Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΥΛΩΝΑ
Δεν παραδίδουν το δάσος τους

Μαϊμού χαρακτήρισε χτες τα στοιχεία που μαγειρεύει η κυβέρνηση για τις θέσεις "Πηγάδι Παπά 1" και "Πηγάδι Παπά 2" ο δήμαρχος Αυλώνα, Δημήτρης Κυριακού", σε συνέντευξη Τύπου στο κέντρο της Αθήνας, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία "σώνει και καλά" Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στον Αυλώνα, ο Δήμος και η Συντονιστική Επιτροπή των γύρω περιοχών, θα αντιδράσουν με δυναμικές και σκληρές κινητοποιήσεις, καταφεύγοντας παράλληλα στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, μπλοκάροντας ακόμα και τη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Συνοχής.

Με τη βεβαιότητα ότι είναι προειλημμένη πολιτική απόφαση η χωροθέτηση ΧΥΤΑ στον Αυλώνα, ο δήμαρχος και το επιστημονικό προσωπικό που τον συνόδευαν, κατήγγειλαν την κυβέρνηση για συστηματική μεθόδευση προς την κατεύθυνση αυτή, η οποία ξεκίνησε με την απόρριψη των δύο πρώτων, στη βαθμολόγηση, θέσεων στη Ριτσώνα. Αυτό να υπενθυμίσουμε πως έγινε με το αιτιολογικό ότι τα σκουπίδια της Αττικής δε "γίνεται" να μεταφερθούν εκτός των ορίων της, τη στιγμή που η θέση "Πηγάδι Παπά 2" βρίσκεται στα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας και όσο απέχει από τον Αυλώνα άλλο τόσο απέχει και από τις κοινότητες του Νομού Βοιωτίας.

Στην ακαταλληλότητα της θέσης "Πηγάδι Παπά" για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ αναφέρθηκαν οι επιστήμονες Δημ. Λιακούρης,διπλωματούχος Τοπογράφος Μηχανικός, Δημ. Ε. Λιακούρης,Τεχνικός Γεωλόγος και ο Αρης Γεωργακόπουλος,χημικός μηχανικός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών Ελλάδας (ΙΓΜΕ), που παρουσίασε ο Δημ. Ε. Λιακούρης, κάτω από το χώρο της θέσης "Πηγάδι Παπά", υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα αποθέματα νερών της Πάρνηθας. Το ΙΓΜΕ, σε μελέτες του στην περιοχή για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ, έχει εκτιμήσει ότι με τις υδρογεωτρήσεις που έχει διανοίξει στον Αυλώνα, μπορούν να αντληθούν 19 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, δηλαδή δύο φορές τη λίμνη Μαραθώνα. Από τα νερά αυτά, που μπορούν να χαρακτηριστούν στρατηγικής σημασίας αποθέματα, υδρεύονται πολλές περιοχές καθώς και οι αναπτυξιακές μονάδες της περιοχής. "Με τη δημιουργία χωματερής, η μόλυνση των υπογείων νερών είναι βέβαια και μη ανατρέψιμη. Παράλληλα, η περιοχή δομείται γεωλογικά από παλιάς γεωλογικής σημασίας πετρώματα, πάρα πολύ υδροπερατά και ρηγματωμένα. Ο Αυλώνας τιμωρείται επειδή δεν οικοπεδοποίησε το δάσος", είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Ε. Λιακούρης.

Βόμβα διπλής ενέργειας μέσα στην Πάρνηθα χαρακτήρισε την εγκατάσταση ΧΥΤΑ στην περιοχή ο Δημ. Λιακούρης. Παράλληλα σημείωσε πως η θέση "Πηγάδι Παπά" απέχει 5 χιλιόμετρα από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και 500 μέτρα από τη θεσμοθετημένη περιοχή για καταφύγιο θηραμάτων. Είπε ακόμη, πως το Φθινόπωρο του 1995 ο Οργανισμός Αθήνας με μελέτη του χαρακτήριζε την ευρύτερη περιοχή της επίμαχης θέσης, ως ζώνη προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας.

  • Αργά το βράδυ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Αυλώνα αποφάσισε την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων με χρήση κάθε πρόσφορης μορφής από σήμερα το πρωί.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παγώνουν οι σχεδιασμοί για τις χωματερές(1997-08-19 00:00:00.0)
Εντείνονται οι αντιδράσεις(1997-05-17 00:00:00.0)
Το "κακό" δεν αντισταθμίζεται...(1996-06-18 00:00:00.0)
Θα τολμήσουν να μετατρέψουν σε Λιόσια (αριστερή φωτογραφία) και την(1996-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ