• Οι ΝΑΤΟικές επιδρομές ήταν ιδιαίτερα σφοδρές στις πόλεις Νις, Πράχοβο, Πρίστινα και Ούζιτσε
  • - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. - Το ΝΑΤΟ υποτίμησε τη Γιουγκοσλαβία και δεν μπόρεσε να πετύχει τους στόχους του υποστήριξε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες σε εφημερίδα του Μαυροβουνίου (ΝΤΑΝ) ο Γιουγκοσλάβος... - 1999-05-07 00:00:00.0"/>
  • Οι ΝΑΤΟικές επιδρομές ήταν ιδιαίτερα σφοδρές στις πόλεις Νις, Πράχοβο, Πρίστινα και Ούζιτσε
  • - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. - Το ΝΑΤΟ υποτίμησε τη Γιουγκοσλαβία και δεν μπόρεσε να πετύχει τους στόχους του υποστήριξε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες σε εφημερίδα του Μαυροβουνίου (ΝΤΑΝ) ο Γιουγκοσλάβος... - 1999-05-07 00:00:00.0" /> "Το ΝΑΤΟ υποτίμησε τη Γιουγκοσλαβία"... | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 7 Μάη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 15
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
    "Το ΝΑΤΟ υποτίμησε τη Γιουγκοσλαβία"...
    • Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στη μαυροβούνια εφημερίδα "ΝΤΑΝ", ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Αμυνας μιλά για υποτίμηση του Βελιγραδίου από το ΝΑΤΟ, παρά τις 40 και πλέον μέρες βομβαρδισμών και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου...
    • Οι ΝΑΤΟικές επιδρομές ήταν ιδιαίτερα σφοδρές στις πόλεις Νις, Πράχοβο, Πρίστινα και Ούζιτσε

    ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

    "Το ΝΑΤΟ υποτίμησε τη Γιουγκοσλαβία και δεν μπόρεσε να πετύχει τους στόχους του" υποστήριξε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες σε εφημερίδα του Μαυροβουνίου ("ΝΤΑΝ") ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Αμυνας, Πάβλε Μπουλάτοβιτς. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στη φιλοαμερικανική πολιτική της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, κάνοντας λόγο για πολιτική "που δεν έχει τη συμπαράσταση του λαού"...

    "Είμαι βέβαιος ότι ο επιτιθέμενος δεν πέτυχε κανένα από τους σκοπούς του. Υπολόγιζαν ότι θα καταστρέψουν τη Γιουγκοσλαβία σε τρεις ημέρες. Η Γιουγκοσλαβία δεν ηττήθηκε από την επίθεση αυτή των 42 ημερών και οι στόχοι του επιτιθέμενου δεν επιτεύχθηκαν ούτε θα επιτευχθούν", σημειώνει ο υπουργός, παρατηρώντας ότι ο γιουγκοσλαβικός λαός παραμένει ενωμένος και δεν προτίθεται να υποκύψει στις πιέσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

    Αναφερόμενος στις γνωστές αντιδράσεις που προέβαλε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου προέδρου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, από την αρχή έναρξης των βομβαρδισμών (όπως μη επιβολή κατάστασης πολέμου στο Μαυροβούνιο), ο Μπουλάτοβιτς προέσαψε στον πρώτο την κατηγορία του ανθρώπου "που συνθηκολόγησε" με τον εισβολέα.

    Κατά έναν τρόπο, η συνέντευξη του Μπουλάτοβιτς στη μαυροβούνια εφημερίδα"ΝΤΑΝ" δεν έμεινε "αναπάντητη". Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Φιλίπ Βουγιάνοβιτς, επανέλαβε σε χτεσινές δηλώσεις του την προπαγάνδα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ περί προσπαθειών του Βελιγραδίου να ανατρέψει την κυβέρνηση και να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στο έτερο μέλος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας.

    Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το Βελιγράδι αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου από την αρχή των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία. Το όχι ιδιαίτερα πειστικό επιχείρημα του Βουγιάνοβιτς ήταν "τα συχνά περιστατικά που εμπλέκουν το γιουγκοσλαβικό στρατό με τη (φιλοσερβική) αντιπολίτευση στο Μαυροβούνιο και ενορχηστρώνονται από τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Μομίρ Μπουλάτοβιτς".

    "Οι ηγέτες του Βελιγραδίου οργάνωσαν εναντίον μας έναν πόλεμο οικονομικό και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στο κεφάλι του Μπουλάτοβιτς υπάρχει η ιδέα της κακής χρήσης του στρατού για την εδώ πραγματοποίηση ενός πραξικοπήματος" ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, χαρακτηρίζοντας την όλη κατάσταση "προβληματική" και εκφράζοντας την ελπίδα πως "οι διοικητές του στρατού δε θα επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο".

    Νις, Πρίστινα και Πράχοβο δέχτηκαν τα περισσότερα πυρά

    Μπορεί η γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα να γλίτωσε το περασμένο 24ωρο από τους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών επιδρομικών αεροσκαφών. Ομως, δε συνέβη το ίδιο για τις πόλεις Νις, Πρίστινα, Ούζιτσε και Πράχοβο, που δέχτηκαν ένα σφοδρό κύμα επιθέσεων...

    Τις περισσότερες βόμβες και κατ' επέκταση τις πιο μεγάλες πυρκαγιές γνώρισε η πόλη Νις, που επλήγη από τουλάχιστον τέσσερις ΝΑΤΟικούς πυραύλους. Οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο τα χιλιοβομβαρδισμένα διυλιστήρια πετρελαίου και προκάλεσαν μεγάλες πυρκαγιές οι οποίες κατασβέστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Τρεις πύραυλοι έπληξαν το επίνειο της παραδουνάβιας πόλης Πράχοβο (κοντά στη μεθόριο Γιουγκοσλαβίας - Ρουμανίας), προκαλώντας τον τραυματισμό ενός ανθρώπου και σοβαρές ζημιές σε εργοστάσιο χημικών, αποθήκες καυσίμων και φυσικού αερίου.

    Εκρήξεις εκδηλώθηκαν στο Κράλιεβο, στην Πρίστινα κοντά στο όρος Γκόλες και ιδιαίτερα στο προάστιό της Γκρμίτζα, στο Λάντεβτσι (Κεντρική Σερβία) και στο Ούζιτσε.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ