στέλεχος της ηγεσίας των Χούθι, δήλωσε στη συνέχεια ότι η Υεμένη «εισέρχεται σε νέο στάδιο» του πολέμου με το Ισραήλ, απευθύνοντας κάλεσμα στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν για να τους βοηθήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ