ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Οξύνονται οι αντιθέσεις

Κεκλεισμένων των θυρών και μέσα σε εντεινόμενες έριδες άρχισε η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τους επιθεωρητές

Ετοιμάζεται η πολεμική μηχανή

Associated Press

Ετοιμάζεται η πολεμική μηχανή
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σαφείς και εντονότερες μοιάζουν να γίνονται μέρα με τη μέρα οι αντιθέσεις ανάμεσα στις χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι λήψης νέας απόφασης για την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο Ιράκ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έσπευσε να υποστηρίξει ξεκάθαρα την αμερικανική θέση για υιοθέτηση σκληρότερης απόφασης, που θα εμπεριέχει και στρατιωτική απειλή ενώ ανοιχτά, χτες, η Μόσχα απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την «αυτόματη προσφυγή στη βία».

Πάντως, αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν, και χτες, θέσεις της ιρακινής αεράμυνας, στην περιοχή Ταλίλ 260χλμ. νοτίως της Βαγδάτης, εντός της «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων». Οπως έγινε γνωστό, «απάντησαν» σε πυρά που δέχτηκαν, ενώ έριχναν φυλλάδια όπου προειδοποιούσαν, σε αραβικά και αγγλικά, την ιρακινή αεράμυνα «να μη βάλλει εναντίον των συμμαχικών αεροσκαφών διότι θα έχουν την τύχη που είχαν και άλλες ιρακινές θέσεις».

«Διχασμένη» συνεδρίαση

Κεκλεισμένων των θυρών άρχισε η ενημέρωση των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, και τον γραμματέα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, για το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθη με Ιρακινούς αξιωματούχους στη Βιέννη, προ διημέρου. Νωρίτερα, οι δύο αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον ΓΓ του ΟΗΕ για το περιεχόμενο της συμφωνίας, που επιτεύχτηκε στη Βιέννη με τους Ιρακινούς αξιωματούχους και αποσαφηνίζει μια σειρά πρακτικά ζητήματα σχετικά με την επανάληψη των επιθεωρήσεων.

Διαδήλωση έξω από αμερικάνικη βάση στη Γερμανία

Associated Press

Διαδήλωση έξω από αμερικάνικη βάση στη Γερμανία
Ο Ανάν δήλωνε, στη συνέχεια, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει» και συμπλήρωσε ότι όσο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρώνονται και οι προετοιμασίες επιστροφής των επιθεωρητών. Ο ίδιος ο Μπλιξ δήλωνε έτοιμος να αποστείλει την πρώτη ομάδα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Εντούτοις, πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι διαφωνίες στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας μοιάζουν να βαθαίνουν, ιδιαιτέρως, μάλιστα, ανάμεσα στα κομβικά μόνιμα μέλη. «Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, ελπίζω το Συμβούλιο να καταλήξει σε νέα απόφαση, αλλά αν αυτό δε γίνει, ο Πρόεδρος Μπους είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για τον αφοπλισμό του Ιράκ», δήλωνε απειλητικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, επαναλαμβάνοντας τις προθέσεις της Ουάσινγκτον να παρακάμψει τον ΟΗΕ «αν χρειαστεί».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Μπους, σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΗΕ έχει την ευκαιρία να φανεί αποφασιστικός, αλλά αν αυτό δε γίνει και ο Σαντάμ δεν υπακούσει «οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας συμμαχίας και θα αφαιρέσουν τα χειρότερα όπλα από τον χειρότερο ηγέτη». Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών διέρρεαν, και πάλι χωρίς αποδείξεις, ότι διαθέτουν στοιχεία για την ύπαρξη οπλοστασίου μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, που μπορεί να φθάσει στα χέρια τρομοκρατών.

Ουσιαστικά, το αμερικανικό σχέδιο απόφασης αλλάζει άρδην το καθεστώς επιθεωρήσεων, παρέχοντας διευρυμένες αρμοδιότητες στους επιθεωρητές και τη δυνατότητα σε κάθε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να δίνει εντολές για δημιουργία «ζωνών απαγόρευσης πτήσεων», αλλά και «οδικών απαγορευμένων ζωνών». Ζητά σε ένα μήνα από το Ιράκ να παρουσιάσει πλήρη κατάλογο του οπλοστασίου του και επιθεωρήσεις απρόσκοπτα παντού, χωρίς προειδοποίηση, ενώ προβλέπει ότι όταν οι επιθεωρητές αντιμετωπίσουν εμπόδιο θα μπορούν αυτομάτως να ζητήσουν στρατιωτική υποστήριξη.

Σπεύδει ο Μπλερ
αντιδρά η Μόσχα

«Είναι σαφές ότι το υπάρχον πλαίσιο είναι ανεπαρκές, αφού τόσα χρόνια ο Χουσεΐν κορόιδευε τη διεθνή κοινότητα. Οσο σκληρότερη φανεί η διεθνής κοινότητα, τόσο σαφέστερο μήνυμα αποστέλλει και τόσο περισσότερο αποφεύγουμε μια σύρραξη», υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Τόνι Μπλερ επανέλαβε ότι για τον ίδιο δεν είναι στόχος η ανατροπή του Σαντάμ, αλλά «αυτό θα ήταν φανταστικό για τον ιρακινό λαό» και κατέληξε ότι η στρατιωτική δράση δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά θα είναι δικαιολογημένη αν ο Σαντάμ δε συμμορφωθεί.

Αντίθετη εκτίμηση, όμως, διατύπωσε ανοιχτά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σαλτάνοφ, που κατέστησε σαφές ότι για τη Μόσχα «είναι απαράδεκτη η οποιαδήποτε αναφορά σε αυτόματη χρήση βίας μέσα σε ένα ψήφισμα». Ο Σαλτάνοφ, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις και του ΥΠΕΞ Ιβανώφ, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία που παρουσίασαν ΗΠΑ - Βρετανία απλώς ενίσχυσαν τη ρωσική άποψη ότι είναι μεγάλη ανάγκη η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επανάληψη των επιθεωρήσεων. Ανάλογες αντιρρήσεις εξέφρασε και η Γαλλία που θα επιμείνει στην άποψη για δεύτερη απόφαση, που θα εξετάζει τυχόν μη συμμόρφωση του Ιράκ.

Η Κίνα επαναδιατύπωσε την προτεραιότητα των επιθεωρήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Κίνα πιθανότατα δε θα ασκήσει «βέτο», αλλά αν η Ρωσία καταθέσει πρόταση, όπως διαρρέεται, ή η Γαλλία, τότε η Κίνα θα συμπαραταχτεί μαζί τους. Ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσουν και τα περισσότερα από τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γενικόλογες αναφορές αντί για ξεκάθαρη θέση

Η κυβέρνηση πρέπει να δηλώσει «όχι στον πόλεμο, δε θα στηρίξουμε καμία ενέργεια», είπε στη Βουλή ο Ορ. Κολοζώφ, αναφερόμενος στην επικείμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ

Για μια ακόμα φορά, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει και να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης για την επικείμενη ιμπεριαλιστική επίθεση κατά του Ιράκ, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας με αυτήν, εάν τελικά τεθεί υπό την ομπρέλα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, ζητώντας την κατηγορηματική τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εμπλακεί ή να χορηγήσει διευκολύνσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί ο «προληπτικός» πόλεμος των ιμπεριαλιστών ενάντια στο Ιράκ.

Ο Γ. Παπανδρέου, στην τοποθέτησή του, αρκέστηκε στις γενικόλογες αναφορές περί «ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ» και έκανε λόγο για «εξάντληση όλων των διπλωματικών και πολιτικών μέσων που διαθέτει η οργανωμένη διεθνής κοινωνία». Ανέφερε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα επιτρέψει να υπάρξει διπλωματική λύση και ισχυρίστηκε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα από τις ΗΠΑ για την παροχή διευκολύνσεων από την Ελλάδα.

Αποκαλύπτοντας την υποκρισία των ιμπεριαλιστών ο Ορ. Κολοζώφ ανέφερε ότι μόλις χτες πάρθηκε απόφαση - συμφωνία για επιστροφή των διεθνών παρατηρητών στο Ιράκ, αλλά πριν ακόμα στεγνώσει η μελάνη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπονόμευσε αυτή τη συμφωνία, αφού, όπως παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έχουν αποφασίσει την επέμβαση στο Ιράκ.

Μια τέτοια επέμβαση, συνέχισε, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλη την περιοχή και τόνισε:

«Αν όντως είμαστε αντίθετοι με μια τέτοια ενέργεια πρέπει από τώρα να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτό το ζήτημα. Η κυβέρνηση όμως δεν το κάνει, ενώ θα έπρεπε να είμαστε με εκείνη την πλευρά που λέει: "Οχι στον πόλεμο, δε θα στηρίξουμε μια τέτοια ενέργεια". Δεν πρέπει να περιμένουμε, κάτω από τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, πότε θα νομιμοποιηθεί από τον ΟΗΕ μια τέτοια επέμβαση, για να πάρουμε μέρος και εμείς στη συμμαχία όσων θα επέμβουν εκεί και να γίνουμε συνένοχοι ενός τέτοιου εγκλήματος».

Η κυβέρνηση, είπε ο Ορ. Κολοζώφ, πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της πάνω σε αυτό το ζήτημα και να τοποθετηθεί, γιατί δεν είναι θέμα σεναρίων αλλά είναι ουσιαστική παρέμβαση στις διεργασίες που γίνονται διεθνώς, για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος.

Αναφερόμενος στη χρήση των βάσεων που υπάρχουν στη χώρα μας ο Ορ. Κολοζώφ ζήτησε ξεκάθαρη τοποθέτηση και επικαλέστηκε σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος» για προετοιμασίες και για αιτήματα των Αμερικανών για τη χρήση της βάσης τους στη Σούδα.

Π. Κρητικός:
Να πάρει θέση η Βουλή

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός ζητάει, το Κοινοβούλιο, διερμηνεύοντας και τις έντονες ανησυχίες του ελληνικού λαού, να εκφράσει την αντίθεσή του στην επικείμενη επέμβαση στο Ιράκ «με ψήφισμα διαμαρτυρίας ύστερα από ουσιαστική συζήτηση σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειάς του».

Οπως αναφέρει στην επιστολή του «ο πόλεμος τον οποίο προετοιμάζει ο Τζ. Μπους κατά του καθεστώτος του Ιράκ, έστω και με το μανδύα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελεί αυθαίρετη και αυταρχική απόφαση του πλανητάρχη για την οποία δεν μπορούν να μείνουν απαθείς οι λαοί». Ο Π. Κρητικός τονίζει, επίσης, ότι «ο πόλεμος αυτός δε γίνεται για την εξουδετέρωση του άξονα του κακού, αλλά για την εξυπηρέτηση ωμών οικονομικών συμφερόντων των ΗΠΑ που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο έλεγχος των πετρελαίων του Ιράκ».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ - ΙΡΑΚ
Φόβοι «διαμελισμού» της Τουρκίας

ΑΓΚΥΡΑ, ΙΡΜΠΙΛ, ΣΟΦΙΑ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η μετατροπή σε ισόβια κάθειρξη της ποινής του θανάτου δι' απαγχονισμού, που είχε επιβληθεί το 1999 από τουρκικό δικαστήριο κρατικής ασφαλείας στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου παιγνιδιού, που αφορά το μέλλον των κουρδικών περιοχών του Ιράκ, της τουρκικής κουρδικής μειονότητας των 16 εκατομμυρίων, αλλά και την πορεία της ίδιας της Τουρκίας, ενόψει του επερχόμενου, όπως όλα δείχνουν, πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράκ και των ευρύτερων σχεδιαζόμενων περιφερειακών ανακατατάξεων.

Η μετατροπή της ποινής έτσι μάλλον πρέπει να ιδωθεί, ως κίνηση «κατευνασμού» των Κούρδων όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εμμέσως πλην σαφώς έθεσε το θέμα στα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η κίνηση είχε ουσιαστικά προαγγελθεί τον Αύγουστο, όταν καταργήθηκε σε έκτακτη σύνοδο της Βουλής η θανατική ποινή. Βεβαίως μεγάλο μέρος της πολιτικής σκηνής --με προεξάρχον το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί--, εξακολουθεί να θέλει να κρεμάσει τον Οτσαλάν, όμως ο ανταποκριτής του BBC στην Αγκυρα εκτιμούσε χθες ότι το ενδεχόμενο απομακρύνεται.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ εκφράζοντας φωναχτά όσα η τουρκική ηγεσία σκέπτεται τους τελευταίους μήνες δήλωσε ότι οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ θα πρέπει «να εγκαταλείψουν τις αυτονομιστικές τους βλέψεις». Η δήλωση ήρθε μία ημέρα πριν από τη σύνοδο του ενιαίου κουρδικού Κοινοβουλίου, την πρώτη από το 1996. «Ελπίζουμε πως το Κοινοβούλιο αυτό δε θα παρουσιαστεί ως κοινοβούλιο κράτους. Εάν ξεπεράσει τα όρια, η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε απειλητικά ο Ετζεβίτ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΔΚΚ) του Μασούντ Μπαρζανί και η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν (ΠΕΚ) του Τζαλάλ Ταλαμπανί, κατά εκτιμήσεις, αποβλέπουν στην ίδρυση ενός είδους «ομοσπονδιακής δημοκρατίας». Ο Μπαρζανί επιχείρησε να καθησυχάσει την Αγκυρα δηλώνοντας ότι «το Κουρδιστάν δε θα γίνει ποτέ απειλή για οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δε μοιάζουν να πείθονται από τις κουρδικές διαβεβαιώσεις: χθες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης, που ήταν αφιερωμένη στη Διεύρυνση της Κοινότητας, εξέφρασαν ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρξει διαμελισμός της Τουρκίας από μια δυναμική στρατιωτική εξέγερση των Κούρδων της Τουρκίας που θα θελήσουν να ενωθούν με τους Κούρδους του (Βόρειου) Ιράκ και σε μια προσπάθεια να σχηματίσουν μαζί ένα δικό τους κράτος. Η ΕΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα διατυπώσει «προσεκτικά» αρνητική απάντηση το Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη για τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Πολύνεκρο δυστύχημα

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ ΣΙΤΥ.--

Τουλάχιστον 56 άνθρωποι μέχρι στιγμής έχουν ανευρεθεί από το τραγικό λεωφορείο το οποίο κατέπεσε την Τετάρτη στο ποτάμι Σελέγουα, στα σύνορα Μεξικού - Γουατεμάλας.

Μόλις χτες ανασύρθηκαν ακόμη 31 πτώματα από τα νερά του ποταμού, που προστέθηκαν στον κατάλογο των νεκρών, των 25 ανθρώπων που είχαν ανευρεθεί σε τμήμα των συντριμμιών του λεωφορείου, από την πρώτη μέρα. Σύμφωνα με τις αρχές της Γουατεμάλας και του Μεξικού, αγνοούνται 16 άτομα, που πιθανώς είναι εγκλωβισμένα στο τμήμα του λεωφορείου που βρίσκεται στο βυθό του ποταμού.

ΓΑΛΛΙΑ
Διαδήλωση κατά των ιδιωτικοποιήσεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Κατά της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών, διαδήλωσαν την Πέμπτη στο Παρίσι, 60.000 εργαζόμενοι. Εργαζόμενοι από όλο το δημόσιο τομέα, βρέθηκαν στο δρόμο προκειμένου να υπερασπιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα και να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης.

Η πορεία οργανώθηκε από τα σωματεία των Εταιριών Ηλεκτρισμού και Υγραερίου, ενώ προχώρησαν και σε 24ωρες απεργίες, μαζί με τους εργαζομένους στην «Αιρ Φρανς», στη «Φρανς Τέλεκομ», στους σιδηροδρόμους και στα ταχυδρομεία.

Αυτή ήταν η πρώτη μαζική αντίδραση των σωματείων στα σχέδια της «νεαρής» κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζ.Π. Ραφαρέν.

ΕΕ - ΗΠΑ
Ενας ακόμη γύρος εμπορικού πολέμου

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μετά τις μπανάνες, το βοδινό και το χάλυβα και το ουράνιο τίθεται στη διάθεση ΗΠΑ και Ευρώπης, για έναν ακόμη γύρο εμπορικού πολέμου. Ενόσω λοιπόν η Ευρώπη έδειχνε διάθεση «κατανόησης και διαπραγμάτευσης» σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές χάλυβα εξ Ηνωμένων Πολιτειών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται για έναν ακόμη γύρο αντιποίνων με την επιβολή κυρώσεων προς τις ΗΠΑ, καθώς μερικούς μήνες πριν το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επέβαλε επιπρόσθετες επιβαρύνσεις στους Ευρωπαίους παραγωγούς απεμπλουτισμένου ουρανίου (LEU), με το σκεπτικό ότι λαμβάνουν άδικες κρατικές επιχορηγήσεις.

Οι συνέπειες των κυρώσεων αυτών ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι εξαγωγές του ευρωπαϊκού LEU προς τις ΗΠΑ, αντιστοιχούν στο ένα τρίτο της αμερικανικής αγοράς. Ετσι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επιβολές προστίμων είναι «παράνομες», ζήτημα που τέθηκε και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά φυσικά δε βρέθηκε καμία «φιλική» λύση. Ετσι, το θέμα θα τεθεί εκ μέρους της ΕΕ στον ΠΟΕ, αφού «δεν μπορούμε να καθόμαστε και να περιμένουμε», όπως τόνισε και ο εμπορικός επίτροπος Πασκάλ Λαμί.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο πόλεμος πρόβλημα της καθημερινότητας

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κλήθηκε να απαντήσει στο γιατί η χτεσινή συγκέντρωση της ΝΑΣ κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία και στο αν τελικά η ΤΑ συνδέεται με τον επικείμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Η απάντησή της έχει ως εξής: «Στα υλικά των συνδυασμών μας περιλαμβάνονται όλα τα προβλήματα. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε μεγάλο πρόβλημα της καθημερινότητας τον πόλεμο. Οι οικονομικές συνέπειες που θα έχουμε στην Ελλάδα από τον πόλεμο και θα ριχτούν στις πλάτες των εργαζομένων, είναι ένα θέμα που δε μας αφήνει αδιάφορους. Δεν μπορεί σήμερα να έρχονται η κα Μπακογιάννη και ο κ. Παπουτσής και άλλοι υποψήφιοι να τάζουν λαγούς με πετραχήλια, όταν ήδη ξέρουμε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσδιορίσει τι κρατικό προϋπολογισμό θα φέρει, γιατί πρέπει να πάρει υπόψη την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και τόσα άλλα. Επομένως εμείς λέμε στο λαό ότι πρέπει να λάβει υπόψη του όλα όσα τουλάχιστον συμβαίνουν αυτή την περίοδο. Αν θέλαμε να κοροϊδέψουμε τον κόσμο θα προσθέταμε κι εμείς, δεν ξέρω... εναέρια τραμ»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ