ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
"ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΟΚΤΩ"
Κατέληξαν σε αόριστες γενικές αρχές αντιθέσεων...

ΠΕΤΕΡΣΜΠΕΡΓΚ.-

Ενα ασαφές κείμενο μίας σελίδας, που φωτογραφίζει περισσότερο τις αντιθέσεις, παρά τα κοινά σημεία ανάμεσα στα μέλη της "Ομάδας των Οκτώ" ήταν ουσιαστικά το "αποτέλεσμα" (εάν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν τέτοιο...) της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας. Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά σημεία του κειμένου θυμίζουν έντονα τα σχέδια που προώθησαν οι ΗΠΑ στο Ραμπουγέ, εκφράζουν την επιθυμία των ισχυρών χωρών του ΝΑΤΟ να αποτελέσουν τον "πυρήνα" μιας αμφίσημης "διεθνούς πολιτικής δύναμης ασφαλείας", αφήνουν ανοιχτό το ποιος και πώς θα λειτουργεί μια "μεταβατική κυβέρνηση" στο Κοσσυφοπέδιο και το κυριότερο: Καταβάλλεται εμφανώς η προσπάθεια να "νομιμοποιηθούν" ορισμένα απ' αυτά τα σχέδια από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού προηγουμένως η Ρωσία παίξει πλέον - σχεδόν επίσημα και με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο... - το ρόλο του εκπροσώπου και εγγυητή της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, το κείμενο που υπογράφηκε στο Πέτερσμπεργκ, δεν αποτελεί καν προσχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (όπως τεχνηέντως επιχείρησαν διάφορες πλευρές έως χτες να καλλιεργήσουν κάνοντας αναφορά, για ποικίλους λόγους, σε "ελπίδες ειρήνευσης"...). Αυτές οι γενικές αρχές - που επαναλαμβάνουμε δεν προσδιορίζουν μια σειρά από επίμαχα και αμφιλεγόμενα προβλήματα τόσο ανάμεσα στους "Επτά" και τη Ρωσία, όσο και ανάμεσα στους "Οκτώ" και το Βελιγράδι - περιλαμβάνουν:

- Αμεσο και επαληθεύσιμο τερματισμό της βίας και της καταπίεσης στο Κοσσυφοπέδιο.

- Αποχώρηση του στρατού, της αστυνομίας και παραστρατιωτικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο.

- Εγκατάσταση αποτελεσματικών διεθνών δυνάμεων πολιτικών και ασφαλείας (civil and security), με την έγκριση και την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, που θα είναι σε θέση να εγγυηθούν την εφαρμογή των κοινών στόχων.

- Εγκατάσταση μιας μεταβατικής διοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για μία ειρηνική και κανονική ζωή για όλους τους κατοίκους του.

- Ασφαλή και απρόσκοπτη επιστροφή όλων των προσφύγων και εκπατρισμένων και απεριόριστη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

- Εναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας με στόχο μία μεταβατική πολιτική συμφωνία - πλαίσιο, που θα προβλέπει - συνυπολογίζοντας πλήρως τη συμφωνία του Ραμπουγέ - μια ουσιαστική αυτονομία για το Κοσσυφοπέδιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και την αποστρατιωτικοποίηση του UCK.

- Συντονισμένες προσπάθειες για την οικονομική ανασυγκρότηση και τη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής κρίσης.

Η επεξεργασία και εξέλιξη των "γενικών αρχών" της "Ομάδας των Οκτώ" σε κάποιο προσχέδιο απόφασης με κατεύθυνση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανατέθηκε στους ...πολιτικούς διευθυντές (!) των υπουργείων των παραπάνω χωρών, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.Αυτοί θα αναλάβουν το ξεπέρασμα των διαφορετικών απόψεων μεταξύ Ρωσίας και των υπολοίπων "Επτά" μελών της "Ομάδας", αλλά και με το Βελιγράδι, χωρίς στο μεταξύ να διακοπούν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί...

Επίσης, ο προεδρεύων των υπουργών Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ", Γερμανός Γιόσκα Φίσερ, αναλαμβάνει (μαζί με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ) να ενημερώσει την ερχόμενη βδομάδα την κινεζική κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της χτεσινής συνάντησης. Σκοπός της επίσκεψης Φίσερ και Σρέντερ στην Κίνα θα είναι η καταβολή προσπαθειών, προκειμένου η Κίνα να πειστεί και να μην προβάλει "βέτο" όταν οι γενικές αρχές μετεξελιχθούν κάποτε σε "προσχέδιο" απόφασης και τεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ!

Διευκρινίσεις Φίσερ και Ιβάνοφ...

Ούτε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ", με πρώτο τον Γερμανό Γιόσκα Φίσερ, δεν έγινε κατορθωτό να "συγκαλυφτούν" οι μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στους "Επτά" και τη Μόσχα!

Πρώτον, ο Φίσερ κατέστησε σαφές πως οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν,παραδεχόμενος πως "για το θέμα αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις". Δεύτερον, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος θα διαπραγματευτεί με το Βελιγράδι,απάντησε ότι αυτό δεν έχει καθοριστεί ακόμη.Σ' αυτό το σημείο "βοήθησε" και η Αμερικανίδα ομόλογός του Μαντλίν Ολμπράιτ, που έσπευσε να προσθέσει πως θα "είναι πολλοί αυτοί που θα πάρουν μέρος στις συνομιλίες". Τρίτον, ερωτηθείς για το εύρος και τη σύνθεση της διεθνούς δύναμης ασφαλείας,ο Φίσερ είπε ότι "η συζήτηση σήμερα δεν αφορούσε τη συγκεκριμενοποίηση αυτού του θέματος" και επανέλαβε ότι "δεν αποτελεί μυστικό πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες".Ωστόσο, λιγότερο "διπλωματική" ήταν η δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, που σημείωσε πως "όλοι είμαστε σύμφωνοι πως πρόκειται για μία δύναμη που πρέπει να είναι σε θέση να υλοποιήσει την αποστολή της"...

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί το γεγονός πως οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετανίας έκαναν ξεχωριστές δηλώσεις, τονίζοντας πως το ΝΑΤΟ πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο στο μεταπολεμικό Κοσσυφοπέδιο. Πώς; Με το να αποτελέσουν χώρες του ΝΑΤΟ το "σκληρό πυρήνα" διεθνών δυνάμεων. Μάλιστα, η Ολμπράιτ χαρακτήρισε ως "απαράδεκτο" τη μη συμμετοχή ΗΠΑ και Βρετανίας σε τέτοιες δυνάμεις.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ,απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς,υπογράμμισε ότι "αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε είναι μόνον οι αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχτεί μία λύση και η συγκεκριμενοποίηση και υλοποίησή τους θα απαιτήσει πολλές συνομιλίες με το Βελιγράδι".Ιδιαίτερα σημαντικό σημείο των δηλώσεων Ιβάνοφ ήταν εκείνες που καθιστούσαν σαφές πως "το ΝΑΤΟ δε θα μετάσχει σε μία δύναμη ασφαλείας στο Κόσσοβο δίχως τη συγκατάθεση της Γιουγκοσλαβίας, μια που δεν είναι θέμα τι γνώμη έχει η Ρωσία ή η Ιαπωνία, καθώς έχουμε γράψει στις αρχές ότι εγγυούμαστε την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας". Και ο Ιβάνοφ κατέληξε λέγοντας: "Χωρίς τη συμφωνία της Γιουγκοσλαβίας, τίποτα δεν είναι δυνατόν".

Χαρακτηριστικές δηλώσεις έκανε την ίδια περίπου ώρα έτερος υπουργός της κυβέρνησης του Ρώσου πρωθυπουργού Πριμακόφ. Ο υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, υπογράμμισε πως "ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας έχει γίνει αφόρητος και εμποδίζει οποιαδήποτε ειρηνική επίλυση της κρίσης. Δίχως παύση των βομβαρδισμών, δεν μπορεί να σημειωθεί καμία πρόοδος. Ολοι το κατανοούν αυτό εκτός από το ΝΑΤΟ"!

Σχόλιο εκπροσώπου του ΝΑΤΟ

"Νομίζω πως (οι συνομιλίες στο Πέτερσμπεργκ) δείχνουν πως το κανάλι της διπλωματίας λειτουργεί πλήρως για την ώρα", είπε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, αναφερόμενος στις χτεσινές συνομιλίες στο Πέτερσμπεργκ. Ο ίδιος πρόσθεσε οτιδήποτε συμβεί στη συνέχεια, το ΝΑΤΟ θα εμμείνει στο αίτημά του να είναι επικεφαλής μιας ένοπλης διεθνούς δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να ασφαλίσει την επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. "Βέβαια" κατέληξε "πολλή δουλιά πρέπει να γίνει ακόμη, είμαστε ενήμεροι γι' αυτό, ιδιαίτερα σ' ό,τι αφορά τη σύνταξη προσχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

ΠΓΔΜ
"Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης"
  • Εκλεισε τα σύνορα για τους πρόσφυγες ενώ αυξάνονται τα επεισόδια
  • Συνεχίζει την εκστρατεία προσβολής η Δύση, ενώ ενισχύει το "στρατό κατοχής

ΣΚΟΠΙΑ.-

Οι λεκτικές ριπές, οι προσβλητικές αναφορές και οι ασύδοτες κατηγορίες της Δύσης προς την ΠΓΔΜ είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Προς την ΠΓΔΜ που βρίσκεται υπό "κατοχή" από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, που βλέπει την οικονομία της να βυθίζεται υπό το αβάσταχτο βάρος των 200.000 προσφύγων, που αγωνιά από τη δημογραφική ανατροπή με την ενίσχυση των πολυάριθμων προσφύγων του 1/3 των κατοίκων αλβανικής καταγωγής που έχουν εκφράσει και τη θέλησή τους να αποσχιστούν.

Προχτές η ΠΓΔΜ δήλωσε ότι κλείνει προσωρινά τα σύνορά της και μόνο δέκα άτομα από το Κόσσοβο εισήλθαν χτες στην ΠΓΔΜ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ασκεί αυστηρό έλεγχο στις συνοριακές διαβάσεις. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Αμυνας, Νίκολα Κλιούσεφ,Οικισμού, Ντούσκο Καντίεφσκι και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τράικοφσκι,τονίστηκε ότι ο αριθμός των προσφύγων έχει ξεπεράσει το 12% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, όταν "η διεθνής εμπειρία υποδεικνύει ότι πάνω από το 5% του πληθυσμού συνιστά απειλή αποσταθεροποίησης μιας χώρας", διευκρινίζοντας όμως ότι "τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά, αλλά θα διεξάγεται αυστηρός έλεγχος στις διαβάσεις, καθώς δεν μπορεί να επιτραπεί η μετατροπή του "μακεδονικού" ανθρωπιστικού συναισθήματος σε αυτοκαταστροφή". Δηλαδή θα απαγορευτεί κάθε παράνομη διέλευση και ο υπουργός Οικισμού Καντίεφσκι επισήμανε ότι μέχρι τώρα η ΠΓΔΜ ξόδεψε 11 εκατ. μάρκα για την κατασκευή των 10 προσφυγικών καταυλισμών και από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έλαβε μόνο 2 εκατ. δολάρια. Δεν ήταν όμως αρκετό αφού, κατά τον υφυπουργό Εξωτερικών Τράικοφσκι, η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει τη χώρα του σαν να είναι "Αφρική" και υπογράμμισε ότι "η διεθνής κοινότητα φέρει όλο το μέρος της ευθύνης για το προσφυγικό ζήτημα". Οπως ήταν αναμενόμενο η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ, Πόλα Γκεντίνι,εξαπέλυσε άλλη μία επίθεση, ενώ συνάντησε τον υπουργό Εσωτερικών Πάβλε Τραγιάνοφ και του επέδωσε νότα διαμαρτυρίας "για το κλείσιμο των συνόρων".

Η αλαζονεία των "εισβολέων"

Αλλά τι μπορεί να πει η Γκεντίνι, όταν χτες στον καταυλισμό Στένκοβατς δημιουργήθηκε επεισόδιο, καθώς πρόσφυγες πετροβόλησαν αστυνομικούς, ενώ την ίδια στιγμή τα τοπικά μέσα ενημέρωσης βρίθουν από δημοσιεύματα για αύξηση της εγκληματικότητας και της πορνείας στους καταυλισμούς;

Κανείς δεν πρόκειται να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και πολύ περισσότερο οι Δυτικοί αξιωματούχοι. Τι μπορούν να κάνουν όμως οι αξιωματούχοι των Σκοπίων όταν ακόμα και "αντικειμενικοί" δημοσιογράφοι περιγράφουν τα πρόσφατα φαινόμενα ως "Ανθρωπιστικό ιμπεριαλισμό". Τουλάχιστον αυτόν τον όρο εισάγει ο Αντονι Ντάνιελς, του περιοδικού "Σπεκτέιτορ" για να περιγράψει τον πόλεμο εναντίον της Σερβίας και αναφέρει τη συμπτωματολογία του φαινόμενου στα Σκόπια, τα οποία τελούν υπό ένα περίεργο είδος κατοχής. Κάθε βράδυ, τα εστιατόρια της πόλης γεμίζουν με δημοσιογράφους, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και διάφορους αξιωματούχους. Μερικοί από τους τελευταίους συνοδεύονται από σωματοφύλακες όταν τρώνε: ο Ουίλιαμ Ουόκερ, για παράδειγμα, επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Κάποιοι άλλοι είναι γιατροί που έχουν ανταποκριθεί σε πρόσκληση να έρθουν και να προσφέρουν την εμπειρία τους στην ΠΓΔΜ. Οπως ο πρώην διευθυντής του Κέντρου Ιατρικής για το Πνεύμα και το Σώμα και ειδικός επί των θεραπειών χαλάρωσης, της ύπνωσης, του διαλογισμού, του βελονισμού, της βοτανολογίας, του χορού, της γιόγκα και κάθε φυσικής άσκησης. Ακούγοντάς τον, ο Ντάνιελς θυμήθηκε τον περίφημο κύριο Σμιθ, που ήθελε να μεταμορφώσει την Αϊτή του Ντιβαλιέ, καταπολεμώντας την οξύτητα του στομάχου που προκαλείται από την κατανάλωση κρέατος...

Η συμπεριφορά αυτή των Δυτικών "εισβολέων" είναι βαθύτατα προσβλητική προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ, γράφει ο Ντάνιελς. Κάθε Δυτικός που φτάνει σ' ένα προσφυγικό στρατόπεδο για να ερευνήσει την κακομεταχείριση των προσφύγων στη χώρα αυτή, έχει φυσικά αυτομάτως δικαίωμα εισόδου. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο εύκολο για έναν ξένο να μπει σ' ένα τέτοιο στρατόπεδο απ' ό,τι σε μια υγειονομική υπηρεσία του Λονδίνου. Μήπως λοιπόν οι αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ έχουν λιγότερα να κρύψουν από τους Βρετανούς γραφειοκράτες; Οταν επικρίνει κάποιος τη χώρα αυτή για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στους πρόσφυγες, δε λαμβάνει ποτέ υπόψη του ότι πρόκειται για μια μικρή και φτωχή χώρα. Δεν αναλογίζεται τι θα γινόταν αν, σε μια ανάλογη κατάσταση, 20 εκατομμύρια Μεξικανοί περνούσαν τα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε τρεις εβδομάδες. Αρκεί να δει κανείς πώς αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί τελωνειακοί τους καθ' όλα νόμιμους επισκέπτες που προέρχονται από "μη αρεστές" χώρες.

Σκέπτεται κανείς πόσο επικίνδυνο είναι η εισβολή όλων αυτών των προσφύγων να οδηγήσει σε επέκταση της ανθρωπιστικής καταστροφής και στο έδαφος της ΠΓΔΜ; Το ένα τέταρτο περίπου του πληθυσμού είναι Αλβανοί και είναι συγκεντρωμένο σε μια περιοχή της χώρας. Το μεγαλύτερο αλβανικό πολιτικό κόμμα διεκδικεί ήδη μια σημαντική εκπροσώπηση σε όλα τα όργανα και μιλά για πλήρη εδαφική αυτονομία. Δε χρειάζεται μεγάλη δόση από τη... διπλωματία τύπου Ολμπράιτ και Κουκ για να μετατραπεί η ειρηνική ΠΓΔΜ σε μια εμπόλεμη περιοχή. Η Δύση όμως δεν καταλαβαίνει από τέτοια και συνεχίζει να προσβάλλει τους πολίτες αυτής της χώρας. Το μοναδικό της αεροδρόμιο είναι ανοιχτό μόνο στην κυκλοφορία στρατιωτικών αεροσκαφών. Ο εναέριος χώρος της παραβιάζεται καθημερινά από το ΝΑΤΟ. Οι Βρετανοί στρατιώτες που βρίσκονται εκεί συμπεριφέρονται με την αλαζονική και κτηνώδη άγνοια που τους χαρακτηρίζει. Και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι αρχίζουν να φτάνουν οι διασημότητες, για να αποκομίσουν κι αυτοί κέρδη από τη βιομηχανία της ευσπλαχνίας...

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Η σκοτεινή πλευρά της "ανθρωπιστικής βοήθειας"

ΣΚΟΠΙΑ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Οι πρόσφυγες συνεχίζουν να παίρνουν τους δρόμους που οδηγούν στις όμορες χώρες αφήνοντας πίσω τους μόνο καμένη γη και καταστροφή. Διωγμένοι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια σε όποιο χέρι τους τείνει"κλάδο ελαίας". Τις περισσότερες φορές εγκλωβίζονται σε διάφορα "θέλω" και "παιχνίδια", ενώ κάποιες άλλες φορές αντιμετωπίζονται ως "επικείμενα αντικείμενα που μπορούν να επιφέρουν απίστευτο μαύρο κέρδος".

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγελίες σπάνε το τείχος της σιωπής που επικρατεί στην Αλβανία, όσον αφορά τους 400.000 πρόσφυγες οι οποίοι έχουν βρει εκεί προσωρινό καταφύγιο. Πριν οι καταγγελίες μίλαγαν για μαζικές κλοπές, κακομεταχείριση, αρπαγή των λιγοστών τροφίμων που ξαφνικά έκαναν την εμφάνισή τους στα τοπικά μπακάλικα ή μίνι μάρκετ. Εξάλλου, η Αλβανία αποτελεί το προπύργιο του ΝΑΤΟ, πώς θα μπορούσαν οι πληροφορίες να χαλάσουν την εικόνα της "στοργικής μητέρας", που θέλει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για ένα γενικευμένο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ομως οι πληροφορίες δεν μπορούν να αποκρυφτούν για μεγάλο διάστημα και αυτή τη φορά προέρχονται και από ένα στόμα επισήμου, όπως η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Σαντάκο Ογκάτα.

Της επικεφαλής, που υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες, που φεύγουν κατά χιλιάδες από το Κοσσυφοπέδιο, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις εστίες τους, παρά μόνον μετά την ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης... Με τις δηλώσεις της αυτές, φυσικά, η Ογκάτα συντάσσεται με την αμερικανική θέση, πως μόνον μία καλά εξοπλισμένη ειρηνευτική δύναμη μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή των σχεδόν 650.000 Αλβανών προσφύγων, πολλοί εκ των οποίων άρχισαν να εκδιώκονται από τις εστίες τους από το σερβικό στρατό, μόλις άρχισαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Παρ' όλα αυτά δε θα μπορούσε να αποκρύψει μάλλον τις καταγγελίες που θέλουν τις νεαρές προσφυγοπούλες να εξωθούνται στην πορνεία, αφού πρώτα απάγονται από συμμορίες μαφιόζων στην Αλβανία."Οι έμποροι λευκής σαρκός αποτελούν σοβαρή μάστιγα, ιδιαίτερα στην Αλβανία. Ηδη έχουν αρχίσει τη λαθραία σωματεμπορία προσφύγων από την Αδριατική προς την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες", τόνισε προχτές η Ογκάτα στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ήταν αποκαλυπτική όσον αφορά το νεαρό της ηλικίας... "Συχνά θύματά τους είναι τα παιδιά, ιδίως εκείνα που φιλοξενούνται από οικογένειες και για το λόγο τούτο είναι πιο ευάλωτα στις απειλές των συμμοριών"!

Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο κίνδυνος, για την Ογκάτα, αφού "πραγματικό κίνδυνο" διατρέχουν πολλοί πρόσφυγες, οι οποίοι στρατολογούνται διά της βίας στις τάξεις του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK)... Αλλά λύση, για την Ογκάτα, είναι... να ενισχυθούν οι όμορες με το Κοσσυφοπέδιο χώρες, κυρίως η Αλβανία, με υλικοτεχνική υποδομή, χρήματα και εκπαιδευτές, για να καταστήσουν αποτελεσματικότερη την αστυνομία τους.

Οι πρώτες δηλώσεις του Ρουγκόβα

ΡΩΜΗ. -

Πέρασαν περισσότερες από 24 ώρες από την αιφνιδιαστική άφιξή του στην ιταλική πρωτεύουσα, που ξάφνιασε τους πάντες. Μετά από πολλή πίεση εξαναγκάστηκε χτες να δώσει το στίγμα του.

Ο μετριοπαθής ηγέτης των Αλβανών Κοσσοβάρων, Ιμπραήμ Ρουγκόβα,δήλωσε χτες το βράδυ από τη Ρώμη ότι θα πρέπει να "εγκατασταθούν στο Κόσσοβο διεθνείς δυνάμεις, που να περιλαμβάνουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ, καθώς και άλλων χωρών και να αποχωρήσουν όλες οι σερβικές" και αναφερόμενος στην ενδεχόμενη επιστροφή των προσφύγων στο Κόσσοβο, ο Ρουγκόβα τόνισε: "Μια ξεκάθαρη και βασική προϋπόθεση για την επιστροφή των προσφύγων είναι η ύπαρξη μιας διεθνούς δύναμης στην περιοχή, η οποία θα περιλαμβάνει το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες, καθώς και η αποχώρηση των Σέρβων από το Κόσσοβο", δήλωσε ο Ρουγκόβα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Ρώμη μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάσιμο Ντ' Αλέμα και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Λαμπέρτο Ντίνι.Εξάλλου αυτά τα δύο πρόσωπα ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι "ηθικοί αυτουργοί" της μεταφοράς του στην ιταλική πρωτεύουσα μετά από συμφωνία με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.Μάλιστα όχι μόνο επέτρεψε τη μετάβασή του στην Ιταλία αλλά μεταφέρθηκε και με αεροπλάνο της κυβέρνησης.

Από εκείνη τη στιγμή οι πιέσεις για να "ανοίξει τα χαρτιά του" ο Ρουγκόβα και να στηριχτούν οι ισχυρισμοί για "εξαναγκασμό" εκ μέρους του Βελιγραδίου ήταν αφόρητες. Η ηγεσία του ΝΑΤΟ όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και ο UCK καλούσαν όλη την ημέρα τον Ρουγκόβα να "στηρίξει" τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, να "αποκαλύψει τον κατ' οίκον περιορισμό", να αποκαλύψει την "αλήθεια" όσον αφορά τις δηλώσεις του και τις συμφωνίες με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία και να ταχθεί με τις αποφάσεις της Συμμαχίας. Οσον αφορά αυτό το σκέλος της υπόθεσης ο Ρουγκόβα αναφέρθηκε και στις επισκέψεις του στο Βελιγράδι τονίζοντας ότι "είχε επαφές με τις αρχές του Βελιγραδίου όπου συζήτησε τη διαδικασία που θα επιτρέψει τη δημιουργία αμοιβαίου κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου" και καταλήγοντας ο ηγέτης των Αλβανών Κοσσοβάρων τόνισε ότι "έφυγε από το Κόσσοβο για να συναντηθεί με συνεργάτες του, με στόχο τη χάραξη του μέλλοντος της περιοχής αυτής".

Το κείμενο του Πέτερσμπεργκ

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης που υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ" (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Καναδάς, Ιταλία και Ιαπωνία) έχει ως εξής:

"1. Οι υπουργοί Εξωτερικών υιοθέτησαν τις ακόλουθες γενικές αρχές για πολιτική λύση στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο:

- Αμεση και επαλήθευση παύσης της βίας και της καταστολής στο Κοσσυφοπέδιο.

- Αποχώρηση από το Κόσσοβο των στρατιωτικών, αστυνομικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων.

- Αποστολή αποτελεσματικής διεθνούς πολιτικής παρουσίας ασφαλείας, που θα εγκριθεί και υιοθετηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη, που είναι ικανά να εγγυηθούν την επίτευξη κοινών στόχων.

- Εγκατάσταση μίας προσωρινής κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο που θα αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιβεβαιώσει τις συνθήκες μίας ειρηνικής και φυσιολογικής ζωής όλων των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου.

- Ασφαλής και ελεύθερη επιστροφή όλων των προσφύγων και απομακρυσθέντων προσώπων και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων αρωγής στο Κοσσυφοπέδιο.

- Μια πολιτική διαδικασία προς την εγκαθίδρυση ενός προσωρινού πολιτικού πλαισίου συμφωνίας, υπό τον όρο μιας ουσιαστικής αυτοδύναμης κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο, που να λαμβάνει υπόψη τις συμφωνίες του Ραμπουγέ και τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ενότητας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και των άλλων χωρών της περιοχής και την αποστρατικοποίηση του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου.

- Ευρεία προσέγγιση προς μία οικονομική ανάπτυξη και σταθεροποίηση της κρίσης στην περιοχή.

2. Για την εφαρμογή αυτών των αρχών, οι υπουργοί Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ" έδωσαν οδηγίες στους πολιτικούς διευθυντές (των υπουργείων τους) να προετοιμάσουν τα στοιχεία για μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

3. Οι πολιτικοί διευθυντές θα χαράξουν ένα χάρτη πορείας για μελλοντικά συγκεκριμένα βήματα προς μία πολιτική λύση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου.

4. Η προεδρία της "Ομάδας των Οκτώ" θα ενημερώσει την κυβέρνηση της Κίνας για τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης.

5. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν εν ευθέτω χρόνω για να επανεξετάσουν την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί έως εκείνο το σημείο.

6 Μάη 1999

Πέτερσμπεργκ".

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενάντια στη ΝΑΤΟική κατοχή σε όποια μορφή της

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή ομιλία της στη Θεσσαλονίκη, τόνισε μεταξύ άλλων:

"Δε θα επικυρώσουμε στη συνείδησή μας, δε θα θεωρήσουμε ηθικά και πολιτικά δίκαιη, την εγκατάσταση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής στη Γιουγκοσλαβία, όποια μορφή κι αν πάρει αυτή, όποια ονομασία.

Δε θα θεωρήσουμε δίκαιη λύση το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, τη μετατροπή των Βαλκανίων σε μια περιοχή με πρόθυμα προτεκτοράτα των ΗΠΑ και της Γερμανίας".

Από τους χτεσινούς βομβαρδισμούς στο Νόβι Σαντ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ