Τρίτη 6 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός εν μέσω πολύνεκρων διαδηλώσεων

Ο αρχηγός του στρατού ανακοίνωσε «προσωρινή κυβέρνηση»

Η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σεΐχ Χασίνα παραιτήθηκε και φέρεται να εγκατέλειψε τη χώρα με ελικόπτερο με προορισμό την Ινδία, την ώρα που διαδηλωτές εισέρχονταν χτες στο πρωθυπουργικό μέγαρο, καθώς συνεχίζονται οι πολύνεκρες αναταραχές και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Γουάκερ-Ουζ-Σαμάν εκφωνούσε διάγγελμα ανακοινώνοντας ότι «θα σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση», κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο της χώρας.

Εικόνες από την πρωτεύουσα Ντάκα έδειχναν χιλιάδες ανθρώπους να πανηγυρίζουν, ενώ άλλοι εισέβαλαν στην πρωθυπουργική κατοικία, λεηλατώντας και σχηματίζοντας το σήμα της νίκης. Φοιτητές είχαν καλέσει χθες σε πορεία προς την Ντάκα, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα.

Ο απολογισμός των διαδηλώσεων στο Μπαγκλαντές έφθασε σε τουλάχιστον 300 νεκρούς, αφού 94 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή και άλλοι 20 χθες σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης, αλλά και εξαιτίας της αστυνομικής καταστολής.

Το Μπαγκλαντές κατακλύζεται από διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, αφότου φοιτητικές οργανώσεις απαίτησαν την κατάργηση ενός αμφιλεγόμενου συστήματος ποσοστώσεων για την πρόσληψη στο Δημόσιο. Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν σε αντικυβερνητικές κατά της Χασίνα, η οποία κέρδισε για τέταρτη συνεχόμενη θητεία τον Γενάρη, σε εκλογές που μποϊκοτάρονται από την αντιπολίτευση.

Από τις 15 Ιούλη, τουλάχιστον 211 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 10.000 συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι αρχές του Μπαγκλαντές απαγόρευσαν το αντιπολιτευόμενο κόμμα Τζαμάατ-ε-Ισλάμι, τη φοιτητική του πτέρυγα και άλλους συνεργαζόμενους φορείς ως «μαχητικές και τρομοκρατικές» οργανώσεις, με την πρωθυπουργό και τους πολιτικούς της εταίρους να κατηγορούν το κόμμα για υποκίνηση βίας κατά τη διάρκεια πρόσφατων φοιτητικών διαδηλώσεων.

Ο επικεφαλής της Τζαμάατ-ε-Ισλάμι απέρριψε τις κατηγορίες και χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απαγόρευση: «Η κυβέρνηση πραγματοποίησε μαζικές σφαγές από στελέχη του κόμματος και κρατικές δυνάμεις της τάξης στη χώρα, για να καταστείλει το μη πολιτικό κίνημα των φοιτητών. Οι δάσκαλοι της χώρας, οι πολιτιστικές προσωπικότητες, οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι διαφόρων επαγγελμάτων διαμαρτύρονται για αυτή τη γενοκτονία της κυβέρνησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερευνάται για φόνο η πρώην πρωθυπουργός (2024-08-16 00:00:00.0)
Κυβερνητική μετάβαση με γεωπολιτικές προεκτάσεις (2024-08-10 00:00:00.0)
Δεκάδες νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (2024-07-20 00:00:00.0)
Αποκαλύπτονται οι ευθύνες για τα εργατικά εγκλήματα (2012-12-08 00:00:00.0)
Αιματηρή η εκλογική αναμέτρηση (2001-10-02 00:00:00.0)
«Προώθηση» αμερικανικών επιδιώξεων... (2000-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ