ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση

Από τις συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών στην πρωτεύουσα Καράκας
Από τις συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών στην πρωτεύουσα Καράκας
Συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιούλη, ενώ την Παρασκευή το απόγευμα (βράδυ ώρα Ελλάδας), 5 μέρες μετά, δόθηκε από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή η σχεδόν τελική κατάταξη, σε ποσοστό 96,8% της καταμέτρησης.

Σύμφωνα με αυτή και με συμμετοχή 60%, ο σοσιαλδημοκράτης νυν Πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο, υποψήφιος του «Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου», επανεξελέγη με 6.408.844 ψήφους, με 51,95% και ακολουθεί ο υποψήφιος της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης «Ενιαία Πλατφόρμα», Εντμούντο Γκονζάλες, με 5.326.104 ψήφους και 43,18%. Ακολουθούν άλλοι υποψήφιοι με ποσοστά από 1,24% έως 0,16%.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η προκλητική προσπάθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ να επέμβουν ανοιχτά στις εξελίξεις, σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας, του μόνου αρμόδιου να αποφασίσει γι' αυτές στη χώρα του. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, βγήκε επίσημα και αναγνώρισε τον Γκονζάλες ως εκλεγμένο Πρόεδρο, ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Χοσέ Μπορέλ, δήλωσε ότι «ελλείψει στοιχείων που να τα υποστηρίζουν, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 2 Αυγούστου από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) δεν μπορούν να αναγνωριστούν», καλώντας να υπάρξει «ανεξάρτητη επαλήθευσή τους από διεθνή οντότητα με κύρος».

Επίσης, σπεύδει να ισχυριστεί ότι «αντίτυπα των καταμετρήσεων που δημοσιοποιήθηκαν από την αντιπολίτευση και εξετάστηκαν από ανεξάρτητους οργανισμούς υποδεικνύουν ότι ο Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια μοιάζει να ήταν ο νικητής των προεδρικών εκλογών με μεγάλη πλειοψηφία».

Τις προηγούμενες μέρες είχαν σημειωθεί βιαιοπραγίες σε διαδηλώσεις από πυρήνες της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης και συγκεντρώσεις υποστήριξης του Ν. Μαδούρο, ενώ την Κυριακή ο Μαδούρο κατήγγειλε «φασιστικό κυβερνο-πραξικόπημα», εννοώντας «σαμποτάζ στην εκλογική διαδικασία και στη μετάδοση των αποτελεσμάτων από κυβερνοεπιθέσεις από το εξωτερικό, όπως και τη στήριξη πυρήνων στο εσωτερικό για αποσταθεροποίηση».

Στην ενδοαστική σύγκρουση στη Βενεζουέλα εκφράζεται και ο σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα στο ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο που στηρίζει τη φιλοδυτική αντιπολίτευση, και στη Ρωσία και την Κίνα, που αναγνώρισαν το αποτέλεσμα και την επανεκλογή Μαδούρο.

Επιστολή ενημέρωσης του ΚΚ Βενεζουέλας

Σε αυτές τις σύνθετες συνθήκες με επιστολή του στα Κομμουνιστικά Κόμματα το ΚΚ Βενεζουέλας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Οπως έχουμε υπερασπιστεί από το 16ο Εθνικό μας Συνέδριο, κανένα από τα κόμματα που εκπροσωπούν τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις της αστικής τάξης δεν αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα και τις προσδοκίες της εργατικής τάξης της Βενεζουέλας».

Και προσθέτει:

«Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ περίπλοκη. Η πολιτική διαμάχη μεταξύ των δύο ηγεμονικών μπλοκ της αστικής τάξης της χώρας τείνει να ενταθεί, ως αποτέλεσμα των αδυναμιών της διαδικασίας των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιούλη. Από τη μία πλευρά, η φράξια της αστικής τάξης που έχει τον πολιτικό της εκπρόσωπο στο κυβερνών κόμμα, το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV), προσκολλάται στον πολιτικό έλεγχο του κράτους, καταφεύγοντας ακόμη και σε εκλογική νοθεία, και από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της παραδοσιακής αστικής τάξης, τα οποία είναι συγκεντρωμένα στη συμμαχία της Ενωτικής Πλατφόρμας, επαναφέρουν την ατζέντα της επέμβασης από το εξωτερικό».

Ακόμα αναφέρει:

«Η τρέχουσα πολιτική κρίση είναι μια βίαιη εκδήλωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ιστορικής διαμάχης μεταξύ των τμημάτων της εθνικής και της παγκόσμιας αστικής τάξης για τον έλεγχο των κερδών του πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PCV) υποστηρίζουμε τη στρατηγική γραμμή της οικοδόμησης μιας εργατικής και λαϊκής εναλλακτικής λύσης απέναντι στους δύο πόλους της αστικής τάξης, και ταυτόχρονα της καταπολέμησης και της ήττας της τάσης προς την εδραίωση πολιτικών μορφών αυταρχικής διαχείρισης, προς την οποία οι δυνάμεις του κεφαλαίου προχωρούν επικίνδυνα στο πλαίσιο της οξείας κρίσης. Το να επιτραπεί σε μία από τις δύο παρατάξεις της αστικής τάξης να επιβληθεί μέσω εκλογικής απάτης ή πραξικοπήματος είναι ένα βήμα προς την εδραίωση ενός αυταρχικού καθεστώτος προσαρμοσμένου στην επίθεση του κεφαλαίου εναντίον των εργαζομένων της Βενεζουέλας».

Για την κυβέρνηση Μαδούρο σημειώνει ότι υλοποιεί επιθετική αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική αναφέροντας:

«Αυτή η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει πολύ αποτελεσματικά όλο τον έλεγχο που ασκεί σε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να φορτώσει στους ώμους της εργατικής τάξης τις ολέθριες συνέπειες της κρίσης και των εγκληματικών ιμπεριαλιστικών κυρώσεων».

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εκτακτη κυβερνητική σύσκεψη και εκατοντάδες συλλήψεις

Νέα ρατσιστική επίθεση σε ξενοδοχείο αιτούντων άσυλο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ πραγματοποίησε χτες έκτακτη συνεδρίαση, καθώς συνεχίζονται οι ρατσιστικές επιθέσεις και διαμαρτυρίες κατά μεταναστών και προσφύγων, στη διάρκεια των οποίων κτίρια και οχήματα πυρπολήθηκαν ενώ στοχοθετήθηκαν ξενοδοχεία όπου διαμένουν αιτούντες άσυλο.

Η συνάντηση αυτή (Cobra Meeting) γίνεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις για τη διαχείριση κρίσεων, με υπουργούς, δημόσιους λειτουργούς, αστυνομία και αξιωματούχους του τμήματος πληροφοριών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν «μόνιμο στρατό» ειδικών αστυνομικών που θα συσταθεί για να αντιμετωπίσει τις ταραχές. Διαβεβαίωσε ότι «θα μετανιώσουν όσοι συμμετέχουν στις ταραχές είτε άμεσα, είτε έμμεσα», δηλαδή μέσω ψευδών πληροφοριών ή υποκινώντας βία στο ίντερνετ. Είπε ακόμη ότι έχουν γίνει εκατοντάδες συλλήψεις και ορισμένοι οδηγήθηκαν ήδη στο δικαστήριο.

Οι ταραχές ξέσπασαν σε πόλεις και κωμοπόλεις την περασμένη βδομάδα, αφού τρία κορίτσια έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας. Μέλη ακροδεξιών και ναζιστικών οργανώσεων εκτόξευσαν τούβλα εναντίον των αστυνομικών, λεηλάτησαν καταστήματα και τζαμιά και επιτέθηκαν σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ασιάτες.

Στο διαδίκτυο διαδόθηκε η ψευδής πληροφορία ότι ο ύποπτος για τους φόνους είναι ένας «ισλαμιστής Σύριος» που είχε μόλις φθάσει στη Βρετανία. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως στην πραγματικότητα ο ύποπτος έχει γεννηθεί στη Βρετανία και πως δεν αντιμετωπίζει τους φόνους ως τρομοκρατικό περιστατικό.

Βέβαια, η ίδια η βρετανική κυβέρνηση και η αστική τάξη της χώρας είναι αυτοί που καλλιεργούν πρώτοι απ' όλους το ρατσιστικό μίσος, με την πολιτική καταστολής των μεταναστών, πίσω από τους οποίους, με κάλπικους διαχωρισμούς, επιχειρούν να κρύψουν όλες τις συνέπειες που έχει για ντόπιους και μετανάστες η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κομμάτων.

Η πολιτική της καταστολής φτάνει μέχρι την απέλασή τους σε τρίτες χώρες της Αφρικής, ενώ η Μάγχη έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο κατατρεγμένων, την ώρα που η Μ. Βρετανία πρωταγωνιστεί σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που δημιουργούν στρατιές προσφύγων και μεταναστών.

Το Σαββατοκύριακο ταραχές ξέσπασαν στο Λίβερπουλ, στο Μπρίστολ, στο Τάμγουορθ, στο Μίντλεσμπρο και το Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, με μασκοφόρους τυλιγμένους με βρετανικές σημαίες να πετούν πέτρες και να φωνάζουν «Σταματήστε τα σκάφη», δηλαδή τους μετανάστες που φτάνουν στις νότιες βρετανικές ακτές.

Στο Ρόδερχαμ, στη βόρεια Αγγλία, διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο.

Ταυτόχρονα αυξάνονται οι εκκλήσεις να ανοίξει η Βουλή των Κοινοτήτων, που είναι κλειστή για την καθιερωμένη καλοκαιρινή παύση. Ανάμεσα στους βουλευτές είναι και ο εθνικιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος είπε ότι η επιστροφή των βουλευτών ίσως είναι ευκαιρία μιας «πιο ειλικρινούς συζήτησης» σχετικά με την «μαζική μετανάστευση και τον αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες».

ΑΛΒΑΝΙΑ
Ο υποψήφιος του Ράμα εκλέχτηκε δήμαρχος Χιμάρας

Αντιδράσεις από την ελληνική μειονότητα για «τρομοκρατία», παρεμπόδιση ψηφοφόρων και παρατυπίες

Ο Βαγγέλης Τάβος, ο υποψήφιος που στήριζε το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, είναι ο νικητής των εκλογών της Κυριακής στη Χιμάρα για την ανάδειξη διαδόχου του Φρέντη Μπελέρη, του πρώην εκλεγμένου δημάρχου και πλέον ευρωβουλευτή της ΝΔ, που παραμένει στη φυλακή.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Τάβος συγκέντρωσε σχεδόν το 59% των ψήφων (5.022 ψήφοι) ενώ ο Πέτρος Γκικουρίας, τον οποίο στήριξε η ελληνική μειονότητα και «κατέβηκε» με το πρόγραμμα του Μπελέρη, έλαβε 41,4% (3.545 ψήφοι). Η συμμετοχή ήταν αισθητά αυξημένη καθώς μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ψηφίσει 8.238 ψηφοφόροι έναντι 7.800 συνολικά το 2023.

Η εκλογική διαδικασία διεξάχθηκε εν μέσω καταγγελιών της ελληνικής ομογένειας για προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, εκ μέρους της κυβέρνησης Ράμα. Το τελευταίο διάστημα η αλβανική κυβέρνηση επιδίωκε με κάθε τρόπο να αποτραπεί μια εκλογή του Γκικουρία, ο οποίος υποστηρίζεται από την «Ομόνοια» και κόμματα της αντιπολίτευσης και είναι ο συνεχιστής του συνδυασμού Μπελέρη.

Μάλιστα, ο Γκικουρία σε δήλωσή του μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας κατηγόρησε τα μέλη της αλβανικής κυβέρνησης ότι επιχείρησαν να εκφοβίσουν τα μέλη της μειονότητας, ωστόσο, όπως είπε, οι απειλές «έπεσαν στο κενό». Στην ίδια δήλωση, πάντως, κάλεσε τον Τάβο να συνεργαστούν για τον δήμο Χιμάρας: «Θα είμαι ο νικητής, αν θέλεις να έρθεις να δουλέψεις για μένα, είσαι ευπρόσδεκτος».

Αποχωρώντας, εκλογικοί αντιπρόσωποι της «Ομόνοιας» που μίλησαν σε ελληνικά ΜΜΕ σχολίασαν ότι «η τρομοκρατία κέρδισε στη Χιμάρα».

Εκπρόσωποι της μειονότητας αναφέρουν «ασυνήθιστη αύξηση του αριθμού των εκλογέων» και, συγκεκριμένα, έγιναν εγγραφές 311 νέων ψηφοφόρων.

Ταυτόχρονα, η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να αποκλείσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν με ληγμένες ταυτότητες, κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να μην ψηφίσουν όσοι έφτασαν στη Χιμάρα από Ελλάδα.

«Οι παρούσες εκλογές ξεκίνησαν παράνομα», δήλωσε ο Μπελέρης προαναγγέλλοντας ότι θα κάνει ένσταση στην απόφαση για τις ληγμένες ταυτότητες λέγοντας πως «ο χρόνος για τους ψηφοφόρους ήταν πολύ περιορισμένος για να ανανεώσουν τις ταυτότητες».

«Οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν από μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στον δήμο Χιμάρας, ιδίως περί πληθυσμιακής αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και άρνησης του συνταγματικού δικαιώματος της ψήφου σε χιλιάδες πολίτες της Χιμάρας με την πρόφαση της λήξης ισχύος των Δελτίων Ταυτότητάς τους, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας. Η δημοκρατική αρχή και το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλουν στις αλβανικές αρχές να αξιολογήσουν και να απαντήσουν όλες τις αναφορές που σχετίζονται με την ακεραιότητα των χθεσινών εκλογών», σχολίασαν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο Τάβος στην πρώτη δήλωσή του ευχαρίστησε τον Ράμα και τις δομές του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη συμπαράστασή τους, δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη συνεργασία Ελλάδας - Αλβανίας, ενώ επανέλαβε την πρόταση που είχε διατυπώσει προεκλογικά προς τον Γκικουρία να αναλάβει θέση αντιδημάρχου.

Ξανά πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης επέστρεψε το μικρό κόμμα There Is Such a People (ITN) της Βουλγαρίας, στον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, αφού απέτυχε στη συγκρότηση σταθερού κυβερνητικού συνασπισμού, γεγονός που θέτει τη Βουλγαρία και πάλι σε τροχιά πρόωρων εκλογών για έβδομη φορά κατά την τελευταία τριετία.

Το ITN ήρθε έκτο στις εκλογές της 8ης Ιούνη και εξασφάλισε 16 έδρες στην 240μελή βουλή. Ελαβε την εντολή στις 29 Ιούλη, αφού το GERB του Μπόικο Μπορίσοφ και το μεταρρυθμιστικό κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (PP) απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας θα πρέπει τώρα να διορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος θα προκηρύξει εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν σε διάστημα δύο μηνών.

«Ο φαύλος κύκλος των ατελέσφορων εκλογών συνεχίζεται... και δεν προκαλεί μονάχα εκνευρισμό, αλλά επίσης απελευθερώνει σειρά καταστροφικών διαδικασιών», είπε ο Ράντεφ, εν μέσω σοβαρών ενδοαστικών αντιθέσεων με γεωπολιτικές προεκτάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ