ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαίτηση για άμεση και πλήρη λειτουργία

Πάνω από 800.000 άνθρωποι στη Θεσσαλία παραμένουν χωρίς τριτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι μαζικοί φορείς και ο λαός της Θεσσαλίας για να επιβάλουν στην κυβέρνηση την άμεση λειτουργία του Πανεπιστημιακού Περιφερειακού Νοσοκομείου Λάρισας. Οπως φάνηκε και στη σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε στις 29-1-1999 στη Λάρισα - συμμετείχαν εκπρόσωποι των Νομαρχιών, των δήμων, του Πανεπιστημίου, των Επιμελητηρίων, των Εργατικών Κέντρων, των Αγροτικών Ομοσπονδιών, των ΕΒΕ, της Ιατρικής Σχολής, βουλευτές και εκπρόσωποι άλλων φορέων της περιοχής - οι Θεσσαλοί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αγώνες για την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου και γενικότερα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή, όπως και για τη στήριξη των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων της Ιατρικής Σχολής που λειτουργεί στη Λάρισα.

Στη σύσκεψη απορρίφτηκε κατηγορηματικά η πρόταση του υπουργού και υφυπουργού Υγείας για μεταφορά του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στο Πανεπιστημιακό, η συγχώνευσή τους και κάθε προσπάθεια νόθευσης του Πανεπιστημιακού χαρακτήρα του νέου νοσοκομείου.

Οι φορείς και ο λαός της Θεσσαλίας ανησυχούν πολύ με την επιμονή της κυβέρνησης σ' αυτή τη θέση, η οποία - εκτός των άλλων - θα έχει ως αποτέλεσμα η λειτουργία του νοσοκομείου να ολοκληρωθεί μέσα σε δέκα χρόνια. Ετοιμο, αλλά δε λειτουργεί

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είναι έτοιμο ένα χρόνο, αλλά δε λειτουργεί, επειδή η κυβέρνηση - επικαλούμενη έλλειψη χρημάτων - δεν προχωρεί στις απαραίτητες προσλήψεις γιατρών και άλλου προσωπικού.

Κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει δύο βασικούς στόχους:

  • Τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (εκπαίδευση φοιτητών, επιστημονική έρευνα κ. ά.), γι' αυτό και η ίδρυσή του εξαγγέλθηκε ταυτόχρονα με την Ιατρική Σχολή το 1985.
  • Την παροχή τριτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία μειονεκτεί ως προς τον αριθμό νοσοκομειακών κλινών έναντι των άλλων Περιφερειών της χώρας.

Το νέο νοσοκομείο είναι πλήρως εξοπλισμένο με τεχνολογικό εξοπλισμό.

Καταμέτρηση των κλινών που έγινε έδειξε ότι αυτές ανέρχονται σε 547 για την κατανομή των κλινικών. Σ' αυτές προστίθενται 91 επιπλέον κλίνες που έχουν σχεδιαστεί για τη λειτουργία ειδικών μονάδων (εντατική, πρόωρων κ. ά.) και στις οποίες δεν μπορούν να στεγαστούν κλινικές.

Το πρόβλημα ξεκίνησε προ τετραετίας, όταν άρχισε η προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας να μεταφερθούν κλινικές από το Νοσοκομείο Λάρισας στο Πανεπιστημιακό, ενώ τελευταία κάνει λόγο για μεταστέγαση ολόκληρου αυτού του νοσοκομείου στο κτίριο του Πανεπιστημιακού.

Οι φορείς της Θεσσαλίας αντιδρούν σ' αυτή την προοπτική και επισημαίνουν ότι ρυθμίσεις μερικής ή ολικής συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά και την άμεση λειτουργία του νέου νοσοκομείου δεν εξασφαλίζουν και την Ιατρική Σχολή θα οδηγήσουν σε αποσύνθεση.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και οι ευθύνες για τη μη λειτουργία του νοσοκομείου βαρύνουν την κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ έχει παρέμβει πολλές φορές και παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Στις προτάσεις της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ αναφέρεται:

  • Να λειτουργήσει άμεσα το ΠΠΓΝΘ, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους Οργανισμούς και να αναπτυχθούν οι αναγκαίες πανεπιστημιακές κλινικές, ώστε και οι ανάγκες της περιοχής να καλύπτονται, το επιστημονικό και ερευνητικό έργο να αναπτύσσεται και οι φοιτητές να ασκούνται. Αν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, σύμφωνα πάντα με επιστημονικές προδιαγραφές, νομίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα και για την ανάπτυξη νέων κλινικών του ΕΣΥ στο νέο Νοσοκομείο, ας τροποποιήσουν τον Οργανισμό που αυτοί έχουν καταρτίσει. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η καθυστέρηση στη λειτουργία των πανεπιστημιακών κλινικών.

Ολα τα άλλα είναι εκ του "πονηρού".

  • Να αναβαθμιστεί το υπάρχον Νοσοκομείο της Λάρισας και να δρομολογηθεί η κατασκευή της δεύτερης φάσης της συνδετήριας πτέρυγας, όπως ήταν προγραμματισμένο, μαζί και με την κατασκευή του ΠΠΓΝΘ. Τι άλλαξε, λοιπόν, και αλλάζει ο προγραμματισμός; Μήπως οι ανάγκες μειώνονται;
  • Να ολοκληρωθεί το Νοσοκομείο Τρικάλων.
  • Να κατασκευαστεί η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου του Βόλου.
  • Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις γιατρών και άλλων κλάδων προσωπικού σε όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας.
  • Να λειτουργήσει επιτέλους το Νοσοκομείο Χρόνιων Παθήσεων στη Λάρισα, που είναι έτοιμο εδώ και τέσσερα χρόνια και είναι και αυτό θύμα της λιτότητας.

Για την υλοποίηση αυτών των προτάσεων, το ΚΚΕ καλεί "τους φορείς της περιοχής να συντονίσουν τη δράση τους μαζί με τους φοιτητές, τους γιατρούς, τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, για να απαιτήσουν αύξηση κονδυλίων για την υγεία και τη διάθεση των αναγκαίων πόρων, ώστε να λειτουργήσει άμεσα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και να βελτιωθεί η λειτουργία όλων των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κυβερνητική επιλογή η διάλυση των εφημεριών

Στη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα, ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης, υποστήριξε πως υπάρχει χρηματοδότηση "κατά 100%" και κατηγόρησε το ΚΚΕ και τους συνδικαλιστικούς φορείς των νοσοκομειακών γιατρών ότι δεν έχουν προτάσεις!

Στους γιατρούς και το προσωπικό των νοσοκομείων επιχείρησε χτες να μεταφέρει τις τεράστιες ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής για το σύστημα Υγείας της χώρας, ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης,κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα,για τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, όσον αφορά τις περικοπές στις εφημερίες.

Μάλιστα ο Ν. Φαρμάκης είχε το θράσος να κατηγορήσει το ΚΚΕ ότι δεν έχει προτάσεις για το θέμα των εφημεριών και γενικότερα για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Πέρα απ' τη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ ο υφυπουργός αποδείχνεται και αδιάβαστος όσον αφορά τα τεκταινόμενα στη Βουλή. Και τούτο διότι ο Απ. Τασούλας,ως εισηγητής του ΚΚΕ, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Ιατρικού Μισθολογίου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (ΔΕΟΥ) της Βουλής, είχε κάνει την πρόταση - με την πρόκληση ότι το ΚΚΕ θα έδινε και θετική ψήφο για το άρθρο - αν το σύνολο των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών - βασικός μισθός και εφημερίες - δε θα ήταν μικρότερες από εκείνες που έπαιρναν στις 31.12.1997 (Βλέπε πρακτικά της ΔΕΟΥ, 29.1.1998, 2.2.1998 και 3.3.1998). Μάλιστα, την πρόταση του Απ. Τασούλα την υιοθέτησαν όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ. Ομως, τότε, επενέβη ο υφυπουργός Ν. Χριστοδουλάκης,ο οποίος απέρριψε εκείνη την πρόταση λέγοντας "να αφήσουμε το μισθολόγιο να λειτουργήσει".

Κι ύστερα από "ένα χρόνο λειτουργίας" του Ιατρικού Μισθολογίου έρχεται ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Φαρμάκης από το βήμα της Βουλής να διαστρεβλώσει τόσο την πραγματικότητα όσο και τις ρεαλιστικές προτάσεις του ΚΚΕ. Ο Ν. Φαρμάκης μίλησε για προβλήματα που "προβάλλονται με υπερβολικό τρόπο" και υποστήριξε ότι "έχει εξασφαλιστεί το 100% των δαπανών" για το προσωπικό, κάνοντας λόγο για "αύξηση 42 δισ." σε σχέση με πέρυσι. Σημείωσε όμως ότι "υπάρχει πρόβλημα με τις εφημερίες" που "πληρώνονται με καθυστέρηση ενός μήνα". Πρόσθεσε για το θέμα αυτό, ότι το υπουργείο θέλει να επιλύσει το θέμα καθορίζοντας τα κονδύλια των εφημεριών σε ετήσια βάση, όμως, όπως είπε, "δεν υπάρχει φερέγγυος συνομιλητής για να κουβεντιάσουμε", κατηγορώντας τις ενώσεις των γιατρών και τα ΔΣ των νοσοκομείων για ασυνεννοησία!

Βέβαια, η εξασφάλιση κατά 100% της χρηματοδότησης απέχει απ' την πραγματικότητα, καθώς στον προϋπολογισμό του 1999 έχει εγγραφεί το ίδιο κονδύλι του 1998 (64 δισ. δραχμές). Μάλιστα στις 27.1.1999 ο υπουργός Λ. Παπαδήμας παραδέχτηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι το κονδύλι αυτό δε φτάνει και ότι θα υπάρξει κάποια προσαύξηση.

Ακόμα, ο Ν. Φαρμάκης, την ώρα που έλεγε τα περί φερεγγυότητας των συνδικαλιστικών ενώσεων των γιατρών, ξεχνούσε ότι οι συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών είχαν ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση του πορίσματος της επιτροπής για τα πρότυπα εφημεριών, που το υπουργείο Υγείας τα απέρριψε "ως ακριβά".

Ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας επανέλαβε τις θέσεις του ΚΚΕ στη ΔΕΟΥ και σημείωσε ότι "τα προβλήματα του δημόσιου υγειονομικού τομέα" είναι μεγάλα και εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών. Επίσης τόνισε ότι για το 1999 υπήρξαν "κονδύλια λιγότερα από όσα πρότειναν τα ΔΣ των νοσοκομείων", καλώντας επί της ουσίας την κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτές τις προτάσεις, αν πραγματικά θέλει να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Σημείωσε δε ότι "μέσα σε αυτό το πλαίσιο οξύνονται προβλήματα", αναφερόμενος ιδιαίτερα στο "Λαϊκό" Νοσοκομείο. Οπως είπε "δεν έχετε πληρώσει δεδουλευμένα. Δεν καθορίσατε τι θεωρείτε ότι μπορεί να εγκριθεί σαν πρόγραμμα εφημερίας, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα προγράμματα από τα νοσοκομεία". Κάλεσε δε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα, που έχει δημιουργήσει "άσχημη κατάσταση για εργαζόμενους και νοσηλευόμενους", προκειμένου "να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία με τις πραγματικές εφημερίες". Περιοδεία στο "Λαϊκό"

Χτες το πρωί ο Απ. Τασούλας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, έκανε περιοδεία στο "Λαϊκό" Νοσοκομείο.

Οι γιατροί του νοσοκομείου πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Η απόφαση αυτή εξόργισε τον πρόεδρο του ΔΣ του νοσοκομείου Γ. Παπαδόπουλο,ο οποίος τους απείλησε με ποινικές και αστικές κυρώσεις. Ο πρόεδρος του "Λαϊκού" απαίτησε από τους διευθυντές των Κλινικών, των Τμημάτων και των Εργαστηρίων είτε να καταρτίσουν προγράμματα εφημερευόντων, είτε να υποβάλουν παραίτηση. (Υπενθυμίζουμε ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου έχει ανασταλεί από την 1η Φλεβάρη. Οι γιατροί ζητούν απ' την κυβέρνηση να εξασφαλίσει κονδύλι για την καταβολή των δεδουλευμένων από τις εφημερίες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη 1998). Η ατμόσφαιρα στο Νοσοκομείο φορτίστηκε ιδιαίτερα χτες το πρωί όταν κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση του Σωματείου των εργαζομένων, η οποία μιλά για "υπονόμευση και συκοφάντηση του Κρατικού Συστήματος Υγείας από μερίδα γιατρών, που βλέπουν τα κρατικά Νοσοκομεία ως προέκταση των ιδιωτικών τους ιατρείων". Επίσης, το Σωματείο καταγγέλλει τους γιατρούς για "αλόγιστη συνταγογραφία" και αποδίδει σε γραφειοκρατική διαδικασία τη μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη 1998. Μ' άλλα λόγια το Σωματείο των εργαζομένων αντιμετωπίζει με χλιαρότητα την κυβέρνηση και στρέφεται κατά των φυσικών του συμμάχων στο νοσοκομειακό χώρο, δηλαδή τους γιατρούς, παρουσιάζοντας κάποια ανακλαστικά "κοινωνικού αυτοματισμού".

Οπως είπε στη Γενική Συνέλευση ο Απ. Τασούλας,"δεν υπήρξε ούτε υπάρχει αγώνας που να μην μπαίνει από την κυβέρνηση και τους εντολοδόχους της ζήτημα υποτιθέμενης νομιμότητάς του. Δεν είναι παράνομος ένας κλάδος που αγωνίζεται για βελτιωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας" και συνέχισε: "Η υγεία των ασθενών δεν κινδυνεύει από τον αγώνα σας. Κινδυνεύει όταν δεν έχουν σωστή περίθαλψη, όταν δεν υπάρχουν καλά Δημόσια Νοσοκομεία και ασφαλείς εφημερίες".

Στη Γενική Συνέλευση των γιατρών του "Λαϊκού" παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Χ. Ζαχαρόγιαννης και ο νομικός σύμβουλος της Ενωσης Ιορδ. Προυσανίδης,οι οποίοι ξεδιάλυναν τις όποιες αμφιβολίες είχαν οι γιατροί σχετικά με το νόμιμο των κινητοποιήσεών τους.

"Είμαστε εμείς παράνομοι επειδή δεν υπάρχουν προγράμματα εφημερευόντων γιατρών ή κυβέρνηση που δεν εξασφαλίζει κονδύλι, τέτοιο που να επιτρέπει να γίνονται ασφαλείς εφημερίες;", αναφώνησε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης και πρόσθεσε: "Δε συμφωνούμε να καταρτιστούν προγράμματα παρά τις αποφάσεις των επιστημονικών οργάνων".

Ο νομικός σύμβουλος της ΕΙΝΑΠ ενημέρωσε τους γιατρούς ότι η κινητοποίησή τους δεν είναι παράνομη, διότι δεν έχουν καταρτιστεί προγράμματα εφημερευόντων γιατρών. Ως εκ τούτου το περιστατικό δεν πρέπει να εισέλθει στο Νοσοκομείο, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Επίσης, τους ενημέρωσε ότι νομικά δεν επιτρέπεται οι διευθυντές των Τμημάτων να υποβάλλουν προγράμματα κάθε μήνα.

Την ώρα εκείνη, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Μ. Βλαχάκης ανέγνωσε ανακοίνωση της διοίκησης που έλεγε ότι βρέθηκαν τα χρήματα για τις δεδουλευμένες υπερωρίες των δύο τελευταίων μηνών του 1998 και ότι θα καταβληθούν σύντομα. Η ανακοίνωση αυτή ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των γιατρών. Ο βουλευτής της ΝΔ, Αθ. Γιαννόπουλος,ο οποίος εργάζεται και ως γιατρός στο "Λαϊκό", είπε ότι η διοίκηση εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση διότι θέλει να χρησιμοποιήσει το χρόνο ως βάλσαμο και υπενθύμισε το ένταλμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έφτασε στο Νοσοκομείο στις 27 Γενάρη και αναφέρει τα εξής: "Επιστρέφονται αθεώρητα τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής, τα οποία εκδόθηκαν από το "Λαϊκό" και αφορούν πρόσθετες αμοιβές διαφόρων κατηγοριών γιατρών, μηνός Νοεμβρίου 1998, διότι δεν επισυνάπτεται βεβαίωση ότι το ύψος των μέχρι τώρα ενταλματοποιηθεισών δαπανών για εφημερίες γιατρών δεν υπερβαίνει το όριο της ετήσιας πίστωσης των 1.140.000.000 δραχμών".

Η Λ. Μεθωνιού,εκ μέρους της ΕΣΑΚ Υγειονομικών,κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων ότι δεν εκπροσωπεί ούτε καν τα αιτήματα των εργαζομένων, πόσο μάλλον των γιατρών. "Αυτοί που υπογράφουν την ανακοίνωση παίζουν το ρόλο του "αγανακτισμένου πολίτη", αλλά υποκινούνται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ γιατρών και εργαζομένων - πρόσθεσε - για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων".

Υποαπασχόληση των οδοντιάτρων

Το 25% των οδοντιάτρων στην Αθήνα υποαπασχολείται, δηλαδή ασκεί το επάγγελμά του λιγότερο από 20 ώρες τη βδομάδα. Αυτό προκύπτει από έρευνα που έκανε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, για τον υπερκορεσμό του επαγγέλματος στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι μισοί από τους 12.000 περίπου οδοντιάτρους ολόκληρης της χώρας, εργάζονται στην Αττική. Η άνιση αυτή κατανομή είναι εντονότερη στην Αθήνα, όπου στους Δήμους Αθηναίων και Κηφισιάς, υπάρχει αναλογία μικρότερη από 400 κατοίκους ανά οδοντίατρο τη στιγμή που στο Δήμο Αργυρούπολης αντιστοιχούν 2.866 κάτοικοι ανά οδοντίατρο.

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη μικρότερη αναλογία κατοίκων ανά οδοντίατρο, δηλαδή περίπου 879 κάτοικοι, ενώ στην Ιταλία αντιστοιχούν 1.216, στη Γαλλία 1.505 και στην Πορτογαλία 4.090.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, οι συνθήκες αυτές προκαλούν μεταξύ άλλων αύξηση της ανεργίας, η οποία ανέρχεται στο 5,5% τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι μηδενική. Περισσότερο πλήττονται οι νέοι οδοντίατροι, όπου ένας στους τέσσερις, ηλικίας μέχρι 30 ετών είναι άνεργος.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι η καταγγελία των συλλογικών συμβάσεων με το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχει γίνει από το 1986, ενώ το κρατικό τιμολόγιο είναι καθηλωμένο στα ίδια επίπεδα από το Μάρτη του 1993.

Λεζάντα 1ου

Το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει στο Πανεπιστημιακό

Λεζάντα 2ου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας ενώ μιλά στη Γενική Συνέλευση των γιατρών του "Λαϊκού"

Με ποια ιδιότητα;

Αίφνης χτες διάφορα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης άρχισαν να δείχνουν τη σύζυγο του πρωθυπουργού Δάφνη Σημίτη, που πήγε στο παιδιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Νίκαιας για να παραβρεθεί στην κοπή της πίτας.

Η κ. Σημίτης - όπως ακούστηκε απ' τα ρεπορτάζ - τα βρήκε όλα καλά και ωραία εκεί στο κρατικό της Νίκαιας, όταν πριν λίγες μέρες οι γιατροί και οι εργαζόμενοι έσουραν τα εξ αμάξης στον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα που πήγε (9.12.1998) να θεμελιώσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Μάλιστα κάποιοι την κάλεσαν να πάει και σε άλλα τμήματα να δει εκ του σύνεγγυς την άλλη κατάσταση που βιώνουν εκείνοι που χρειάζονται την καθημερινή νοσηλεία και όχι την επίδειξη προσποιητής ευαισθησίας απέναντι σε μια άγρια "καθημερινότητα" στην ώρα της ανάγκης του πολίτη. Η κ. Σημίτη έκανε πως δεν άκουσε και συνέχισε να μοιράζει χαμόγελα για την ανάγκη των τηλεοπτικών εικόνων.

Πέρα από όλες τις άλλες παρατηρήσεις, εκείνο που θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς είναι τούτο: Με ποια ιδιότητα επισκέφτηκε το νοσοκομείο η κ. Δάφνη Σημίτη και έτυχε τόσης προβολής; Η μήπως η ιδιότητα της συζύγου του πρωθυπουργού έχει αναγορευτεί σε δημόσιο αξίωμα και δεν το έχουμε καταλάβει;

Πέραν της τηλεοπτικής πασαρέλας υπάρχει και τούτη η πλευρά: Πριν ένα χρόνο (21.1.1998) ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε επισκεφτεί το Λαϊκό Νοσοκομείο σε μια επίδειξη παρέμβασης στην "καθημερινότητα". Ενα χρόνο μετά το "Λαϊκό", δηλαδή αυτές τις μέρες, οι γιατροί του νοσοκομείου ανέστειλαν τη λειτουργία του γιατί τα κονδύλια που ενέκρινε η κυβέρνηση, δεν εξασφαλίζουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών.

Μήπως θα χρειαστεί να πάρει τα μέτρα του και το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας για το τι θα συμβεί ένα χρόνο μετά;

"Υγειονομική γύμνια"

Η Θεσσαλία υπολείπεται πολύ, σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας σε ό,τι αφορά στην κατανομή κλινών και γιατρών, αλλά και σε χρηματοδότηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι, λόγω έλλειψης τριτοβάθμιας περίθαλψης, υπάρχει μαζική προσφυγή των ασθενών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Χαρακτηριστικό και τραγικό παράδειγμα είναι ο θάνατος από μηνιγγίτιδα της 32χρονης Ελένης Αγγλοπούλου - Τσακμάκη,προχτές βράδυ στη διάρκεια της μεταφοράς της με ασθενοφόρο προς τη Θεσσαλονίκη.

Ενα στοιχείο που παραθέτουμε στους παραπάνω πίνακες - τα οποία προέρχονται από τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που τα πήραν από τις γραμματείες των νοσοκομείων και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία - φαίνεται η "υγειονομική γύμνια" της Θεσσαλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ