ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Αυξάνονται ξανά τα «κλειστά» κρεβάτια

Εληξαν οι συμβάσεις των γιατρών που προσλήφθηκαν πέρσι. Η υγεία των ασθενών απειλείται λόγω των λίγων κρεβατιών, αλλά και λόγω της αναλογίας κρεβατιών - εργαζομένων

Είναι δυνατόν να υπάρχουν σύγχρονες υποδομές που μπορούν να σώσουν ζωές, αλλά να μην τις χρησιμοποιούν όσοι τις χρειάζονται; Στον καπιταλισμό είναι

Motion Team

Είναι δυνατόν να υπάρχουν σύγχρονες υποδομές που μπορούν να σώσουν ζωές, αλλά να μην τις χρησιμοποιούν όσοι τις χρειάζονται; Στον καπιταλισμό είναι
Το πώς οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις υπονομεύουν τις υπηρεσίες Υγείας αποδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο στην περίπτωση της λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Πριν ένα χρόνο, και με το πρόβλημα της αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης Η1Ν1, είχαν προσληφθεί συμβασιούχοι γιατροί ενός χρόνου για να λειτουργήσουν τα 80 απ' τα 150 μονίμως κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Τώρα που λήγουν οι συμβάσεις, τα κρεβάτια αυτά θα κλείσουν και πάλι, διαιωνίζοντας το πρόβλημα σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εντατικής Θεραπείας, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα. Για άλλα 70 κρεβάτια, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, για τα οποία είχαν προκηρυχτεί διαγωνισμοί για εξοπλισμό δεν προχώρησε τίποτε! «Ακόμη κι αν ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού που προσλήφθηκε πέρυσι, οι 70 κλίνες θα παραμείνουν κλειστές, εξαιτίας έλλειψης νοσηλευτικού, ιατρικού προσωπικού και εξοπλισμού», τονίστηκε στη συνέντευξη.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 634 κρεβάτια ΜΕΘ και λειτουργούν 565 - που κι αυτά είναι περιορισμένα σε σχέση με τις εκρηκτικές ανάγκες. Η αναλογία νοσηλευτών ανά θέση νοσηλείας ήταν και παραμένει απαράδεκτη για τα διεθνή πρότυπα. Οταν η αναλογία νοσηλευτών ανά κρεβάτι είναι κάτω από 3,3 (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα), διπλασιάζονται οι λοιμώξεις σε ασθενείς μέσης βαρύτητας και η κατανάλωση αντιβιοτικών. Οσο υπάρχουν τα κενά, άρρωστοι περιμένουν εκτός μονάδας, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Σε καθημερινή βάση, ένας έως δύο ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο στο νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο αριθμός μπορεί να φτάσει τους 10 έως 15.

Στις περισσότερες ΜΕΘ τονίστηκε ότι αναλογεί ένας γιατρός για έξι ασθενείς, ενώ προβλήματα προκαλούνται και από το νέο σύστημα εφημεριών. Στις «μικρές» μονάδες, τέσσερις γιατροί πραγματοποιούν έως πέντε εφημερίες το μήνα, λόγω του «πλαφόν» που έχει οριστεί στον αριθμό των εφημεριών. Με αυτόν τον περιορισμό 16 έως 20 μέρες μονάδα μένει ακάλυπτη. Η κατάσταση είναι τόσο οριακή, ώστε σε περίπτωση που κάποιος παραιτηθεί ή αρρωστήσει ή αν κάποια γυναίκα γιατρός ή εργαζόμενη μείνει έγκυος, δεν μπορεί να εφημερεύσει κανείς στη θέση του!

Το μέλλον της εντατικής θεραπείας φαίνεται δυσοίωνο. Λόγω των δυσκολιών οι νέοι γιατροί δεν προτιμούν την εντατικολογία. Την τελευταία διετία προκηρύχθηκαν 70 έως 80 θέσεις εξειδικευμένων γιατρών και οι ενδιαφερόμενοι δεν ξεπέρασαν τους 25.

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ζητά Υγεία δωρεάν για όλους

Με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών συναντήθηκε χτες ο υπουργός Υγείας

Κατάργηση όλων των πληρωμών στα νοσοκομεία, πλήρη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη όσων δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία. Αυτά τα αιτήματα που προστατεύουν τα δικαιώματα και του λαού και των εργαζομένων του χώρου, έθεσε στον υπουργό Εργασίας ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, στη διάρκεια χτεσινής συνάντησης με την Ομοσπονδία.

Με μόνιμη επωδό «πού θα βρεθούν τα λεφτά;» (και χωρίς βέβαια να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση βρίσκει πάντα λεφτά για το μεγάλο κεφάλαιο), ο Ανδρ. Λοβέρδος ανέδειξε ξανά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειώνει συνεχώς τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία. Ενώ η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, από τη μεριά της, έθεσε περιορισμένα ζητήματα για τα νοσοκομεία και όχι συνολικά τα θέματα της Υγείας που απασχολούν τις λαϊκές οικογένειες.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι το 2011 οι λειτουργικές δαπάνες (δηλαδή για υλικά και φάρμακα) των νοσοκομείων θα περιοριστούν στα 2,35 δισ. ευρώ, όταν οι διοικητές των νοσοκομείων - ακόμα και με βάση και τις υποδείξεις της κυβέρνησης για δραστικούς περιορισμούς - συνέταξαν προϋπολογισμούς που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το 2010 είχαν προϋπολογιστεί 2,5 δισ. ευρώ και αναμένεται μέχρι το τέλος του 2010 να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι θα καταφέρει να εξοικονομήσει αυτές τις περικοπές απ' τις εκπτώσεις των προμηθευτών μέχρι 20% που θα ζητήσει αφού θα τους δώσει «ζεστό χρήμα» 1,8 δισ. ευρώ για τα χρέη.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα αυξηθεί το εισιτήριο των 3 ευρώ σε 10 ευρώ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν έχει πει τίποτε. Ωστόσο, όμως, είναι γεγονός ότι το θέμα αυτό τέθηκε ως σκέψη ακόμα και στη συνάντηση που είχε πριν ένα μήνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ. Αναφερόμενος στην ένταξη του «ΙΚΑ στο ΕΣΥ», ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις Περιφέρειες της Κρήτης και της Μακεδονίας. Είπε ότι, προς το παρόν, δε θα γίνει ένταξη του Νοσοκομείου Παπαδημητρίου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί στο πιλοτικό πρόγραμμα, γιατί είναι εκτός των δύο περιφερειών που θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα.

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ως υπουργός Υγείας δε θα υπογράψει κανένα Προεδρικό Διάταγμα μεταφοράς νοσοκομείων σε αιρετούς μετά την καλλικρατική δομή της χώρας, προσπαθώντας να κρύψει πως βασική επιδίωξη του «Καλλικράτη» είναι η πλήρης διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των υπηρεσιών Υγείας και να στρώσει το έδαφος για την απόλυτη κυριαρχία των μονοπωλίων του κλάδου.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Μπάμπης Αγγουράκης

Τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, με στόχο την εμπορευματοποίησή τους, καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, με Ερώτησή του στην Επιτροπή της ΕΕ, σχετικά με το μέλλον του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων - που απειλούνται με απόλυση μετά το Δεκέμβρη του 2010 - για μόνιμη και σταθερή εργασία και για δωρεάν παροχή Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, με ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση.

H Ερώτηση προς την Κομισιόν έχει ως εξής:

«Σε εργασιακή ομηρία βρίσκονται περίπου 4.500 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας σε πάνω από 100.000 ηλικιωμένους. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μέσω των δήμων, συγχρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια και εθνικούς πόρους και αναμένεται η χρηματοδότησή του να σταματήσει στο τέλος του 2010.

Ακόμη μία φορά η πολιτική της ΕΕ και των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρησιμοποιεί τα κοινοτικά κονδύλια - που είναι χρήματα των εργαζομένων των κρατών - μελών της ΕΕ - όχι για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και τη δημιουργία σταθερών, μόνιμων και με δικαιώματα θέσεων εργασίας, αλλά για την προετοιμασία της διάσπασης του ενιαίου χαρακτήρα της παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, με στόχο την εμπορευματοποίησή τους.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή απέναντι στο δικαίωμα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και γενικά για μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα και στο δικαίωμα του λαού για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές υψηλής ποιότητας υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, ενταγμένες αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας, χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό;».

Κόβουν νερό και ρεύμα σε μακροχρόνια άνεργο

Παρέμβαση έκαναν χτες το ΠΑΜΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Την άμεση επανασύνδεση νερού και ρεύματος σε μακροχρόνια άνεργο που αντιμετωπίζει πλέον και πρόβλημα επιβίωσης, απαίτησαν χτες με παρεμβάσεις τους στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι και της ΔΕΗ στη Νέα Ιωνία, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μεταξύ αυτών και ο υποψήφιος δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Π. Τσουκαλάς. Στην παρέμβαση συμμετείχε κι ο ίδιος ο άνεργος.

Στην ΕΥΔΑΠ η αρμόδια διευθύντρια δεσμεύθηκε να γίνει η επανασύνδεση. Στη ΔΕΗ, παρά τη δέσμευση ότι θα εξετάσουν το θέμα, λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ζήτησαν από τον άνεργο να δώσει 200 ευρώ για να επανασυνδεθεί το ρεύμα! Οι ταξικές δυνάμεις τις αμέσως επόμενες μέρες θα προχωρήσουν σε νέες πιο δυναμικές παρεμβάσεις για το ίδιο ζήτημα. Να σημειωθεί ότι και σε άλλα γραφεία της ΔΕΗ σημειώνεται αύξηση των αιτήσεων για διακανονισμό της αποπληρωμής των λογαριασμών, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος αδυνατεί να τους πληρώσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ