Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γενικόλογες αναφορές αντί για ξεκάθαρη θέση

Η κυβέρνηση πρέπει να δηλώσει «όχι στον πόλεμο, δε θα στηρίξουμε καμία ενέργεια», είπε στη Βουλή ο Ορ. Κολοζώφ, αναφερόμενος στην επικείμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ

Για μια ακόμα φορά, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει και να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης για την επικείμενη ιμπεριαλιστική επίθεση κατά του Ιράκ, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας με αυτήν, εάν τελικά τεθεί υπό την ομπρέλα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, ζητώντας την κατηγορηματική τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εμπλακεί ή να χορηγήσει διευκολύνσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί ο «προληπτικός» πόλεμος των ιμπεριαλιστών ενάντια στο Ιράκ.

Ο Γ. Παπανδρέου, στην τοποθέτησή του, αρκέστηκε στις γενικόλογες αναφορές περί «ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ» και έκανε λόγο για «εξάντληση όλων των διπλωματικών και πολιτικών μέσων που διαθέτει η οργανωμένη διεθνής κοινωνία». Ανέφερε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα επιτρέψει να υπάρξει διπλωματική λύση και ισχυρίστηκε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα από τις ΗΠΑ για την παροχή διευκολύνσεων από την Ελλάδα.

Αποκαλύπτοντας την υποκρισία των ιμπεριαλιστών ο Ορ. Κολοζώφ ανέφερε ότι μόλις χτες πάρθηκε απόφαση - συμφωνία για επιστροφή των διεθνών παρατηρητών στο Ιράκ, αλλά πριν ακόμα στεγνώσει η μελάνη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπονόμευσε αυτή τη συμφωνία, αφού, όπως παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έχουν αποφασίσει την επέμβαση στο Ιράκ.

Μια τέτοια επέμβαση, συνέχισε, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλη την περιοχή και τόνισε:

«Αν όντως είμαστε αντίθετοι με μια τέτοια ενέργεια πρέπει από τώρα να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτό το ζήτημα. Η κυβέρνηση όμως δεν το κάνει, ενώ θα έπρεπε να είμαστε με εκείνη την πλευρά που λέει: "Οχι στον πόλεμο, δε θα στηρίξουμε μια τέτοια ενέργεια". Δεν πρέπει να περιμένουμε, κάτω από τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, πότε θα νομιμοποιηθεί από τον ΟΗΕ μια τέτοια επέμβαση, για να πάρουμε μέρος και εμείς στη συμμαχία όσων θα επέμβουν εκεί και να γίνουμε συνένοχοι ενός τέτοιου εγκλήματος».

Η κυβέρνηση, είπε ο Ορ. Κολοζώφ, πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της πάνω σε αυτό το ζήτημα και να τοποθετηθεί, γιατί δεν είναι θέμα σεναρίων αλλά είναι ουσιαστική παρέμβαση στις διεργασίες που γίνονται διεθνώς, για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος.

Αναφερόμενος στη χρήση των βάσεων που υπάρχουν στη χώρα μας ο Ορ. Κολοζώφ ζήτησε ξεκάθαρη τοποθέτηση και επικαλέστηκε σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος» για προετοιμασίες και για αιτήματα των Αμερικανών για τη χρήση της βάσης τους στη Σούδα.

Π. Κρητικός:
Να πάρει θέση η Βουλή

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός ζητάει, το Κοινοβούλιο, διερμηνεύοντας και τις έντονες ανησυχίες του ελληνικού λαού, να εκφράσει την αντίθεσή του στην επικείμενη επέμβαση στο Ιράκ «με ψήφισμα διαμαρτυρίας ύστερα από ουσιαστική συζήτηση σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειάς του».

Οπως αναφέρει στην επιστολή του «ο πόλεμος τον οποίο προετοιμάζει ο Τζ. Μπους κατά του καθεστώτος του Ιράκ, έστω και με το μανδύα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελεί αυθαίρετη και αυταρχική απόφαση του πλανητάρχη για την οποία δεν μπορούν να μείνουν απαθείς οι λαοί». Ο Π. Κρητικός τονίζει, επίσης, ότι «ο πόλεμος αυτός δε γίνεται για την εξουδετέρωση του άξονα του κακού, αλλά για την εξυπηρέτηση ωμών οικονομικών συμφερόντων των ΗΠΑ που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο έλεγχος των πετρελαίων του Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ