Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Συνεχίζονται οι σκληρές συγκρούσεις

Απέρριψε το Νέο Δελχί τις αόριστες πακιστανικές δεσμεύσεις περί προσπαθειών σεβασμού της Γραμμής Ελέγχου στο Κασμίρ, που εμπεριέχονται στο ανακοινωθέν που επισφράγισε τη συνάντηση του Πακιστανού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

"Κανενός είδους συνομιλίες δεν πρόκειται να αρχίσουν, και καμία μεταβολή δε θα υπάρξει στο πεδίο των μαχών αν οι ισλαμιστές εισβολείς δεν αποχωρήσουν ολοκληρωτικά από το ινδικό Κασμίρ". Αυτό κατέστησε σαφές, χθες, το Νέο Δελχί απαντώντας με τον κατηγορηματικό αυτό τρόπο στην πρόταση συνομιλιών που εμπεριείχε το κοινό ανακοινωθέν που συνυπέγραψαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ μετά τη, μεταξύ τους, συνάντηση στην Ουάσιγκτον.

"Δεν υπάρχει θέμα εκεχειρίας, δεν έχει αρχίσει καμία σχετική συζήτηση και δεν πρόκειται να αρχίσει αν δεν αποσυρθούν πλήρως οι εισβολείς", δήλωσε, χθες, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζασουάντ Σινγκ, ένα 24ωρο μετά την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος που επισφράγισε τις συνομιλίες Κλίντον και Σαρίφ στην Ουάσιγκτον. Ο Ινδός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι τα μηνύματα που του μετέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Σάντι Μπέργκερ και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρομπ Τάλμποτ, "είναι πολύ ενθαρρυντικά". Εντούτοις, όπως έσπευσε να υπογραμμίσει, "δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι εισβολείς εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και υπαναχωρούν πέρα από τη Γραμμή Ελέγχου που χωρίζει το Κασμίρ, οπότε δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή".

Ο ινδικός στρατός θα συνεχίσει να μάχεται μέχρις ότου απομακρυνθούν ολοκληρωτικά οι εισβολείς, τόνισε ο Τζασουάντ Σινγκ που εκτίμησε ότι το Πακιστάν είναι, πλέον, σε "στρατιωτικό και διεθνές αδιέξοδο". Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι μάχες που μαίνονται στο Κασμίρ, τους τελευταίους δύο μήνες, έχουν θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τις προσπάθειες αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, που είχαν κάνει ένα μεγάλο βήμα με τη συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαγιε και του Πακιστανού ομολόγου του, τον περασμένο Φεβρουάριο, στη Λαχόρη του Πακιστάν.

Οι δηλώσεις του Σινγκ ήταν η επίσημη απάντηση της ινδικής κυβέρνησης στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, στην Ουάσιγκτον, την Κυριακή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, το Πακιστάν δεσμεύεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα σεβασμού της Γραμμής Ελέγχου, τα οποία, όμως, δεν κατονομάζονται. Για το περιεχόμενο της συνάντησης ενημέρωσε τον Ινδό πρωθυπουργό Βάτζπαγιε ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, μάλιστα, φέρεται να εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποχώρηση των εισβολέων από το Κασμίρ έχει, ήδη, αρχίσει. Η πεποίθηση του Αμερικανού Προέδρου, όμως, δεν επιβεβαιώθηκε από τον ινδικό στρατό που βρίσκεται στην περιοχή.

Η στάση που τήρησε ο Πακιστανός πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Ισλαμαμπάντ, όπου τόσο οι ακραίοι ισλαμιστές της οργάνωσης "Μουτζαχεντίν Χαρακατούλ", που μέλη της μάχονται στο Κασμίρ, όσο και το μεγαλύτερο κόμμα της δεξιάς αντιπολίτευσης "Ισλάμι Τζαμάατ ε Ισλαμί" καταφέρθηκαν κατά του Ναουάζ Σαρίφ. Και τα δύο κόμματα κάλεσαν τους οπαδούς τους σε μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και κατηγόρησαν τον Σαρίφ ότι πρόδωσε τον πακιστανικό στρατό αλλά και τον λαό του Κασμίρ, τον οποίο αφήνει για άλλη μια φορά στα χέρια των Ινδών.

Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες

Χωρίς διακοπή μαίνονται οι σφοδρές μάχες στις χιονισμένες πλαγιές και βουνοκορφές των Ιμαλαϊων. Οπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Μπίκραμ Σινγκ, εκπρόσωπος του ινδικού στρατού, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα ινδικά στρατεύματα έκαναν σημαντικά βήματα καθώς κατέκτησαν τη στρατηγική βουνοκορφή της Τίγρης, σε ύψος 16.500 πόδια, αλλά και μία διπλανή κορυφή, σε ύψος 16.500 πόδια, με αποτέλεσμα να έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που διασχίζει το ινδικό Κασμίρ. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Σινγκ, οι μάχες συνεχίζονται χωρίς διακοπή στις χιονισμένες πλαγιές και ο ινδικός στρατός προωθεί όπλα και άνδρες στην περιοχή Μπαταλίκ, που είναι ένα από τα τρία βασικά μέτωπα των συγκρούσεων. Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ινδικού στρατού αναφέρουν νεκρούς 486 Πακιστανούς στρατιώτες, 150 ισλαμιστές εισβολείς, 265 Ινδούς στρατιώτες, 451 Ινδούς στρατιώτες τραυματίες και 22 αγνοούμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ