ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στη Βουλή τα προεκλογικά νομοσχέδια

Πρώτη προτεραιότητα η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Επανακατάθεση ν/σ για τη «φοροδιαφυγή»

Δύο από τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που είχαν μείνει μετέωρα στην προηγούμενη Βουλή επαναπροώθησε χτες η κυβέρνηση με τις υπογραφές των νέων υπουργών. Το πρώτο αφορά στη διαχείριση του λεγόμενου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 με το οποίο μοιράζονται στο μεγάλο κεφάλαιο κοινοτικά κονδύλια ύψους 24,6 δισ. ευρώ. Το δεύτερο φέρει τον τίτλο για την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Το νομοσχέδιο διαχείρισης του ΕΣΠΑ προβλέπει τη δημιουργία φορέων υλοποίησης και ειδικές υπηρεσίες, που θα διασφαλίζουν την ευελιξία της κυβέρνησης στη μοιρασιά των έργων σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις τους ακουμπάνε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη γενικότερη «διοικητική μεταρρύθμιση» της χώρας, για την οποία το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένο «τομεακό πρόγραμμα» χρηματοδότησης. Είναι φανερό το γεγονός ότι ετοιμάζονται για το λεγόμενο νέο «Καποδίστρια» στο πλαίσιο του μοντέλου συρρίκνωσης του αριθμού των νομαρχιών και των περιφερειών της χώρας. Τα κοινοτικά κονδύλια έρχονται να στηρίξουν την «ανταγωνιστικότητα» και τις προτεραιότητες των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Το νομοσχέδιο για την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» εστιάζει στο κυνήγι της μαρίδας αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεγαλοεπιτήδειους που έχουν φεσώσει την Εφορία με δεκάδες δισ. ευρώ. Η σύσταση «Εθνικού Συμβουλίου» κινείται στη γραμμή του «κοινωνικού εταιρισμού» και της συναίνεσης. Στο εν λόγω όργανο συμμετέχουν ο ΣΕΒ, οι τραπεζίτες αλλά και η ηγεσία της ΓΣΕΕ κ.ά. Στις ρυθμίσεις προβλέπονται παροχές «κινήτρων» για την αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς από εφοριακούς υπαλλήλους, ενώ ενσωματώνονται και οι χαριστικές ρυθμίσεις σε όφελος τραπεζών και άλλων - που βρίσκονται σε ισχύ από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - σε ό,τι αφορά τη φορολογία πάνω στους τόκους ομολόγων.

Δώρο-άδωρο είναι για τη μεγάλη γκάμα των λαϊκών νοικοκυριών οι φοροεκπτώσεις για ορισμένες κατηγορίες δαπανών που προωθούνται με το ίδιο νομοσχέδιο. Πρόκειται για την ίδια ρύθμιση που κατατέθηκε στην προηγούμενη Βουλή με τη «διαφορά» ότι τώρα απαλείφθηκε η ρύθμιση που προβλέπει την αναγνώριση μόνον των σφραγισμένων αποδείξεων. Επομένως θα αναγνωρίζονται και οι ασφράγιστες αποδείξεις. Η εφαρμογή του μέτρου ισχύει από την 1η Αυγούστου 2007. Η εν λόγω ρύθμιση, όπως και οι άλλες φοροεκπτώσεις, είναι παντελώς αδιάφορη για όλα τα εισοδήματα που βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο (14.000 ευρώ για έγγαμο με 2 παιδιά) αλλά και για μια μεγάλη γκάμα εισοδημάτων πάνω από το αφορολόγητο, που όμως εξαντλούν τη δυνατότητα μείωσης του φόρου με τις προϋπάρχουσες δυνατότητες (νοίκια, τόκοι δανείου α΄ κατοικίας, φροντιστήρια παιδιών κ.ά.). Οι εν λόγω αποδείξεις ισχύουν για κάθε είδους κέντρα διασκέδασης, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές κ.ά. που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών, κομμωτήρια, ωδεία, σχολές χορού, ρυθμικής και μπαλέτου, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής κ.ά. Από το συνολικό ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού αφαιρείται το 40% των δαπανών που αναγνωρίζονται από την 1η Αυγούστου 2007. Το ποσό μείωσης του ετήσιου εισοδήματος δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 8.000 ευρώ.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Συνεχίστηκε η πτώση και τον Ιούλη

Σημαντική κάμψη εμφανίζει η δημόσια και ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα το επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δε φαίνεται να επηρεάζει την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς το ΑΕΠ το 2008, σύμφωνα με το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2008, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4%.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), το μήνα Ιούλη του 2007, σε σχέση με τον Ιούλη του 2006, μειώθηκαν κατά 3,6% ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας, κατά 8,4% η επιφάνεια και 6,4% ο όγκος των προς κατασκευή οικοδομών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Για το ίδιο διάστημα, ακόμα μεγαλύτερη εμφανίζεται η μείωση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας με τον αριθμό των νέων αδειών να υποχωρεί κατά 6% και κατά 10,6% και 9,6% αντίστοιχα η επιφάνεια και ο όγκος των νέων οικοδομών.

Σε μέσα επίπεδα (περίοδος Γενάρης - Ιούλης 2007 προς Γενάρη - Ιούλη 2006), για το σύνολο της χώρας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) οι εκδοθείσες νέες άδειες εμφανίζονται μειωμένες κατά 3,3% και κατά 8% και 5,8% η επιφάνεια και ο όγκος. Στον καθαρά ιδιωτικό τομέα, οι νέες άδειες εμφανίζονται μειωμένες κατά 5,7%, ενώ πτώση 9,6% και 8,2% εμφανίζουν η επιφάνεια και ο οικοδομικός όγκος.

Ενδιαφέροντα εξάλλου στοιχεία για την αλματώδη κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων δόθηκαν σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη στην Αθήνα. Σύμφωνα με την Alpha Bank, η μέση αύξηση της αξίας των διαμερισμάτων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας την περίοδο 1999-2006 υπερδιπλασιάστηκε καθώς έφτασε στο 105%! Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της Αθήνας, η αύξηση φτάνει το 150%, ενώ τη μικρότερη (62,6%) εμφανίζουν τα ακίνητα σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

ΟΤΕ αγοράζει «Cosmote»

Στην εξαγορά πακέτου μετοχών της θυγατρικής «Cosmote» προχωρά ήδη ο ΟΤΕ, σε εφαρμογή της πολιτικής απορρόφησης της εταιρείας, προκειμένου να καταστεί ελκυστικός στους «επενδυτές» ο Οργανισμός.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από την «Cosmote», «ο OTE AE προέβη στις 2/10/2007 σε αγορά 1.339.578 κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας, συνολικής αξίας 32.736.339 ευρώ». Το πακέτο αυτό αφορά ποσοστό περίπου 0,4%. Σημειώνεται ότι και προχτές στο Χρηματιστήριο άλλαξαν χέρια 1.835.000 μετοχές της «Cosmote» σε πέντε πακέτα. Το ένα από αυτά ήταν 1.555.000 μετοχές (ποσοστό 0,5%), χωρίς επίσημα να έχει γίνει γνωστό σε ποιου την κατοχή περιήλθαν.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών

Η ενίσχυση της τουριστικής προβολής - με τη σημαντική αύξηση του δημόσιου χρήματος που διατίθεται γι' αυτόν το σκοπό - και οι επενδύσεις επέκτασης και αναβάθμισης που χρηματοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον «αναπτυξιακό νόμο» (πάλι δημόσιο χρήμα) βοήθησαν στην τόνωση του τουρισμού και στην άνοδο των μεγεθών του τα τελευταία χρόνια, επισημαίνεται σε μελέτη της εταιρείας HELLASTAT για τα ξενοδοχεία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο ξενοδοχειακός κλάδος και ειδικά οι μεγάλες επιχειρήσεις του, είναι ο κύριος αποδέκτης της θετικής τάσης, πιο απλά, μαζεύει τα κέρδη. Μελετώντας 1.407 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, το 2006 διαπιστώθηκε συνολική αύξηση κύκλου εργασιών κατά 5,8% με το 75% των επιχειρήσεων να παρουσιάζουν αύξηση του τζίρου. Η μέση αύξηση ανά εταιρεία ήταν της τάξης του 7,9%! Το περιθώριο μεικτού κέρδους διαμορφώνεται για τη μέση εταιρεία σε 23,5%.

Επίσης, η αύξηση του τζίρου των μεγαλύτερων επιχειρήσεων είναι της τάξης του 11% έναντι 6,2% των μικρότερων και ανάλογη είναι η σχέση μεταξύ μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά του γεγονότος ότι η κυβερνητική πολιτική στον τουριστικό τομέα ευνοεί προκλητικά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ωστόσο η αύξηση τζίρων και κερδών βασίζεται και στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου. Τα προηγούμενα χρόνια της τουριστικής «ύφεσης» - όπου και πάλι εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονταν τη χώρα - οι ξενοδόχοι απαιτούσαν περαιτέρω περικοπή δικαιωμάτων και αμοιβών του προσωπικού τους προφασιζόμενοι οικονομική αδυναμία. Τώρα, που η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά, οι θέσεις τους παραμένουν ίδιες...

Σφραγίστηκε εργαστήριο κρέατος

Εργαστήριο επεξεργασίας κρέατος που λειτουργούσε χωρίς άδεια, σε απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες και μέσα σε οπωρολαχανοπωλείο και παντοπωλείο, εντοπίστηκε και σφραγίστηκε χτες από ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά στην οδό Ρυσίου 13 στη Νίκαια.

Οι τριτοκοσμικές συνθήκες, που επικρατούσαν στο κατάστημα, αποδεικνύουν την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών για αποτελεσματικούς ελέγχους και ουσιαστική προστασία του καταναλωτή.

Στο χώρο κατασχέθηκαν περίπου 100 κιλά κατεψυγμένα κρέατα ακατάλληλα για κατανάλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ