ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ρατσιστική κούρσα θανάτου

ΣΙΚΑΓΟ.-

Τον τρόμο και το θάνατο σκόρπισε, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε ολόκληρη την πολιτεία του Ιλινόις ένας νεαρός ρατσιστής, ο οποίος επί δύο συνεχόμενα 24ωρα οδηγούσε στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων και πυροβολούσε αδιακρίτως μαύρους, εβραίους και ασιάτες.

Δύο νεκροί και 16 τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο τελικός απολογισμός της δολοφονικής κούρσας του 21χρονου Μπέντζαμιν Ναθάνιελ Σμιθ. Ο νεαρός, που ήταν μέλος της ρατσιστικής οργάνωσης "Παγκόσμια Εκκλησία του Δημιουργού", άρχισε τη θανατηφόρα διαδρομή του την Παρασκευή από το Σικάγο, όπου πυροβόλησε θανάσιμα έναν μαύρο προπονητή του μπάσκετ και ελαφρότερα 6 ορθόδοξους εβραίους. Συνέχισε το "έργο" του σε άλλες δύο πόλεις του Ιλινόις, στοχεύοντας 1 ζευγάρι ασιατών, δύο μαύρους και άλλους 6 ασιάτες, ενώ την Κυριακή τραυμάτισε θανάσιμα έναν Κορεάτη στο Μπλούμινγκτον της Ινδιανάπολης. Η τρελή του κούρσα τελείωσε, αργά το βράδυ της Κυριακής, όταν αυτοπυροβολήθηκε, ενώ οδηγούσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε αυτοκινητόδρομο του Ιλινόις, καταδιωκόμενος από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του FBI Ντουγκ Γκάρισον, όλα τα υπάρχοντα στοιχεία συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι ο Σμιθ είναι ο ένοχος για όλες τις επιθέσεις που σημάδεψαν το Ιλινόις κατά τη διάρκεια του εορταστικού Σαββατοκύριακου για την επέτειο της 4ης Ιουλίου 1779, ημέρα ανακήρυξης της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από τη Βρετανία. Στο φορτηγάκι που οδηγούσε ο Σμιθ όταν αυτοπυροβολήθηκε βρέθηκαν δύο όπλα που ταιριάζουν απόλυτα με τις σφαίρες που δέχτηκαν τα θύματα και το μόνο που απομένει είναι να γίνει διασταύρωση των αποτυπωμάτων του.

Αν και ο 21χρονος δεν είχε απασχολήσει την αστυνομία παλαιότερα, εκπρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων δήλωναν, χτες, ότι τον είχαν προσέξει, τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε αναλάβει ενεργό δράση ως μέλος της ρατσιστικής οργάνωσης "Παγκόσμια Εκκλησία του Δημιουργού". Μάλιστα, καθηγητές του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης, όπου σπούδαζε, υπογράμμιζαν ότι του είχαν γίνει παρατηρήσεις για φυλλάδια με ρατσιστικό περιεχόμενο, που μοίραζε πέρυσι στο χώρο του Πανεπιστημίου, και τα οποία κατηγορούσαν τις αμερικανικές κυβερνήσεις ότι κάνουν διακρίσεις υπέρ των κατώτερων ειδών και των μειονοτήτων και καταπιέζουν τους ανώτερους λευκούς. "Δεν είχε δείξει δείγματα βίαιης συμπεριφοράς", ήταν η λακωνική δήλωσε που αρκέστηκε να κάνει ο ηγέτης της ρατσιστικής οργάνωσης Ματ Χέιλ, που απέφυγε, φυσικά, να σχολιάσει την επιλογή των θυμάτων του 21χρονου δολοφόνου.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Συνεχίζονται οι σκληρές συγκρούσεις

Απέρριψε το Νέο Δελχί τις αόριστες πακιστανικές δεσμεύσεις περί προσπαθειών σεβασμού της Γραμμής Ελέγχου στο Κασμίρ, που εμπεριέχονται στο ανακοινωθέν που επισφράγισε τη συνάντηση του Πακιστανού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

"Κανενός είδους συνομιλίες δεν πρόκειται να αρχίσουν, και καμία μεταβολή δε θα υπάρξει στο πεδίο των μαχών αν οι ισλαμιστές εισβολείς δεν αποχωρήσουν ολοκληρωτικά από το ινδικό Κασμίρ". Αυτό κατέστησε σαφές, χθες, το Νέο Δελχί απαντώντας με τον κατηγορηματικό αυτό τρόπο στην πρόταση συνομιλιών που εμπεριείχε το κοινό ανακοινωθέν που συνυπέγραψαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ μετά τη, μεταξύ τους, συνάντηση στην Ουάσιγκτον.

"Δεν υπάρχει θέμα εκεχειρίας, δεν έχει αρχίσει καμία σχετική συζήτηση και δεν πρόκειται να αρχίσει αν δεν αποσυρθούν πλήρως οι εισβολείς", δήλωσε, χθες, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζασουάντ Σινγκ, ένα 24ωρο μετά την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος που επισφράγισε τις συνομιλίες Κλίντον και Σαρίφ στην Ουάσιγκτον. Ο Ινδός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι τα μηνύματα που του μετέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Σάντι Μπέργκερ και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρομπ Τάλμποτ, "είναι πολύ ενθαρρυντικά". Εντούτοις, όπως έσπευσε να υπογραμμίσει, "δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι εισβολείς εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και υπαναχωρούν πέρα από τη Γραμμή Ελέγχου που χωρίζει το Κασμίρ, οπότε δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή".

Ο ινδικός στρατός θα συνεχίσει να μάχεται μέχρις ότου απομακρυνθούν ολοκληρωτικά οι εισβολείς, τόνισε ο Τζασουάντ Σινγκ που εκτίμησε ότι το Πακιστάν είναι, πλέον, σε "στρατιωτικό και διεθνές αδιέξοδο". Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι μάχες που μαίνονται στο Κασμίρ, τους τελευταίους δύο μήνες, έχουν θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τις προσπάθειες αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, που είχαν κάνει ένα μεγάλο βήμα με τη συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαγιε και του Πακιστανού ομολόγου του, τον περασμένο Φεβρουάριο, στη Λαχόρη του Πακιστάν.

Οι δηλώσεις του Σινγκ ήταν η επίσημη απάντηση της ινδικής κυβέρνησης στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, στην Ουάσιγκτον, την Κυριακή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, το Πακιστάν δεσμεύεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα σεβασμού της Γραμμής Ελέγχου, τα οποία, όμως, δεν κατονομάζονται. Για το περιεχόμενο της συνάντησης ενημέρωσε τον Ινδό πρωθυπουργό Βάτζπαγιε ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, μάλιστα, φέρεται να εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποχώρηση των εισβολέων από το Κασμίρ έχει, ήδη, αρχίσει. Η πεποίθηση του Αμερικανού Προέδρου, όμως, δεν επιβεβαιώθηκε από τον ινδικό στρατό που βρίσκεται στην περιοχή.

Η στάση που τήρησε ο Πακιστανός πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Ισλαμαμπάντ, όπου τόσο οι ακραίοι ισλαμιστές της οργάνωσης "Μουτζαχεντίν Χαρακατούλ", που μέλη της μάχονται στο Κασμίρ, όσο και το μεγαλύτερο κόμμα της δεξιάς αντιπολίτευσης "Ισλάμι Τζαμάατ ε Ισλαμί" καταφέρθηκαν κατά του Ναουάζ Σαρίφ. Και τα δύο κόμματα κάλεσαν τους οπαδούς τους σε μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και κατηγόρησαν τον Σαρίφ ότι πρόδωσε τον πακιστανικό στρατό αλλά και τον λαό του Κασμίρ, τον οποίο αφήνει για άλλη μια φορά στα χέρια των Ινδών.

Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες

Χωρίς διακοπή μαίνονται οι σφοδρές μάχες στις χιονισμένες πλαγιές και βουνοκορφές των Ιμαλαϊων. Οπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Μπίκραμ Σινγκ, εκπρόσωπος του ινδικού στρατού, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα ινδικά στρατεύματα έκαναν σημαντικά βήματα καθώς κατέκτησαν τη στρατηγική βουνοκορφή της Τίγρης, σε ύψος 16.500 πόδια, αλλά και μία διπλανή κορυφή, σε ύψος 16.500 πόδια, με αποτέλεσμα να έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που διασχίζει το ινδικό Κασμίρ. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Σινγκ, οι μάχες συνεχίζονται χωρίς διακοπή στις χιονισμένες πλαγιές και ο ινδικός στρατός προωθεί όπλα και άνδρες στην περιοχή Μπαταλίκ, που είναι ένα από τα τρία βασικά μέτωπα των συγκρούσεων. Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ινδικού στρατού αναφέρουν νεκρούς 486 Πακιστανούς στρατιώτες, 150 ισλαμιστές εισβολείς, 265 Ινδούς στρατιώτες, 451 Ινδούς στρατιώτες τραυματίες και 22 αγνοούμενους.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Απελευθερώθηκε συνδικαλίστρια

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Η 26χρονη Ντίτα Σάρι, πολιτική κρατούμενος επί σειρά ετών και στέλεχος εργατικής ένωσης, αφέθηκε χτες ελεύθερη. Η Σάρι δήλωσε μόλις αποφυλακίστηκε ότι θα μετάσχει στη σημερινή διαδήλωση έξω από το υπουργείο Εργασίας της Ινδονησίας: "Δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση... αν οι εργαζόμενοι με θέλουν δίπλα τους, φυσικά δε θα πω όχι".

Η Σάρι είχε συλληφθεί το 1996 επειδή ηγήθηκε μιας σειράς εργατικών κινητοποιήσεων, και καταδικάστηκε σε 5ετή φυλάκιση για "κομμουνιστική δραστηριότητα". Ωστόσο, μετά την πτώση του καθεστώτος Σουχάρτο το Μάη του 1998, οι νόμοι, βάσει των οποίων είχε καταδικαστεί, άλλαξαν και πολυάριθμοι πολιτικοί κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. "Η διεθνής και η εγχώρια πίεση ήταν πολύ μεγάλη για την κυβέρνηση, και τελικά υπέκυψε", δήλωσε ο πατέρας της Σάρι, Ατζιντάρ Ασέρ.

Η Σάρι συνέχισε να οργανώνει εργατικά συνδικάτα από τη φυλακή, και δήλωσε ότι έχει σχέδια να συνεχίσει τον εργατικό αγώνα εναντίον μιας κυβέρνησης, η οποία είναι αδιάφορη προς τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η απελευθέρωσή της κανονικά θα γινόταν το Δεκέμβριο του 2000. Ωστόσο, η Σάρι και άλλα μέλη συνδικάτων έλεγαν χθες πως η πρόωρη αποφυλάκισή της δε σηματοδοτεί στην πραγματικότητα "αλλαγή" στην πολιτική της κυβέρνησης του Μπακαρουντίν Γιουσούφ Χαμπίμπι. "Απλώς ήθελαν να ξεφορτωθούν τις πιέσεις των συνδικάτων και των διεθνών οργανώσεων", είπε η Σάρι. Ο Φαϊζόλ Ρέζο, εκτελών χρέη προέδρου του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, με τον οποίο η Σάρι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις, επισήμανε ότι ο πρόεδρος του Κόμματος παραμένει στη φυλακή, μαζί με πολλά άλλα στελέχη που συνελήφθησαν μετά από συγκρούσεις με δυνάμεις της Αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Σουχάρτο

Ο πρώην δικτάτορας της Ινδονησίας υπέβαλε χθες μήνυση κατά του αμερικανικού περιοδικού Time, απαιτώντας αποζημίωση δισ. δολαρίων, για ένα ρεπορτάζ που τον κατηγορούσε ότι δημιούργησε μια αμύθητη περιουσία στα 32 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του. Μιλώντας, σε δημοσιογράφους από την Τζακάρτα, ο Σουχάρτο περιέγραψε ως "ζημιογόνο, δυσφημιστικό και παράνομο" (!) το ρεπορτάζ, και δήλωσε ότι, αν κερδίσει την αποζημίωση, θα δωρίσει τα χρήματα"στον Ινδονησιακό λαό... ειδικά για να βοηθηθούν οι φτωχοί".

Το ρεπορτάζ της ασιατικής έκδοσης του Time, που δημοσιεύτηκε το Μάιο, ανέφερε ότι η οικογένεια του Σουχάρτο μετέφερε 9 δισ. δολάρια από ελβετικές σε αυστριακές τράπεζες πριν παραιτηθεί, ενώ "καταχράστηκε 15 δισ. δολάρια".Στο Τιμόρ

Χτες, επίσης, παραστρατιωτικοί που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ επιτέθηκαν σε στελέχη της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή και έριξαν πέτρες σε ελικόπτερό τους, προκαλώντας "κριτικά" σχόλια από πλευράς των εκπροσώπων του οργανισμού για το κατά πόσον το δημοψήφισμα που έχει ανακοινωθεί γι' αυτό το μήνα θα καταστεί δυνατό να γίνει.

Ινδοί στρατιώτες πανηγυρίζουν την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας λόφου των Τίγρεων, μετά από 15ωρη μάχη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ