ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίδειξη του σκληρότερου προσώπου

Οργισμένη αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιούχων

"Οι δηλώσεις Σημίτη αποτελούν για τους συνταξιούχους την επιλογή από την κυβέρνηση ενός σεναρίου ντροπής και αίσχους στην αντιμετώπιση των θεμάτων τους και τη χειρότερη μέχρι σήμερα επίδειξη του σκληρότερου προσώπου των ισχυρών εισοδηματικών τάξεων της ντόπιας και ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετεί", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων (ΣΕΑ).

"Ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του, συνεχίζει η ΣΕΑ, δεν εξέτασε, δεν επέλυσε και δε μίλησε για κανένα από τα κύρια θέματα που καταδυναστεύουν τους συνταξιούχους, όπως η επανασύνδεση στο 80% της σύνταξης με τους μισθούς, ούτε την αναπροσαρμογή των κατώτατων συντάξεων όλων των Ταμείων με τα 20 ΗΑΕ, και αντίθετα, με τους μηχανισμούς που ανακοίνωσε, έβαλε τις βάσεις για την κατάργηση της σύνταξης σαν κοινωνικό δικαίωμα εργασίας. Οι συντάξεις, οι αυξήσεις και οι αναπροσαρμογές τους μπαίνουν πλέον κάτω από τη λογική του ελέγχου μέσω της Εφορίας των εισοδημάτων του κάθε συνταξιούχου και έτσι το δικαίωμα της σύνταξης από την εργασία, γίνεται συνάρτηση εξωγενών οικονομικών παραγόντων, κατά τις προθέσεις και τα συμφέροντα των ισχυρά οικονομικών".

Η ΣΕΑ υπενθυμίζει ότι ο "κ. Σημίτης υπήρξε ο πρωτεργάτης της μονόπλευρης λιτότητας και συρρίκνωσης των συντάξεων από χρόνια" και "έρχεται σήμερα απροκάλυπτα και αδιάντροπα να πετάξει τη σύνταξη στο καλάθι των αχρήστων και να την εξαρτήσει από το εάν ένας συνταξιούχος έχει κάποιο μικροεισόδημα από ένα σπίτι που βρήκε από τους γονείς του, από ένα χωράφι με λίγες ελιές και από το εάν έχει κάνει κάποιες μικροοικονομίες για τις δύσκολες ώρες των προβλημάτων της υγείας, αφού και η υγεία έπαψε πλέον να είναι υποχρέωση του κράτους και εμπορευματοποιήθηκε και αυτή σαν κερδοφόρα επιχείρηση του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαιοκρατισμού".

Οι συνταξιούχοι, τονίζει η ΣΕΑ, δεν πέφτουν πλέον στην παγίδα των αυξήσεων κοροϊδίας των 11.500 δρχ. "Δεν μπορούν πλέον οι αλχημείες του κ. Σημίτη να τους διασπάσουν. Αντίθετα, μέσα από τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να δικαιολογήσει και να καλύψει τη νέα μεγάλη αντισυνταξιουχική μηχανή που στήνεται από την κυβέρνησή του, ο αγώνας των συνταξιούχων και εργαζομένων σφυρηλατείται από την ενότητα και την απόφαση για σκληρότερους αγώνες. Η γενικολογία του και η συνέχιση και ένταση της αντισυνταξιουχικής πολιτικής της ΝΔ, με το ανάλγητο πρόσωπο και της νέας διάστασης, που δίνει ο κ. Σημίτης θα βρουν και πάλι την καθολική αντίσταση και αγώνα των συνταξιούχων - εργαζομένων, με δυναμικές πλέον μορφές πάλης και αντίστασης".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Στις 13 Ιούνη οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, με ενότητα και συντροφικό αγώνα, θα δώσουν την πρώτη απάντηση στις νέες παγίδες του κ. Σημίτη για την κατάργηση της σύνταξης, σαν δικαίωμα της εργασίας και τη σαλαμοποίηση και των χαμηλοσυνταξιούχων όλης της χώρας, που θα ολοκληρώσουν ουσιαστικά την κατάργηση των κοινωνικών ασφαλίσεων της χώρας μας".

Η ΓΣΕΕ

Την πλήρη διαφωνία της με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το θέμα των συνταξιούχων, εκφράζει, με χτεσινή ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ. Επισημαίνει ότι η μόνη αξιοπρεπής και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα είναι η ικανοποίηση του αιτήματος για επανασύνδεση των κατωτάτων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και των υπολοίπων με το 80% του μισθού, καθώς και η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ (1902 και 2084).

Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους όλης της χώρας να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις, απαιτώντας οριστική λύση στο πρόβλημα που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει η κυβερνητική απόφαση.

Η ΕΣΑΚ

Αντί για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, η κυβέρνηση καταφεύγει στον εμπαιγμό και επιχειρεί να εξαπατήσει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ.

"Το αίτημα των συνταξιούχων, συνεχίζει η ανακοίνωση, του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων, είναι συγκεκριμένο και δίκαιο. Αντί γι' αυτό, ο πρωθυπουργός στο όνομα του προγράμματος "σύγκλισης" καθιερώνει τη λογική των επιδομάτων και των βοηθημάτων για ένα μέρος των συνταξιούχων. Η "αύξηση" αυτή που αποφάσισε θα εξανεμιστεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τον πληθωρισμό. Ολοι οι συνταξιούχοι μένουν χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, με αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Ταυτόχρονα, ακολουθεί την επικίνδυνη τακτική του διαχωρισμού των συνταξιούχων σε χαμηλοσυνταξιούχους και υψηλοσυνταξιούχους. Επιχειρεί να κρατά τους συνταξιούχους πολιτικά ομήρους. Εκανε σαφές, επίσης, ότι θα προχωρήσει στις γνωστές από καιρό αντεργατικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα".

Η ΕΣΑΚ καλεί τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, να απορρίψουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Να αγωνιστούν για ανθρώπινες συντάξεις, να αποκρούσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Φιλοδωρήματα κοινωνικής αναισθησίας

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι απαντούν στον εμπαιγμό της κυβέρνησης με πανελλαδικά συλλαλητήρια στις 13 του Ιούνη. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος στις 10π.μ.

Μπορεί ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, να παρουσίασε τα επιδόματα που ανακοίνωσε ως "Κοινωνική Αλληλεγγύη", αλλά στην ουσία αποκάλυψε το πρόσωπο της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης.

Οσο κι αν οι πρωταγωνιστές της παράστασης της "κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης" επιχείρησαν χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου, να υποστηρίξουν ότι με τα μέτρα τους προσπαθούν να μη θέσουν στο περιθώριο τους συνταξιούχους, κατάφεραν ακριβώς το αντίθετο: Απέδειξαν ότι εκείνο που τους νοιάζει δεν είναι η τύχη των συνταξιούχων και των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά η αξιοπιστία τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Κ. Σημίτης με έναν ασυνήθιστα κυνικό τρόπο ομολόγησε κατά την εξαγγελία των μέτρων: "Η σημερινή δημοσιονομική συγκυρία, κατά την οποία η οικονομία μας προσαρμόζεται στα κριτήρια της ΕΕ, η συνολική δαπάνη των αυξήσεων πρέπει να κινείται σε επίπεδα που δε θέτουν σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης και την αξιοπιστία της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό ήταν και ένα κριτήριο που καθόρισε την επιλογή μας".

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αμβλύνει τον κυνισμό του λέγοντας: "Παρ' όλες τις δυσκολίες του προγράμματος δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια κοινωνική κατηγορία ξεκομμένη από τη διαδικασία ανάπτυξης, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει χωρίς επαρκή οικονομικά μέσα και με αβεβαιότητα για το αύριο. Δεν πρέπει να υπάρξει κοινωνική περιθωριοποίηση".Πέρα απ' τον εμπαιγμό των συνταξιούχων, η ρύθμιση με τα επιδόματα υπονομεύει τα κατώτερα όρια των συντάξεων ως θεσμό και, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί συνολικής αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος - την οποία δεν εγκατέλειψε η κυβέρνηση, κατά την έκφραση του Κ. Σημίτη - προαλείφει δραματικές επεμβάσεις στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Οι συνταξιούχοι και η ΓΣΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός, ζήτησαν την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ. "Εξετάσαμε, πρόσθεσε, αυτή την πρόταση επισταμένως και διαπιστώσαμε ότι οι επιπτώσεις, εάν εφαρμοστεί, είναι πολύπλευρες, ώστε δε θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις σε όλο τους το σύνολο και ίσως αυτό θα οδηγούσε σε επέκταση των σημερινών ανισοτήτων. Θα έπρεπε η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης να συνδυαστεί με μια γενικότερη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος".

Το στίγμα αυτής της αναμόρφωσης το έδωσε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του: "Θα υπάρξει αντιμετώπιση των ανισοτήτων στη βάση της ανταποδοτικότητας του χρόνου ασφάλισης και της κοινωνικής αλληλεγγύης". Μ' άλλα λόγια, οι συντάξεις κατευθύνονται σε βοηθήματα και οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι εκτρέπονται προς την ιδιωτική ασφάλιση.

Απάνθρωπα κριτήρια

Με τα επιδόματα (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων -ΕΚΑΣ- και Επίδομα Εξομάλυνσης) γίνεται μια προσπάθεια διάσπασης των συνταξιούχων στο όνομα δήθεν της άμβλυνσης των ανισοτήτων.

Πέρα απ' αυτά θέτει απάνθρωπα κριτήρια, καθώς συνδυάζει τη χορήγησή του με το όριο ηλικίας και με τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων, για να ενισχυθούν δήθεν εκείνοι που έχουν "πραγματικά ανάγκη".

Οι συνταξιούχοι θα έχουν να λύσουν "ένα γρίφο σε ψίχουλα", καθώς ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν ξέρει ακριβώς ποιοι και πόσοι θα πάρουν τα επιδόματα. Κατ' εκτίμηση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι τα επιδόματα θα τα πάρουν συνολικά 384.000 συνταξιούχοι (βλέπε Πίνακας 3). Δηλαδή θα πάρουν το ΕΚΑΣ ή το Επίδομα Εξομάλυνσης ένας στους τέσσερις συνταξιούχους, απ' τα 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το 75% των δικαιούχων θα πάρει δύο ΕΚΑΣ ενώ οι υπόλοιποι θα πάρουν από 0,5 - 1,5 ΕΚΑΣ.

Υπολογίζεται ότι απ' τους 384.000 συνταξιούχους που θα πάρουν τα επιδόματα οι 260.000 θα ανήκουν στο ΙΚΑ (βλέπε πίνακας 3). Το μέγεθος της "ενίσχυσης" φαίνεται, αν γίνει σύγκριση με τα στοιχεία του πίνακα 1, απ' τον οποίο προκύπτει ότι 456.672 συνταξιούχοι - απ' τους 726.197 - παίρνουν τα κατώτερα ή μειωμένα κατώτερα όρια. Δηλαδή, στο τέλος του 1995 οι παραπάνω συνταξιούχοι έπαιρναν συντάξεις γήρατος - αναπηρίας 89.550 και λόγω θανάτου 80.590. Αν, λοιπόν, αυτοί οι συνταξιούχοι έπαιρναν και μια επικουρική σύνταξη 30.000 δραχμών δε θα πάρουν κανένα επίδομα.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 52 δισ. δραχμές ετησίως. Το κόστος από τη χορήγηση του επιδόματος το Β εξάμηνο του 1996 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 26 δισ. δραχμές.

"Το ποσό αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, είναι το ίδιο με το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει η χορήγηση ενός ΗΑΕ (5.700 δραχμές) μηνιαίως, μόνο στους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Με την επικέντρωση όμως στις κατηγορίες των χαμηλοσυνταξιούχων, διπλασιάζεται η ενίσχυση και επεκτείνεται στους δικαιούχους όλων των Ταμείων. Επιτυγχάνεται έτσι η καθολική εφαρμογή ενός ουσιαστικού μέτρου κοινωνικής αλληλεγγύης, αντί της μικρότερης ενίσχυσης όλων των κατηγοριών ενός μόνου Ταμείου".

Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός έκανε αναδιανομή της φτώχειας σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων. Αν και ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις - εκ των οποίων η πρώτη θα ήταν ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το παραπάνω κόστος πρόκειται να το καλύψει το υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμα και αυτά τα εξευτελιστικά ψίχουλα, όπως επισήμανε ο Δ. Μαυροδόγλου δεν τα χορήγησε η "ευαισθησία" της κυβέρνησης, αλλά ήταν αποτέλεσμα των αγώνων των συνταξιούχων.

Και "διαφωνία" Γιαννόπουλου

Η ανακοίνωση των μέτρων απ' τον πρωθυπουργό έγινε παρουσία του υπουργού Εγρασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλου και των υφυπουργών Γ. Φαρμάκη και Λ. Κανελλόπουλου.

"Το σύστημα συνταξιοδότησης, όπως αντιληφθήκατε, αλλάζει", είπε ο Ε. Γιαννόπουλος. Τη σύνδεση με τα 20 ΗΑΕ, πρόσθεσε, το άλλαξε η ΝΔ και "εμείς σαν αντιπολίτευση τότε πολεμήσαμε αυτή τη λύση που έδωσε η ΝΔ και είχαμε υποσχεθεί ενώπιον του ελληνικού λαού ότι θα το επαναφέρουμε". Εγώ, είπε σ' άλλο σημείο, σαν αρμόδιος υπουργός επανέφερα το θέμα ενώπιον του πρωθυπουργού, ώστε να ληφθεί μια απόφαση υποστηρίζοντας το παλιό σύστημα (σ.σ. αλλά σταδιακά μέχρι το 1998). "Η Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία εγώ δε μετέχω, αλλά μετέχουν ο κ. πρωθυπουργός, ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο κ. Αρσένης, ο κ. Παπαντωνίου, ο κ. Παπαδόπουλος, η κ. Β. Παπανδρέου, ο κ. Λαλιώτης, ομόφωνα δέχτηκαν ό,τι εισηγήθηκε ο κ. πρωθυπουργός. Εχω και την υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι σε 2-3 μήνες θα προτείνουν λύσεις εποικοδομητικές και ευελπιστώ ότι κάτι καλό θα προκύψει. Η θέση του υπουργείου δεν έγινε δεκτή. Η άλλη θέση, που εξήγγειλε ο κ. πρωθυπουργός, είναι εκείνη που θα ισχύσει. Εύχομαι να επιτύχει το καινούριο σύστημα και να μην ήταν καλή η δική μου η εισήγηση".

  • Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης κατήγγειλαν ως εμπαιγμό η Πολιτική Ανοιξη και το ΔΗΚΚΙ.
Οι ανακοινώσεις της ντροπής

Η Κυβερνητική Επιτροπή, όπως είπε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, αποφάσισε τα εξής:

1. Αμεση καθιέρωση ενός Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) στους χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών ή αναπηρίας, το οποίο θα υπολογιστεί από 1 του Ιούλη 1996 για όλα τα Ταμεία μισθωτών και επαγγελματιών.

2. Αυτόματη προσαρμογή των Κατωτάτων Ορίων Συντάξεων (ΚΟ), με βάση τις αυξήσεις του τιμαρίθμου από 1.1.1997.

3. Η σταδιακή αύξηση των υπολοίπων συντάξεων και τα γενικότερα ζητήματα αναμόρφωσης και ρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος θα εξεταστούν, έτσι ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να υπάρξουν, όπως υποστήριξε, δίκαιες και βιώσιμες λύσεις.

Το ΕΚΑΣ ισοδυναμεί με 2 Ημερομίσθια Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ) - δηλαδή 11.400 δραχμές - μηνιαίως και θα χορηγηθεί στους συνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 100.000 δραχμών, που είτε είναι άνω των 65 ετών είτε είναι συνταξιούχοι αναπηρίας.

Στους συνταξιούχους μεταξύ 100.000 και 110.000 δραχμών το ΕΚΑΣ θα κυμαίνεται από 0,5 - 1.5 ΗΑΕ, "ώστε να επέλθει εξομάλυνση των τελικών ποσών και να μη δημιουργηθούν νέες ανισότητες μεταξύ δικαιούχων και μη - δικαιούχων", είπε ο πρωθυπουργός.

Οι δικαιούχοι

Το ΕΚΑΣ θα το πάρουν συνταξιούχοι από όλα σχεδόν τα Ταμεία (βλέπε και Πίνακα 3), οι οποίοι το 1995 συγκέντρωναν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Είχαν συνολικές συντάξεις που δεν υπερέβησαν τις 1.300.000 δραχμές και θα είναι μειωμένο σε όσους είχαν μέχρι 1.400.000 δραχμές.
  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερέβαινε τα 2.800.000 δραχμές.
  • Το ατομικό φορολογητέο εισόδημα δεν υπερέβαινε τα 1.800.000 δραχμές.
  • Οι συνταξιούχοι Μερικής Αναπηρίας (67% ή λιγότερο) θα παίρνουν τα δύο τρίτα του ΕΚΑΣ που αντιστοιχεί στο κλιμάκιο σύνταξης και θα υπόκεινται στα ίδια εισοδηματικά κριτήρια.

Μετά τη βεβαίωση των εισοδηματικών κριτηρίων, ο δικαιούχος θα απευθύνεται στο αρμόδιο ασφαλιστικό ταμείο, το οποίο μετά τον έλεγχο των προϋποθέσεων ηλικίας ή αναπηρίας θα προβαίνει στη χορήγηση του επιδόματος. Οι ασφαλισμένοι σε περισσότερα Ταμεία θα επιλέγουν μόνοι τους από πού επιθυμούν να λαμβάνουν το επίδομα. Οσοι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης θα προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση στα αρμόδια Ταμεία.

Το ΕΚΑΣ θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, με βάση την εξέλιξη του τιμαρίθμου. Θα εξεταστεί, επίσης, η περίπτωση χορήγησης μέρους του ΕΚΑΣ υπό τη μορφή επιδότησης υπηρεσιών κρίσιμης σημασίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ηλικιωμένους, όπως το ενοίκιο, οι δαπάνες νοσοκόμας, αναψυχής, κλπ. Η επιδότηση υπηρεσιών μπορεί έτσι να έχει ευνοϊκές επιπτώσεις και στην απασχόληση.

Θα προσαρμόζονται, επίσης, και τα εισοδηματικά κριτήρια, έτσι ώστε να μην παρουσιαστεί το φαινόμενο την επόμενη χρονιά οι δικαιούχοι να αποκλειστούν μόνο και μόνο επειδή έλαβαν το ΕΚΑΣ φέτος.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των συνταξιούχων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

"Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους είναι απαράδεκτες. Τα ψίχουλα που δίνει σαν αύξηση είναι κοροϊδία και εμπαιγμός", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

"Η κυβέρνηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν ικανοποιεί κανένα απολύτως αίτημα των συνταξιούχων. Αρνείται την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη. Αρνείται κάθε αύξηση στις συντάξεις πάνω από 100 χιλιάδες. Αρνείται την κατάργηση των αντιασφαλιστικών - αντισυνταξιουχικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο υποτιθέμενος διάλογος που έκανε ήταν για να κερδίσει χρόνο και να παρουσιαστεί σαν κυβέρνηση που "ακούει". Απέδειξε, όμως, για άλλη μια φορά, ότι ακούει μόνο τη φωνή των αφεντικών της, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΣΕΒ. Οσον αφορά τους δήθεν διαφωνούντες υπουργούς της κυβέρνησης, είναι γνωστός ο ρόλος τους. Τον έχουν παίξει πολλές φορές και δεν μπορούν να κοροϊδέψουν πια κανένα. Στους συνταξιούχους και στο συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα, δε μένει παρά ο δρόμος του αγώνα".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Το ΚΚΕ, όπως πάντα, θα είναι στο πλευρό τους".

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
"Μονόδρομος οι αγώνες"

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Οι αγώνες των συνταξιούχων ήταν μεγαλειώδεις. Η κυβέρνηση, όμως, δεν τους σεβάστηκε, τους δίνει ψίχουλα, κυριολεκτικά, τους κοροϊδεύει και, κατά τη δική μου γνώμη, οι αγώνες πρέπει να συνεχιστούν. Δεν πρέπει να απογοητεύονται οι συνταξιούχοι με τα μικρά αποτελέσματα. Μονόδρομος είναι οι αγώνες. Αν οι αγώνες σταματήσουν, τότε, όχι ψίχουλα δε θα δίνουν, αλλά θα μας παίρνουν κι αυτά τα λίγα που μας δίνουν".

Κρείττον σιγάν

"Αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν και να αντιμετωπίσουν το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, τουλάχιστον, ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη των χιλιάδων συνταξιούχων, οι οποίοι κατ' εξοχήν πλήττονται καθημερινά από τη σκληρή, χωρίς ημερομηνία λήξης και χωρίς προοπτική, πολιτική λιτότητας".

Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από χτεσινή ανακοίνωση της ΝΔ, σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους συνταξιούχους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει τον ανήξερο για τον ηθικό και φυσικό αυτουργό της καρατόμησης των συντάξεων. Οτι, δηλαδή, η ΝΔ ψήφισε τους αντιασφαλιστικούς νόμους, που αποσύνδεσαν τις κατώτερες συντάξεις από τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Ευτυχώς, που υπάρχουν κάποιοι βουλευτές της, όπως ο Γ. Σουφλιάς, που δε "μασάνε" τα λόγια τους. "Δεν πρέπει να γίνει επανασύνδεση, αλλά θα έπρεπε να ήταν καλύτερο αυτό το επίδομα", δήλωσε στο "Φλας".

Σ' αυτές τις περιπτώσεις, ισχύει η αρχή "κρείττον σιγάν", γιατί καμιά λιτότητα δεν έχει προοπτική γι' αυτούς, εις βάρος των οποίων εφαρμόζεται. Αλλά όταν κάποιοι βλέπουν τους συνταξιούχους ως ψηφοφόρους, και όχι ως ανθρώπους, τότε τους πιάνει η λογοδιάρροια και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

Ρεπορτάζ

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Πάνος ΘΕΩΔΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

Λεζάντα 1ου

Στις 13 Ιούνη η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις των συνταξιούχων

Διαμαρτυρία των συνταξιούχων του ΤΣΑ

Την απαλλαγή όλων των συνταξιούχων αυτοκινητιστών από το χαράτσι της 10ετίας (1983 - 1994), για δήθεν ανέλεγκτες δηλώσεις του φόρου εισοδήματος, ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ), με επιστολή της προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Ανωμερίτη,εκφράζει την αγανάκτηση όλων των μελών της για την "ανάλγητη" στάση της κυβέρνησης απέναντι στους απόμαχους του βολάν και επισημαίνει ότι αυτή η "ανάλγητη συμπεριφορά" εξωθεί τους συνταξιούχους αυτοκινητιστές σε μια και μόνη ενέργεια: "Να κατασκηνώσουμε έξω από το υπουργείο σας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ