Σάββατο 6 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Αυξάνονται ξανά τα «κλειστά» κρεβάτια

Εληξαν οι συμβάσεις των γιατρών που προσλήφθηκαν πέρσι. Η υγεία των ασθενών απειλείται λόγω των λίγων κρεβατιών, αλλά και λόγω της αναλογίας κρεβατιών - εργαζομένων

Είναι δυνατόν να υπάρχουν σύγχρονες υποδομές που μπορούν να σώσουν ζωές, αλλά να μην τις χρησιμοποιούν όσοι τις χρειάζονται; Στον καπιταλισμό είναι

Motion Team

Είναι δυνατόν να υπάρχουν σύγχρονες υποδομές που μπορούν να σώσουν ζωές, αλλά να μην τις χρησιμοποιούν όσοι τις χρειάζονται; Στον καπιταλισμό είναι
Το πώς οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις υπονομεύουν τις υπηρεσίες Υγείας αποδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο στην περίπτωση της λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Πριν ένα χρόνο, και με το πρόβλημα της αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης Η1Ν1, είχαν προσληφθεί συμβασιούχοι γιατροί ενός χρόνου για να λειτουργήσουν τα 80 απ' τα 150 μονίμως κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Τώρα που λήγουν οι συμβάσεις, τα κρεβάτια αυτά θα κλείσουν και πάλι, διαιωνίζοντας το πρόβλημα σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εντατικής Θεραπείας, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα. Για άλλα 70 κρεβάτια, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, για τα οποία είχαν προκηρυχτεί διαγωνισμοί για εξοπλισμό δεν προχώρησε τίποτε! «Ακόμη κι αν ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού που προσλήφθηκε πέρυσι, οι 70 κλίνες θα παραμείνουν κλειστές, εξαιτίας έλλειψης νοσηλευτικού, ιατρικού προσωπικού και εξοπλισμού», τονίστηκε στη συνέντευξη.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 634 κρεβάτια ΜΕΘ και λειτουργούν 565 - που κι αυτά είναι περιορισμένα σε σχέση με τις εκρηκτικές ανάγκες. Η αναλογία νοσηλευτών ανά θέση νοσηλείας ήταν και παραμένει απαράδεκτη για τα διεθνή πρότυπα. Οταν η αναλογία νοσηλευτών ανά κρεβάτι είναι κάτω από 3,3 (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα), διπλασιάζονται οι λοιμώξεις σε ασθενείς μέσης βαρύτητας και η κατανάλωση αντιβιοτικών. Οσο υπάρχουν τα κενά, άρρωστοι περιμένουν εκτός μονάδας, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Σε καθημερινή βάση, ένας έως δύο ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο στο νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο αριθμός μπορεί να φτάσει τους 10 έως 15.

Στις περισσότερες ΜΕΘ τονίστηκε ότι αναλογεί ένας γιατρός για έξι ασθενείς, ενώ προβλήματα προκαλούνται και από το νέο σύστημα εφημεριών. Στις «μικρές» μονάδες, τέσσερις γιατροί πραγματοποιούν έως πέντε εφημερίες το μήνα, λόγω του «πλαφόν» που έχει οριστεί στον αριθμό των εφημεριών. Με αυτόν τον περιορισμό 16 έως 20 μέρες μονάδα μένει ακάλυπτη. Η κατάσταση είναι τόσο οριακή, ώστε σε περίπτωση που κάποιος παραιτηθεί ή αρρωστήσει ή αν κάποια γυναίκα γιατρός ή εργαζόμενη μείνει έγκυος, δεν μπορεί να εφημερεύσει κανείς στη θέση του!

Το μέλλον της εντατικής θεραπείας φαίνεται δυσοίωνο. Λόγω των δυσκολιών οι νέοι γιατροί δεν προτιμούν την εντατικολογία. Την τελευταία διετία προκηρύχθηκαν 70 έως 80 θέσεις εξειδικευμένων γιατρών και οι ενδιαφερόμενοι δεν ξεπέρασαν τους 25.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ