Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΑΝ. ΤΙΜΟΡ
Ενθουσιασμός και επιφυλακτικότητα για συμφωνία - δημοψήφισμα

ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΝΤΙΛΙ.-

Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν την είδηση της υπογραφής της συμφωνίας για το μέλλον του Ανατολικού Τιμόρ, οι υποστηρικτές του απελευθερωτικού κινήματος της ταραγμένης επαρχίας. Διστακτικοί και επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι παραστρατιωτικοί ηγέτες, που άφησαν να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, ιδιαίτερα εύκολα, από τις θέσεις τους.

Εκατοντάδες φοιτητές πανηγύρισαν στην είσοδο του κρατικού Πανεπιστημίου, της πρωτεύουσας του Ανατολικού Τιμόρ, Ντίλι, την είδηση της υπογραφής της συμφωνίας ανάμεσα σε εκπροσώπους της Πορτογαλίας και της Ινδονησίας, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μετά από 15 χρόνια, μεταξύ τους, διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της συμφωνίας, 600 παρατηρητές του ΟΗΕ θα παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το μέλλον της επαρχίας στις 8 Αυγούστου, ενώ μια ομάδα ειδικών επιστημόνων και συμβούλων ασφαλείας (των οποίων ο αριθμός δεν έγινε γνωστός) θα μεταβεί από την επόμενη βδομάδα στο Ανατολικό Τιμόρ προκειμένου να συνεργαστεί με τις ινδονησιακές στρατιωτικές αρχές στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ηρεμίας.

Με το δημοψήφισμα, οι 800.000 κάτοικοι του Αν. Τιμόρ θα αποφασίσουν αν επιθυμούν τη διευρυμένη αυτονομία που τους παραχωρεί η Τζακάρτα, υπό την οποία θα περάσει στα χέρια τους ο έλεγχος των διοικητικών - εκπαιδευτικών και πολιτιστικών υποθέσεων και θα παραμείνει υπό ινδονησιακό έλεγχο η άμυνα και ασφάλεια της επαρχίας ή αν επιθυμούν την πλήρη ανεξαρτησία τους.

Επιφυλακτικός και εμφανώς δυσαρεστημένος εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ένας από τους ηγέτες των παραστρατιωτικών ομάδων, ο Εουρίκο Γκουτέρες, ο οποίος αποσαφήνισε ότι οι υποστηρικτές της παραμονής του Ανατολικού Τιμόρ υπό ινδονησιακή κυριαρχία, θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι, γιατί "η εξέλιξη των πραγμάτων τους καθιστά αδύναμους να αντιδράσουν". Εντούτοις, ο Γκουτέρες τόνισε ότι οι παραστρατιωτικές ομάδες δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των ειδικών συμβούλων ασφαλείας του ΟΗΕ, και υπογράμμισε ότι "πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των ίδιων των κατοίκων, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ