Τρίτη 6 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εκτακτη κυβερνητική σύσκεψη και εκατοντάδες συλλήψεις

Νέα ρατσιστική επίθεση σε ξενοδοχείο αιτούντων άσυλο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ πραγματοποίησε χτες έκτακτη συνεδρίαση, καθώς συνεχίζονται οι ρατσιστικές επιθέσεις και διαμαρτυρίες κατά μεταναστών και προσφύγων, στη διάρκεια των οποίων κτίρια και οχήματα πυρπολήθηκαν ενώ στοχοθετήθηκαν ξενοδοχεία όπου διαμένουν αιτούντες άσυλο.

Η συνάντηση αυτή (Cobra Meeting) γίνεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις για τη διαχείριση κρίσεων, με υπουργούς, δημόσιους λειτουργούς, αστυνομία και αξιωματούχους του τμήματος πληροφοριών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν «μόνιμο στρατό» ειδικών αστυνομικών που θα συσταθεί για να αντιμετωπίσει τις ταραχές. Διαβεβαίωσε ότι «θα μετανιώσουν όσοι συμμετέχουν στις ταραχές είτε άμεσα, είτε έμμεσα», δηλαδή μέσω ψευδών πληροφοριών ή υποκινώντας βία στο ίντερνετ. Είπε ακόμη ότι έχουν γίνει εκατοντάδες συλλήψεις και ορισμένοι οδηγήθηκαν ήδη στο δικαστήριο.

Οι ταραχές ξέσπασαν σε πόλεις και κωμοπόλεις την περασμένη βδομάδα, αφού τρία κορίτσια έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας. Μέλη ακροδεξιών και ναζιστικών οργανώσεων εκτόξευσαν τούβλα εναντίον των αστυνομικών, λεηλάτησαν καταστήματα και τζαμιά και επιτέθηκαν σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ασιάτες.

Στο διαδίκτυο διαδόθηκε η ψευδής πληροφορία ότι ο ύποπτος για τους φόνους είναι ένας «ισλαμιστής Σύριος» που είχε μόλις φθάσει στη Βρετανία. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως στην πραγματικότητα ο ύποπτος έχει γεννηθεί στη Βρετανία και πως δεν αντιμετωπίζει τους φόνους ως τρομοκρατικό περιστατικό.

Βέβαια, η ίδια η βρετανική κυβέρνηση και η αστική τάξη της χώρας είναι αυτοί που καλλιεργούν πρώτοι απ' όλους το ρατσιστικό μίσος, με την πολιτική καταστολής των μεταναστών, πίσω από τους οποίους, με κάλπικους διαχωρισμούς, επιχειρούν να κρύψουν όλες τις συνέπειες που έχει για ντόπιους και μετανάστες η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κομμάτων.

Η πολιτική της καταστολής φτάνει μέχρι την απέλασή τους σε τρίτες χώρες της Αφρικής, ενώ η Μάγχη έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο κατατρεγμένων, την ώρα που η Μ. Βρετανία πρωταγωνιστεί σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που δημιουργούν στρατιές προσφύγων και μεταναστών.

Το Σαββατοκύριακο ταραχές ξέσπασαν στο Λίβερπουλ, στο Μπρίστολ, στο Τάμγουορθ, στο Μίντλεσμπρο και το Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, με μασκοφόρους τυλιγμένους με βρετανικές σημαίες να πετούν πέτρες και να φωνάζουν «Σταματήστε τα σκάφη», δηλαδή τους μετανάστες που φτάνουν στις νότιες βρετανικές ακτές.

Στο Ρόδερχαμ, στη βόρεια Αγγλία, διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο.

Ταυτόχρονα αυξάνονται οι εκκλήσεις να ανοίξει η Βουλή των Κοινοτήτων, που είναι κλειστή για την καθιερωμένη καλοκαιρινή παύση. Ανάμεσα στους βουλευτές είναι και ο εθνικιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος είπε ότι η επιστροφή των βουλευτών ίσως είναι ευκαιρία μιας «πιο ειλικρινούς συζήτησης» σχετικά με την «μαζική μετανάστευση και τον αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ