Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίδειξη του σκληρότερου προσώπου

Οργισμένη αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιούχων

"Οι δηλώσεις Σημίτη αποτελούν για τους συνταξιούχους την επιλογή από την κυβέρνηση ενός σεναρίου ντροπής και αίσχους στην αντιμετώπιση των θεμάτων τους και τη χειρότερη μέχρι σήμερα επίδειξη του σκληρότερου προσώπου των ισχυρών εισοδηματικών τάξεων της ντόπιας και ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετεί", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων (ΣΕΑ).

"Ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του, συνεχίζει η ΣΕΑ, δεν εξέτασε, δεν επέλυσε και δε μίλησε για κανένα από τα κύρια θέματα που καταδυναστεύουν τους συνταξιούχους, όπως η επανασύνδεση στο 80% της σύνταξης με τους μισθούς, ούτε την αναπροσαρμογή των κατώτατων συντάξεων όλων των Ταμείων με τα 20 ΗΑΕ, και αντίθετα, με τους μηχανισμούς που ανακοίνωσε, έβαλε τις βάσεις για την κατάργηση της σύνταξης σαν κοινωνικό δικαίωμα εργασίας. Οι συντάξεις, οι αυξήσεις και οι αναπροσαρμογές τους μπαίνουν πλέον κάτω από τη λογική του ελέγχου μέσω της Εφορίας των εισοδημάτων του κάθε συνταξιούχου και έτσι το δικαίωμα της σύνταξης από την εργασία, γίνεται συνάρτηση εξωγενών οικονομικών παραγόντων, κατά τις προθέσεις και τα συμφέροντα των ισχυρά οικονομικών".

Η ΣΕΑ υπενθυμίζει ότι ο "κ. Σημίτης υπήρξε ο πρωτεργάτης της μονόπλευρης λιτότητας και συρρίκνωσης των συντάξεων από χρόνια" και "έρχεται σήμερα απροκάλυπτα και αδιάντροπα να πετάξει τη σύνταξη στο καλάθι των αχρήστων και να την εξαρτήσει από το εάν ένας συνταξιούχος έχει κάποιο μικροεισόδημα από ένα σπίτι που βρήκε από τους γονείς του, από ένα χωράφι με λίγες ελιές και από το εάν έχει κάνει κάποιες μικροοικονομίες για τις δύσκολες ώρες των προβλημάτων της υγείας, αφού και η υγεία έπαψε πλέον να είναι υποχρέωση του κράτους και εμπορευματοποιήθηκε και αυτή σαν κερδοφόρα επιχείρηση του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαιοκρατισμού".

Οι συνταξιούχοι, τονίζει η ΣΕΑ, δεν πέφτουν πλέον στην παγίδα των αυξήσεων κοροϊδίας των 11.500 δρχ. "Δεν μπορούν πλέον οι αλχημείες του κ. Σημίτη να τους διασπάσουν. Αντίθετα, μέσα από τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να δικαιολογήσει και να καλύψει τη νέα μεγάλη αντισυνταξιουχική μηχανή που στήνεται από την κυβέρνησή του, ο αγώνας των συνταξιούχων και εργαζομένων σφυρηλατείται από την ενότητα και την απόφαση για σκληρότερους αγώνες. Η γενικολογία του και η συνέχιση και ένταση της αντισυνταξιουχικής πολιτικής της ΝΔ, με το ανάλγητο πρόσωπο και της νέας διάστασης, που δίνει ο κ. Σημίτης θα βρουν και πάλι την καθολική αντίσταση και αγώνα των συνταξιούχων - εργαζομένων, με δυναμικές πλέον μορφές πάλης και αντίστασης".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Στις 13 Ιούνη οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, με ενότητα και συντροφικό αγώνα, θα δώσουν την πρώτη απάντηση στις νέες παγίδες του κ. Σημίτη για την κατάργηση της σύνταξης, σαν δικαίωμα της εργασίας και τη σαλαμοποίηση και των χαμηλοσυνταξιούχων όλης της χώρας, που θα ολοκληρώσουν ουσιαστικά την κατάργηση των κοινωνικών ασφαλίσεων της χώρας μας".

Η ΓΣΕΕ

Την πλήρη διαφωνία της με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το θέμα των συνταξιούχων, εκφράζει, με χτεσινή ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ. Επισημαίνει ότι η μόνη αξιοπρεπής και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα είναι η ικανοποίηση του αιτήματος για επανασύνδεση των κατωτάτων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και των υπολοίπων με το 80% του μισθού, καθώς και η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ (1902 και 2084).

Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους όλης της χώρας να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις, απαιτώντας οριστική λύση στο πρόβλημα που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει η κυβερνητική απόφαση.

Η ΕΣΑΚ

Αντί για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, η κυβέρνηση καταφεύγει στον εμπαιγμό και επιχειρεί να εξαπατήσει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ.

"Το αίτημα των συνταξιούχων, συνεχίζει η ανακοίνωση, του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων, είναι συγκεκριμένο και δίκαιο. Αντί γι' αυτό, ο πρωθυπουργός στο όνομα του προγράμματος "σύγκλισης" καθιερώνει τη λογική των επιδομάτων και των βοηθημάτων για ένα μέρος των συνταξιούχων. Η "αύξηση" αυτή που αποφάσισε θα εξανεμιστεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τον πληθωρισμό. Ολοι οι συνταξιούχοι μένουν χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, με αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Ταυτόχρονα, ακολουθεί την επικίνδυνη τακτική του διαχωρισμού των συνταξιούχων σε χαμηλοσυνταξιούχους και υψηλοσυνταξιούχους. Επιχειρεί να κρατά τους συνταξιούχους πολιτικά ομήρους. Εκανε σαφές, επίσης, ότι θα προχωρήσει στις γνωστές από καιρό αντεργατικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα".

Η ΕΣΑΚ καλεί τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, να απορρίψουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Να αγωνιστούν για ανθρώπινες συντάξεις, να αποκρούσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ