Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
"ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΟΚΤΩ"
Κατέληξαν σε αόριστες γενικές αρχές αντιθέσεων...

ΠΕΤΕΡΣΜΠΕΡΓΚ.-

Ενα ασαφές κείμενο μίας σελίδας, που φωτογραφίζει περισσότερο τις αντιθέσεις, παρά τα κοινά σημεία ανάμεσα στα μέλη της "Ομάδας των Οκτώ" ήταν ουσιαστικά το "αποτέλεσμα" (εάν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν τέτοιο...) της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας. Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά σημεία του κειμένου θυμίζουν έντονα τα σχέδια που προώθησαν οι ΗΠΑ στο Ραμπουγέ, εκφράζουν την επιθυμία των ισχυρών χωρών του ΝΑΤΟ να αποτελέσουν τον "πυρήνα" μιας αμφίσημης "διεθνούς πολιτικής δύναμης ασφαλείας", αφήνουν ανοιχτό το ποιος και πώς θα λειτουργεί μια "μεταβατική κυβέρνηση" στο Κοσσυφοπέδιο και το κυριότερο: Καταβάλλεται εμφανώς η προσπάθεια να "νομιμοποιηθούν" ορισμένα απ' αυτά τα σχέδια από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού προηγουμένως η Ρωσία παίξει πλέον - σχεδόν επίσημα και με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο... - το ρόλο του εκπροσώπου και εγγυητή της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, το κείμενο που υπογράφηκε στο Πέτερσμπεργκ, δεν αποτελεί καν προσχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (όπως τεχνηέντως επιχείρησαν διάφορες πλευρές έως χτες να καλλιεργήσουν κάνοντας αναφορά, για ποικίλους λόγους, σε "ελπίδες ειρήνευσης"...). Αυτές οι γενικές αρχές - που επαναλαμβάνουμε δεν προσδιορίζουν μια σειρά από επίμαχα και αμφιλεγόμενα προβλήματα τόσο ανάμεσα στους "Επτά" και τη Ρωσία, όσο και ανάμεσα στους "Οκτώ" και το Βελιγράδι - περιλαμβάνουν:

- Αμεσο και επαληθεύσιμο τερματισμό της βίας και της καταπίεσης στο Κοσσυφοπέδιο.

- Αποχώρηση του στρατού, της αστυνομίας και παραστρατιωτικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο.

- Εγκατάσταση αποτελεσματικών διεθνών δυνάμεων πολιτικών και ασφαλείας (civil and security), με την έγκριση και την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, που θα είναι σε θέση να εγγυηθούν την εφαρμογή των κοινών στόχων.

- Εγκατάσταση μιας μεταβατικής διοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για μία ειρηνική και κανονική ζωή για όλους τους κατοίκους του.

- Ασφαλή και απρόσκοπτη επιστροφή όλων των προσφύγων και εκπατρισμένων και απεριόριστη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

- Εναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας με στόχο μία μεταβατική πολιτική συμφωνία - πλαίσιο, που θα προβλέπει - συνυπολογίζοντας πλήρως τη συμφωνία του Ραμπουγέ - μια ουσιαστική αυτονομία για το Κοσσυφοπέδιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και την αποστρατιωτικοποίηση του UCK.

- Συντονισμένες προσπάθειες για την οικονομική ανασυγκρότηση και τη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής κρίσης.

Η επεξεργασία και εξέλιξη των "γενικών αρχών" της "Ομάδας των Οκτώ" σε κάποιο προσχέδιο απόφασης με κατεύθυνση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανατέθηκε στους ...πολιτικούς διευθυντές (!) των υπουργείων των παραπάνω χωρών, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.Αυτοί θα αναλάβουν το ξεπέρασμα των διαφορετικών απόψεων μεταξύ Ρωσίας και των υπολοίπων "Επτά" μελών της "Ομάδας", αλλά και με το Βελιγράδι, χωρίς στο μεταξύ να διακοπούν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί...

Επίσης, ο προεδρεύων των υπουργών Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ", Γερμανός Γιόσκα Φίσερ, αναλαμβάνει (μαζί με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ) να ενημερώσει την ερχόμενη βδομάδα την κινεζική κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της χτεσινής συνάντησης. Σκοπός της επίσκεψης Φίσερ και Σρέντερ στην Κίνα θα είναι η καταβολή προσπαθειών, προκειμένου η Κίνα να πειστεί και να μην προβάλει "βέτο" όταν οι γενικές αρχές μετεξελιχθούν κάποτε σε "προσχέδιο" απόφασης και τεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ!

Διευκρινίσεις Φίσερ και Ιβάνοφ...

Ούτε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ", με πρώτο τον Γερμανό Γιόσκα Φίσερ, δεν έγινε κατορθωτό να "συγκαλυφτούν" οι μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στους "Επτά" και τη Μόσχα!

Πρώτον, ο Φίσερ κατέστησε σαφές πως οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν,παραδεχόμενος πως "για το θέμα αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις". Δεύτερον, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος θα διαπραγματευτεί με το Βελιγράδι,απάντησε ότι αυτό δεν έχει καθοριστεί ακόμη.Σ' αυτό το σημείο "βοήθησε" και η Αμερικανίδα ομόλογός του Μαντλίν Ολμπράιτ, που έσπευσε να προσθέσει πως θα "είναι πολλοί αυτοί που θα πάρουν μέρος στις συνομιλίες". Τρίτον, ερωτηθείς για το εύρος και τη σύνθεση της διεθνούς δύναμης ασφαλείας,ο Φίσερ είπε ότι "η συζήτηση σήμερα δεν αφορούσε τη συγκεκριμενοποίηση αυτού του θέματος" και επανέλαβε ότι "δεν αποτελεί μυστικό πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες".Ωστόσο, λιγότερο "διπλωματική" ήταν η δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, που σημείωσε πως "όλοι είμαστε σύμφωνοι πως πρόκειται για μία δύναμη που πρέπει να είναι σε θέση να υλοποιήσει την αποστολή της"...

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί το γεγονός πως οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετανίας έκαναν ξεχωριστές δηλώσεις, τονίζοντας πως το ΝΑΤΟ πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο στο μεταπολεμικό Κοσσυφοπέδιο. Πώς; Με το να αποτελέσουν χώρες του ΝΑΤΟ το "σκληρό πυρήνα" διεθνών δυνάμεων. Μάλιστα, η Ολμπράιτ χαρακτήρισε ως "απαράδεκτο" τη μη συμμετοχή ΗΠΑ και Βρετανίας σε τέτοιες δυνάμεις.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ,απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς,υπογράμμισε ότι "αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε είναι μόνον οι αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχτεί μία λύση και η συγκεκριμενοποίηση και υλοποίησή τους θα απαιτήσει πολλές συνομιλίες με το Βελιγράδι".Ιδιαίτερα σημαντικό σημείο των δηλώσεων Ιβάνοφ ήταν εκείνες που καθιστούσαν σαφές πως "το ΝΑΤΟ δε θα μετάσχει σε μία δύναμη ασφαλείας στο Κόσσοβο δίχως τη συγκατάθεση της Γιουγκοσλαβίας, μια που δεν είναι θέμα τι γνώμη έχει η Ρωσία ή η Ιαπωνία, καθώς έχουμε γράψει στις αρχές ότι εγγυούμαστε την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας". Και ο Ιβάνοφ κατέληξε λέγοντας: "Χωρίς τη συμφωνία της Γιουγκοσλαβίας, τίποτα δεν είναι δυνατόν".

Χαρακτηριστικές δηλώσεις έκανε την ίδια περίπου ώρα έτερος υπουργός της κυβέρνησης του Ρώσου πρωθυπουργού Πριμακόφ. Ο υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, υπογράμμισε πως "ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας έχει γίνει αφόρητος και εμποδίζει οποιαδήποτε ειρηνική επίλυση της κρίσης. Δίχως παύση των βομβαρδισμών, δεν μπορεί να σημειωθεί καμία πρόοδος. Ολοι το κατανοούν αυτό εκτός από το ΝΑΤΟ"!

Σχόλιο εκπροσώπου του ΝΑΤΟ

"Νομίζω πως (οι συνομιλίες στο Πέτερσμπεργκ) δείχνουν πως το κανάλι της διπλωματίας λειτουργεί πλήρως για την ώρα", είπε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, αναφερόμενος στις χτεσινές συνομιλίες στο Πέτερσμπεργκ. Ο ίδιος πρόσθεσε οτιδήποτε συμβεί στη συνέχεια, το ΝΑΤΟ θα εμμείνει στο αίτημά του να είναι επικεφαλής μιας ένοπλης διεθνούς δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να ασφαλίσει την επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. "Βέβαια" κατέληξε "πολλή δουλιά πρέπει να γίνει ακόμη, είμαστε ενήμεροι γι' αυτό, ιδιαίτερα σ' ό,τι αφορά τη σύνταξη προσχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ