ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίμηνο έντασης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η διαμόρφωση της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαπιστώνει πως οι εταίροι της χώρας δε συμμερίζονται τις ανησυχίες της Αθήνας για την πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Καθώς μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο κειμένου της Εταιρικής Σχέσης, το οποίο θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της Νίκαιας, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι διαβουλεύσεις και οι επαφές των επόμενων βδομάδων. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών αξίζει να σημειωθούν οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζεμ σήμερα στη Βουδαπέστη, οι συναντήσεις που αναμένεται να έχει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή με τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μ. Γιλμάζ, καθώς και οι συναντήσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρ. Κουκ με τον Γ. Παπανδρέου την Τετάρτη και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη σήμερα το βράδυ. Ενδιαφέρον, αναμένεται να έχει και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου την προσεχή Πέμπτη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου έχει την πρόθεση να αναμειχθεί περισσότερο ενεργά με τα τρέχοντα θέματα, ειδικότερα με τη διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση της Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση, αν και δεν αναμένει καμία κίνηση καλής θέλησης, προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους στα Ελληνοτουρκικά. Αντίθετα, οι αξιωματούχοι της Αγκυρας κλιμακώνουν την πίεση, υιοθετώντας «επιθετικό λόγο», όπως ο Μ. Γιλμάζ, που φέρεται να δήλωσε ότι «πρέπει να μετράς τα δάχτυλά σου μετά από μια χειραψία με Ελληνες».

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας προσπάθησε να υποβαθμίσει τη δήλωση του Μ. Γιλμάζ, λέγοντας «εάν πράγματι έχει προβεί σε τέτοιες δηλώσεις, προσφέρει πολύ αρνητική υπηρεσία. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί δεν είναι γλώσσα φιλίας».

Ο Ετσεβίτ

Στο μεταξύ την πάγια θέση της Αγκυρας ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας δεν είναι το μόνο ζήτημα που υφίσταται στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, επανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Ολλανδό ομόλογό του Βιμ Κοκ, που επισκέπτεται την Αγκυρα. Το πρακτορείο «Ανατολή», επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι ο Μπ. Ετσεβίτ στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Β. Κοκ επισήμανε στον Ολλανδό πρωθυπουργό ότι το Αιγαίο είναι μια «ιδιαίτερη περίπτωση» και ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία όσον αφορά το Αιγαίο.

Ο Μπ. Ετσεβίτ είπε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που αποφεύγει το διάλογο και όχι η Τουρκία, μεταδίδει ακόμα το «Ανατολή».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μπ. Ετσεβίτ υποστήριξε ότι «η λύση του Κυπριακού προϋποθέτει την αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμος και για Καμπ Ντέιβιντ ο Κληρίδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν απορρίπτει δογματικά και εκ προοιμίου διάσκεψη τύπου Καμπ Ντέιβιντ, αν από το στάδιο στο οποίο θα βρίσκονται οι συνομιλίες κρίνει ότι για να καταλήξουν σε συμφωνία είναι απαραίτητη η διάσκεψη τύπου Καμπ Ντέιβιντ. Επανέλαβε ωστόσο ότι μια απόφαση για συμμετοχή του σε τέτοιου τύπου διάσκεψη θα εξαρτηθεί από τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις προοπτικές που θα διαγράφονται.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ενόψει της αναχώρησής του στη Γενεύη για να συμμετάσχει στον επόμενο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί συνομοσπονδιακή λύση και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να πει κανείς ότι είμαστε είτε πιο μακριά είτε πιο κοντά σε συμφωνία για το Κυπριακό, μετά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για εξεύρεση λύσης μεταφράστηκε σε περισσότερες άτυπες ιδέες, σκοπός των οποίων ήταν να βολιδοσκοπήσουν τους προβληματισμούς και τις διαθέσεις μας.

«Αντιλαμβάνομαι, πρόσθεσε, ότι αυτό θα συνεχιστεί και, όπως έχουμε πληροφορηθεί, ο στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα στάδιο, κατά το οποίο θα τεθεί ενώπιον μας προσχέδιο συνολικής λύσης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι οι σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας παραμένουν άριστες. «Υπάρχει, είπε, μια ειλικρινής συνεννόηση και ένας κοινός προβληματισμός, που οδηγεί στη διαμόρφωση της κατάλληλης πολιτικής, η οποία εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κοινή στρατηγική μας».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να διαδραματίσει πιο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, με την παρουσία εκπροσώπου της στις «πτέρυγες» των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκρίνισε ότι η πορεία της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ είναι αυτόνομη και δε συνδέεται με τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

Συναντήσεις με τον Κ. Σημίτη

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πέμπτου γύρου των συνομιλιών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ελληνα πρωθυπουργό θα γίνει στις 14 Νοέμβρη και θα έχει ως στόχο την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των συνομιλιών της Γενεύης.

Ο Κ. Σημίτης θα δει τον πρόεδρο της Βουλής την προηγούμενη, ύστερα από το αίτημα του Σπ. Κυπριανού να εκθέσει στην Αθήνα τις εκτιμήσεις και απόψεις του για τα διαδραματιζόμενα στο Κυπριακό.

Διαψεύδονται τα περί ανασχηματισμού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ενώπιον του οποίου τέθηκε δημοσίευμα πρωινής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο προβληματίζεται για να προβεί σε ανασχηματισμό το Νοέμβρη και ότι ο προβληματισμός του οφείλεται στην απαρέσκειά του γιατί ο ΔΗΣΥ ψήφισε μαζί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης το ψήφισμα της Βουλής για το Κυπριακό και ότι θα προβεί σε σχηματισμό κυβέρνησης από κληριδικούς συναγερμικούς, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Ουδεμία σκέψη έκανα και ουδείς μου εισηγήθηκε ότι θα έπρεπε να προχωρήσω σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Το ψήφισμα της Βουλής δε δημιούργησε κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μου με το ΔΗΣΥ. Αφού μάλιστα η ουσία του εν λόγω ψηφίσματος ήταν η εμφαντική τοποθέτηση της Βουλής ότι η αναζητούμενη λύση πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή να είναι δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και να αποκλείει τη συνομοσπονδία».

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Μαθήματα ιδιωτικοποίησης προς Κυπρίους... .

Τα... φώτα του στους Κυπρίους, σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερων διαρθρωτικών παρεμβάσεων σε διαφόρους τομείς της οικονομίας στην προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πρόσφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, ο Γ.Παπαντωνίου υπέγραψε με τον Κύπριο ομόλογό του νέο μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στις επαφές που είχε με τους ηγέτες των κυπριακών κομμάτων, εξέφρασε τη θέση - η οποία κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα - ότι «μια Κύπρος ενταγμένη στην ΕΕ, θα ασκήσει μια τελείως διαφορετική επιρροή πάνω στη διαδικασία αναζήτησης δίκαιης λύσης του Κυπριακού». Μιλώντας, επίσης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κύπρου με θέμα: «Η Ελλάδα στην ΟΝΕ, η Κύπρος στην Ευρώπη», προσδιόρισε τους τέσσερις άξονες διαρθρωτικών αλλαγών στην κατεύθυνση βέβαια της φιλελευθεροποίησης της κυπριακής οικονομίας. Αυτοί είναι η «απελευθέρωση» βασικών παραγωγικών τομέων, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια, οι μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων, η διαρθρωτική μεταρρύθμιση της κεφαλαιαγοράς και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και ο εξορθολογισμός και η απλούστευση των διοικητικών περιορισμών στη λειτουργία των αγορών.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ευχαριστούμε θερμά τους φίλους του, τους μαθητές του και όλους όσοι τίμησαν και με κάθε τρόπο εξέφρασαν την αγάπη τους για τον

ΒΑΣΙΛΗ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗ

Τους ευχαριστούμε ειλικρινά που μας συμπαραστάθηκαν και μοιράστηκαν μαζί μας τον τεράστιο πόνο από τον αναπάντεχο χαμό του. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε εκείνους, που τον συντρόφεψαν στο τελευταίο του ταξίδι για την Πάτρα.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ επίσης μέσα από την καρδιά μας, στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του «Ερυθρού Σταυρού» για την αγάπη που έδειξαν και τον τρόπο που φρόντισαν τον Βασίλη κατά το σύντομο διάστημα της εκεί νοσηλείας του.

Τα αδέλφια και τα ανίψια του

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δημιουργούν κέντρο υποδοχής θυμάτων της Νέας Τάξης

Στέγη για τους πρόσφυγες που δημιουργεί η Νέα Τάξη Πραγμάτων και οι Ευρωαμερικάνοι ιμπεριαλιστές, αποφάσισε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε συνεργασία με τη «μη κυβερνητική οργάνωση Κοινωνική Αλληλεγγύη» και το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία του θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ελληνικό κράτος, την Υπατη Αρμοστεία και το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στην πόλη, λοιπόν, που αποτέλεσε σταυροδρόμι για τη μεταφορά προσφύγων από το βομβαρδισμένο Κοσσυφοπέδιο σε άλλες «πατρίδες», η Υπατη Αρμοστεία αποφάσισε να δημιουργήσει πιο μόνιμη υποδομή. Μικρού μεγέθους βέβαια αρχικά, αλλά ποιος ξέρει τι θα φέρει το μέλλον; Ως αφορμή για τη δημιουργία του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων, προβλήθηκε το γεγονός πως η Ελλάδα που αποτελούσε χώρα προορισμού όσων αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, μέχρι σήμερα δεν είχε ένα χώρο, στον οποίο θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο και υποστήριξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, Φλορίντα Ρόχας Ροντρίγκεζ, οι πολιτικοί πρόσφυγες που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα ανέρχονται στους 6.200 περίπου και είναι κυρίως Κούρδοι από το Ιράκ, το Ιράν και την Τουρκία, Αφγανοί, Πακιστανοί και Αφρικανοί. Μόνο πέρσι κατατέθηκαν 1.528 αιτήσεις για άσυλο, ενώ φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποβολή περίπου ίδιου αριθμού αιτήσεων.

Το Κέντρο έχει δυνατότητα φιλοξενίας 90 ατόμων, ανάμεσα στα οποία και 30 Ελλήνων αστέγων. Θα τους παρέχει σίτιση και περίθαλψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ