ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η αποχώρηση από την Μπέιτ Τζάλα δεν αποκλιμάκωσε την ένταση

ΗΠΑ - ΕΕ ανταλλάσσουν διπλωματικές «βολές» και κατηγορίες

Ισραηλινά τανκς σταθμευμένα στην είσοδο της Μπέιτ Τζάλα

Associated Press

Ισραηλινά τανκς σταθμευμένα στην είσοδο της Μπέιτ Τζάλα
ΜΠΕΪΤ ΤΖΑΛΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΡΑΦΑ.-

Αποχώρησαν, τα ξημερώματα χτες, τα ισραηλινά στρατεύματα από την πόλη Μπέιτ Τζάλα, για να εγκατασταθούν λίγα μέτρα από τις εισόδους της. Η αποχώρηση ήταν το αποτέλεσμα μιας «συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», για το περιεχόμενο της οποίας διαφωνούν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Οσο για την επίτευξή της ερίζουν ΕΕ και ΗΠΑ. Πάντως, το ουσιαστικό ζήτημα της εφαρμογής της και, σε δεύτερο επίπεδο, μιας γενικότερης αποκλιμάκωσης δε μοιάζει να διαγράφεται στο άμεσο μέλλον, καθώς σε άλλα σημεία των αυτόνομων εδαφών οι συγκρούσεις μαίνονταν με αμείωτη ένταση.

Πριν χαράξει, τα ισραηλινά τεθωρακισμένα άρχισαν να μετακινούνται προς τις εισόδους της Μπέιτ Τζάλα, αφού είχαν, ήδη, κυλήσει πέντε ώρες ηρεμίας, ένα «ικανό χρονικό διάστημα που απέδειξε ότι εφαρμόζεται η κατάπαυση του πυρός» όπως ανακοίνωνε ο ισραηλινός στρατός. Τα τεθωρακισμένα δεν απομακρύνθηκαν παρά μερικά μέτρα, αφού στάθμευσαν στο δρόμο που συνδέει την Μπέιτ Τζάλα με την Ιερουσαλήμ, αποκλείοντάς τον, με τις κάννες στραμμένες πάντα προς την παλαιστινιακή πόλη.

«Δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει σχέδιο ανακατάληψης της Μπέιτ Τζάλα» δήλωνε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ. Συμπλήρωσε ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, για την εφαρμογή της οποίας δεσμεύτηκε ο Γιάσερ Αραφάτ και φαίνεται ότι αποδίδει. «Τα ισραηλινά στρατεύματα, πάντως, θα μείνουν σε επιφυλακή για την περίπτωση που πυρά πλήξουν και πάλι τον Γκίλο», κατέστησε σαφές.

Από την άλλη πλευρά, ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, μιλούσε για «αποχώρηση ταπείνωσης του ισραηλινού στρατού» και διευκρίνιζε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία όσο υφίσταται κατοχή, όσο ο ισραηλινός στρατός πυροβολεί και σκοτώνει». Κλίμα ευφορίας, πάντως, επικρατούσε, χτες το πρωί, στους δρόμους τόσο της Μπέιτ Τζάλα όσο και της Βηθλεέμ, όπου πολίτες και μασκοφόροι ένοπλοι πανηγύριζαν την ισραηλινή αποχώρηση.

Ερίζουν και «ανταλλάσσουν» ευθύνες

Κλειστός ο δρόμος για τη Ράφα και για την αποστολή του Ταμείου του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Associated Press

Κλειστός ο δρόμος για τη Ράφα και για την αποστολή του Ταμείου του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, δήλωνε ότι η επίτευξή της κατέστη δυνατή με την παρέμβαση Ευρωπαίων διπλωματών, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Εντούτοις, δυναμική ήταν η ανταπάντηση των ΗΠΑ, καθώς Αμερικανοί διπλωμάτες έσπευδαν να «πάρουν την μπουκιά από το στόμα της ΕΕ», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η κατάπαυση του πυρός βασίστηκε αποκλειστικά και μόνο στις τηλεφωνικές συνομιλίες του Σιμόν Πέρες με τον Γιάσερ Αραφάτ και τη μακρόχρονη σχέση των δύο ανδρών».

Ενα 24ωρο νωρίτερα, αναφερόμενος στην κατάληψη της Μπέιτ Τζάλα και ασκώντας πίεση στο Ισραήλ για τον άμεσο τερματισμό της, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, ανάμεσα στα άλλα είχε τονίσει ότι «παρόμοιες κινήσεις θέτουν θεμελιώδη ζητήματα ανατροπής των συμφωνιών που υπάρχουν μέχρι σήμερα». Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας επέμενε, και αυτή τη φορά, ότι η αποχώρηση δεν έγινε υπό αμερικανική πίεση.

Την ίδια ώρα, βολές κατά των ΗΠΑ και της τακτικής που ακολουθούν απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξαπέλυε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν. Παρομοιάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης Μπους με την τακτική του Πόντιου Πιλάτου, ο Βεντρίν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «διστάζει να παρέμβει και να ασκήσει τη μεγάλη επιρροή που έχει στα δύο εμπλεκόμενα μέρη». Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας τόνισε ότι οι παλαιστινιακές βομβιστικές επιθέσεις προκαλούν το Ισραήλ, το οποίο, όμως, «έχει μεταβάλει σε όμηρο έναν ολόκληρο λαό». Τις δηλώσεις αυτές, ο Βεντρίν επανέλαβε, σε χαμηλότερους τόνους, από κοινού με το Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ, μετά από συνάντηση, διαπιστώνοντας ότι «όλοι περίμεναν και περιμένουν μια σοβαρότερη και ενεργότερη στάση από τις ΗΠΑ».

Ενταση στα υπόλοιπα «μέτωπα»

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν όλη την ημέρα στη Χεβρώνα

Associated Press

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν όλη την ημέρα στη Χεβρώνα
Την ίδια στιγμή, όμως, σκληρή μάχη ξεσπούσε στην πόλη της Χεβρώνα, μετά την ολοκλήρωση της κηδείας του Αμπούντ Νταμπάσι, Παλαιστινίου αξιωματούχου, που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά το προηγούμενο 24ωρο. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι ισραηλινά τεθωρακισμένα έβαλλαν εναντίον της πόλης και προχώρησαν σε εισβολή στη συνοικία Αμπού Σνέιχ, πληροφορία που διέψευδε, μέχρι το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός. Κατά τη διάρκεια της μάχης, τραυματίστηκαν 10 Παλαιστίνιοι, ενώ ένας Παλαιστίνιος γιατρός έπεσε νεκρός καθώς προσπαθούσε να προσεγγίσει το ιατρείο του. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ανταλλαγές πυρών σημειώνονταν μέχρι το βράδυ.

Συγκρούσεις, μικρότερης εμβέλειας σημειώθηκαν και στην Τουλκαρέμ, όπου ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του και άλλοι 2 τραυματίστηκαν. Στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στη συνοριακή γραμμή με την Αίγυπτο, ισραηλινά τεθωρακισμένα κατέστρεψαν και νέες κατοικίες, ενώ ενέτειναν τον ασφυκτικό αποκλεισμό της πόλης. Μάλιστα, επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε μέλη του Ταμείου για την Ανακούφιση και Αποκατάσταση των Προσφύγων, του ΟΗΕ, στα οποία, παρόντος του επικεφαλής του προγράμματος για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες Πίτερ Χάνσεν, απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ράφα.

Τέλος, ένας Ισραηλινός πολίτης έπεσε νεκρός από σφαίρες αγνώστου ενόπλου, σε εστιατόριο της πόλης Ναχαλίν, κοντά στη Ραμάλα. Ο 60χρονος Αμος Ταζούρι επισκεπτόταν καθημερινά το εστιατόριο που ανήκε σε Παλαιστινίους φίλους του, στους οποίους, μάλιστα, είχε δανείσει λεφτά για την απόκτησή του. Η είδηση της δολοφονίας του προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων κατοίκων της Ναχαλίν, που άφησαν να εννοηθεί ότι ο δράστης μπορεί και να μην είναι Παλαιστίνιος.

Συναγερμός στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα

Στο νότιο Λίβανο, η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση «Χεζμπολλάχ» ανακοίνωνε, χτες, ότι έβαλλε κατά ισραηλινών μαχητικών που παραβίασαν το λιβανικό εναέριο χώρο. Η κλιμάκωση της βίας στα αυτόνομα εδάφη έχει προκαλέσει ανησυχίες και στα βόρεια σύνορα με το Λίβανο, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση «υψίστης ετοιμότητας». Στην περιοχή περιόδευσε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΣ, στρατηγό Σαούλ Μοφάζ, και τον διοικητή των ισραηλινών στρατευμάτων του βόρειου τομέα, στρατηγό Γκάμπι Ασκενάζι.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΟΗΕ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ντροπή χωρίς τέλος

Μεσοπέλαγα παραμένει υπό την επιτήρηση Αυστραλών κομάντος το νορβηγικό φορτηγό που περισυνέλεξε εκατοντάδες πρόσφυγες

ΣΙΔΝΕΪ - ΝΤΕΡΜΠΑΝ - ΟΣΛΟ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Σε σοβαρότατο διπλωματικό επεισόδιο, αλλά και μείζον ηθικό και ανθρωπιστικό ζήτημα, στο οποίο ενεπλάκησαν τρεις χώρες, η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Ινδονησία, διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ, τείνει να εξελιχθεί η τύχη των εκατοντάδων προσφύγων που περισυνέλεξε από τα νερά του Ινδικού Ωκεανού ο Αρνε Ρίναν, πλοίαρχος του νορβηγικού φορτηγού «Tampa». Για τέταρτο εικοσιτετράωρο, οι 460, και πλέον, πρόσφυγες παρέμεναν δίπλα στα κοντέινερς του φορτηγού, υπό την επίβλεψη των ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Αυστραλίας, που επιβιβάστηκαν στο πλοίο, την Τετάρτη, προκειμένου να καταστήσουν σίγουρο τον μη ελλιμενισμό του φορτηγού στο κοντινό λιμάνι της Νήσου των Χριστουγέννων.

Επιμένει στην άρνησή της να δεχτεί τους πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Αφγανούς και κυρίως γυναίκες και παιδιά, η αυστραλιανή κυβέρνηση, επικαλούμενη τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ δήλωνε, χτες, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων και του ΟΗΕ, ότι «η Αυστραλία οφείλει να δώσει ένα σαφές μήνυμα στο δίκτυο των δουλεμπόρων ότι δεν πρόκειται να δεχτεί άλλους λαθρομετανάστες», ισχυριζόμενος πως η χώρα του έχει γίνει αποδέκτης μεγάλου κύματος προσφύγων, με αποτέλεσμα το οικονομικό κόστος της διαβίωσής τους να είναι δυσβάσταχτο. «Δε θα αποφασίσουν οι πρόσφυγες πού θα ελλιμενιστούν. Εμείς θα αποφασίσουμε με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας μας».

Ο Χάουαρντ είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με αξιωματούχους του ΟΗΕ, ανθρωπιστικών οργανώσεων και άλλων χωρών, ενώ, όπως τόνιζε, επρόκειτο να επικοινωνήσει και με την Ινδονήσια Πρόεδρο Μεγκαβάτι Σικαρνοπούτρι. Προς το παρόν, πάντως, φαίνεται ότι η επικοινωνία του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δεν απέφερε καρπούς. Τίποτε νεότερο δε φαίνεται να πέτυχε, τουλάχιστον μέχρι χτες βράδυ, και η παρέμβαση της επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Μέρι Ρόμπινσον, η οποία κάλεσε την αυστραλιανή κυβέρνηση να «δώσει τουλάχιστον στους πρόσφυγες την ευκαιρία να υπερασπιστούν το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην αίτηση χορήγησης ασύλου», ενώ χαρακτήρισε τη στάση της «εξαιρετικά ανησυχητική για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, αναμένοντας τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του χρόνου, προσπαθεί να «αναζωογονήσει» το συντηρητικό κόμμα του, που υπολείπεται κατά πολύ του Εργατικού στις δημοσκοπήσεις και ως ένας βασικός παράγοντας της λαϊκής δυσαρέσκειας φέρεται να είναι η ένταση των οικονομικών δυσχερειών. Πιο εύκολος στόχος, φυσικά, της δυσαρέσκειας οι μετανάστες. Αλλωστε, η Αυστραλία είχε βρεθεί προσφάτως στο στόχαστρο της κριτικής των ανθρωπιστικών οργανώσεων για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών που εξασφαλίζουν, τελικά, πολιτικό άσυλο, αφού παραμένουν σε στρατόπεδα - γκέτο υπό άθλιες συνθήκες.

Η Ινδονησία, από την άλλη πλευρά, από όπου ξεκίνησαν το τραγικό ταξίδι τους οι πρόσφυγες, διαμήνυσε, διά στόματος εκπροσώπου του στρατού, ότι θα «αναλάβει στρατιωτική δράση σε περίπτωση που το νορβηγικό φορτηγό αποπειραθεί να αποβιβάσει τους πρόσφυγες στο έδαφός της». Η Νορβηγία, τέλος, της οποίας υπήκοος είναι ο πλοίαρχος που περισυνέλεξε τους πρόσφυγες, την Κυριακή, όταν το σαπιοκάραβο που τους μετέφερε βυθίστηκε, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της αυστραλιανής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι καταπατά τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, που προβλέπει τον ελλιμενισμό προσφύγων στο κοντινότερο λιμάνι.

Η νορβηγική ηγεσία, εκτός από τις επαφές της με τον ΟΗΕ, βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με το Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ενώ προειδοποίησε ότι η ταλαιπωρία που υφίσταται ο πλοίαρχος της «Tampa» θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί του θα διστάσουν να διασώσουν πρόσφυγες σε ανάλογη περίπτωση.

Ο Γολγοθάς των προσφύγων

Οσο συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της ντροπής, εντείνεται το δράμα των προσφύγων. Οι συνθήκες διαβίωσής τους στο «Tampa» δυσχεραίνουν ώρα με την ώρα, καθώς οι δυνατότητες φιλοξενίας του φορτηγού δεν ξεπερνούν τα 50 άτομα, που είναι το πλήρωμά του. Οι πρόσφυγες αναζητούν λίγη σκιά κάτω από τα κοντέινερς στο κατάστρωμα, ενώ οι αρχές των Νήσων των Χριστουγέννων ετοιμάζονταν να αποστείλουν, σήμερα, ένα πρώτο φορτίο με τρόφιμα. Παράλληλα, μεγάλη έλλειψη υπήρχε σε πόσιμο νερό, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αρκετοί από αυτούς είχαν αρχίσει απεργία πείνας και άλλοι έχρηζαν άμεσης ιατρικής βοήθειας. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Ελεν Κλαρκ, προσφέρθηκε να αναζητήσει η χώρα της προοπτικές ανακούφισης των προσφύγων και κάλεσε και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό

Σήμερα στις 7 μ.μ. στην Καμάρα

Κάλεσμα στο λαό της Θεσσαλονίκης να πάρει μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού που πραγματοποιείται σήμερα, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στην Καμάρα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το αμερικανικό προξενείο.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις, με τη δολοφονία του ΓΓ του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ, με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών, κύρια των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ, κλιμακώνει την προσπάθειά της να καταπνίξει τη δίκαια Ιντιφάντα, να στραγγαλίσει το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για μια πατρίδα ανεξάρτητη.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τον εξεγερμένο παλαιστινιακό λαό, με τα ηρωικά παιδιά της Ιντιφάντα. Απαιτούμε τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, τον τερματισμό όλων των πράξεων βίας ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και της επιχειρούμενης γενοκτονίας του. Στηρίζουμε τον αγώνα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Παλαιστινιακών Φορέων και Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, που οργανώνει την εκδήλωση διαμαρτυρίας, καταγγέλλει το βάρβαρο καθεστώς του Ισραήλ που διέπραξε ένα νέο, αποτρόπαιο έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού και των υπόλοιπων αραβικών λαών, των αγωνιζόμενων ανθρώπων όλου του κόσμου για δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική πρόοδο. «Με ειδική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, δολοφονήθηκε άνανδρα από δυνάμεις του ισραηλινού στρατού ο Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο Αμπουαλί Μουσταφά. Η δολοφονία αυτή αποτελεί μία νέα πράξη οργανωμένης, κρατικής βίας και τρομοκρατίας του φασιστικού και σιωνιστικού καθεστώτος του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι κυβερνήσεις του Ισραήλ δε σέβονται τις υπογραφές τους στις διάφορες συμφωνίες που έχουν υπογράψει και δε θέλουν να παραχωρήσουν έστω και αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα για τα οποία έχουν δεσμευτεί. Το χέρι του δολοφόνου Σαρόν δε θα μπορούσε να είχε διαπράξει το έγκλημα αν δεν οπλιζόταν από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και δεν εύρισκε απλόχερη στήριξη από τα αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα και το διεθνή ιμπεριαλισμό», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
Αλληλεγγύη για να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα

Φωνή διαμαρτυρίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή και την τραγωδία του παλαιστινιακού λαού υψώνει με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ελληνο-Παλαιστινιακής Φιλίας.

«Τους τελευταίους μήνες η πρακτική των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων έχει σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς Παλαιστινίους, χιλιάδες τραυματίες και κατεστραμμένα σπίτια και κατεστραμμένη επίσης κάθε οικονομική υποδομή. Κατάντησαν τις πόλεις και τα χωριά σαν μεγάλη φυλακή συνδυάζοντας όλα αυτά με καθημερινές παράνομες εκτελέσεις και βομβαρδισμούς αμάχων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Το Ισραήλ, τονίζεται, «εμμένει στην άρνησή του στα στοιχειώδη δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού» δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα που εμποδίζουν κάθε πολιτική λύση. «Ολα αυτά γίνονται με τη σιωπή και την ανοχή των μεγάλων δυνάμεων, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, που συνδέουν την τύχη του παλαιστινιακού λαού με την έγκριση του Ισραήλ και κάτω από το σύνθημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Ο Σύνδεσμος Ελληνο-Παλαιστινιακής Φιλίας καλεί τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τη Ρωσία, τον Αραβικό Σύνδεσμο και όλη τη διεθνή κοινότητα «να επέμβουν ΑΜΕΣΑ για τη σωτηρία του παλαιστινιακού λαού», ενώ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ολόκληρο τον ελληνικό λαό να «πρωτοστατήσουν» για την υπεράσπιση του παλαιστινιακού λαού. Απευθύνει έκκληση σε όλες τις δυνάμεις της ειρήνης να διαμαρτυρηθούν για να σταματήσει η ισραηλινή επιθετική τακτική, να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός από τα κατεχόμενα εδάφη στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, να επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από την έδρα της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ και να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα η ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΑΒΜ
«Ψύχραιμη» η ρωσική πλευρά

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Παρά το ότι οι πρόσφατες αμερικανορωσικές συνομιλίες σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη Συνθήκη ΑΒΜ του 1972 και του δόγματος MAD (Mutually Assured Destruction), περιλαμβανομένης της επίσκεψης του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ράμσφελντ στη Μόσχα, θύμισαν διάλογο κωφών, η ρωσική πλευρά εμφανίστηκε χτες να επιθυμεί συνέχιση των διμερών συνομιλιών και συγκεκριμενοποίησή τους. «Είμαι πεπεισμένος ότι αξίζει να έχουμε περαιτέρω διαπραγματεύσεις για τέτοια προβλήματα... οι συναντήσεις του είδους αυτού είναι επωφελείς», δήλωσε ο Σεργκέι Ιβανόφ από τη Μόσχα χτες. «Συζητούμε για όλα τα ζητήματα της στρατηγικής σταθερότητας, περιλαμβανομένων των σχεδίων επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας κ.ο.κ.», πρόσθεσε ο ΥΠΕξ της Ρωσίας. Ο Ιβανόφ εμφανίστηκε «ήρεμος» σχετικά με την επικείμενη εγκατάλειψη της ΑΒΜ (συνθήκη για τους αντιΒαλλιστικούς πυραύλους) από τις ΗΠΑ: «Πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα της αμερικανικής πλευράς». Και αυτό παρά το ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν (και όχι μόνο) προειδοποιεί ανοιχτά για τον κίνδυνο νέας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών.

Ιβανόφ και Πάουελ, οι ΥΠΕξ Ρωσίας και ΗΠΑ, συναντώνται στη Νέα Υόρκη στις 19 Σεπτέμβρη και το θέμα της ΑΒΜ αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα τους.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Νέα εισβολή στα κουρδικά εδάφη

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Η ιρακινή κυβέρνηση κατηγόρησε χτες την Τουρκία ότι παραβίασε τα σύνορα στο Βόρειο Ιράκ για άλλη μια φορά την 25η Αυγούστου, πολιορκώντας τα κουρδικά εδάφη με το πρόσχημα της καταδίωξης ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, μεταδίδει το πρακτορείο «Ρόιτερ». Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, μονάδες των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας υποστηριζόμενες από επιθετικά ελικόπτερα κύκλωσαν τις περιοχές Σίντι και Σανάτ. «Η ιρακινή κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά αυτήν την επιθετική ενέργεια και αποκηρύσσει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωσή του προς το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων (ΙΝΑ).

Οι ΗΠΑ ως συνήθως επέδειξαν σιωπηρή ανοχή στην εισβολή και δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση από άλλες χώρες, ούτε τον ΟΗΕ. Ωστόσο ενδιαφέρον έχει μια παράλληλη ιστορία, η «πίεση» των ΗΠΑ στην Τουρκία να μην ανοίξει μια εμπορική πύλη με το Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ