Τρίτη 6 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ο υποψήφιος του Ράμα εκλέχτηκε δήμαρχος Χιμάρας

Αντιδράσεις από την ελληνική μειονότητα για «τρομοκρατία», παρεμπόδιση ψηφοφόρων και παρατυπίες

Ο Βαγγέλης Τάβος, ο υποψήφιος που στήριζε το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, είναι ο νικητής των εκλογών της Κυριακής στη Χιμάρα για την ανάδειξη διαδόχου του Φρέντη Μπελέρη, του πρώην εκλεγμένου δημάρχου και πλέον ευρωβουλευτή της ΝΔ, που παραμένει στη φυλακή.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Τάβος συγκέντρωσε σχεδόν το 59% των ψήφων (5.022 ψήφοι) ενώ ο Πέτρος Γκικουρίας, τον οποίο στήριξε η ελληνική μειονότητα και «κατέβηκε» με το πρόγραμμα του Μπελέρη, έλαβε 41,4% (3.545 ψήφοι). Η συμμετοχή ήταν αισθητά αυξημένη καθώς μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ψηφίσει 8.238 ψηφοφόροι έναντι 7.800 συνολικά το 2023.

Η εκλογική διαδικασία διεξάχθηκε εν μέσω καταγγελιών της ελληνικής ομογένειας για προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, εκ μέρους της κυβέρνησης Ράμα. Το τελευταίο διάστημα η αλβανική κυβέρνηση επιδίωκε με κάθε τρόπο να αποτραπεί μια εκλογή του Γκικουρία, ο οποίος υποστηρίζεται από την «Ομόνοια» και κόμματα της αντιπολίτευσης και είναι ο συνεχιστής του συνδυασμού Μπελέρη.

Μάλιστα, ο Γκικουρία σε δήλωσή του μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας κατηγόρησε τα μέλη της αλβανικής κυβέρνησης ότι επιχείρησαν να εκφοβίσουν τα μέλη της μειονότητας, ωστόσο, όπως είπε, οι απειλές «έπεσαν στο κενό». Στην ίδια δήλωση, πάντως, κάλεσε τον Τάβο να συνεργαστούν για τον δήμο Χιμάρας: «Θα είμαι ο νικητής, αν θέλεις να έρθεις να δουλέψεις για μένα, είσαι ευπρόσδεκτος».

Αποχωρώντας, εκλογικοί αντιπρόσωποι της «Ομόνοιας» που μίλησαν σε ελληνικά ΜΜΕ σχολίασαν ότι «η τρομοκρατία κέρδισε στη Χιμάρα».

Εκπρόσωποι της μειονότητας αναφέρουν «ασυνήθιστη αύξηση του αριθμού των εκλογέων» και, συγκεκριμένα, έγιναν εγγραφές 311 νέων ψηφοφόρων.

Ταυτόχρονα, η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να αποκλείσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν με ληγμένες ταυτότητες, κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να μην ψηφίσουν όσοι έφτασαν στη Χιμάρα από Ελλάδα.

«Οι παρούσες εκλογές ξεκίνησαν παράνομα», δήλωσε ο Μπελέρης προαναγγέλλοντας ότι θα κάνει ένσταση στην απόφαση για τις ληγμένες ταυτότητες λέγοντας πως «ο χρόνος για τους ψηφοφόρους ήταν πολύ περιορισμένος για να ανανεώσουν τις ταυτότητες».

«Οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν από μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στον δήμο Χιμάρας, ιδίως περί πληθυσμιακής αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και άρνησης του συνταγματικού δικαιώματος της ψήφου σε χιλιάδες πολίτες της Χιμάρας με την πρόφαση της λήξης ισχύος των Δελτίων Ταυτότητάς τους, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας. Η δημοκρατική αρχή και το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλουν στις αλβανικές αρχές να αξιολογήσουν και να απαντήσουν όλες τις αναφορές που σχετίζονται με την ακεραιότητα των χθεσινών εκλογών», σχολίασαν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο Τάβος στην πρώτη δήλωσή του ευχαρίστησε τον Ράμα και τις δομές του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη συμπαράστασή τους, δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη συνεργασία Ελλάδας - Αλβανίας, ενώ επανέλαβε την πρόταση που είχε διατυπώσει προεκλογικά προς τον Γκικουρία να αναλάβει θέση αντιδημάρχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ