Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στους γιατρούς

Ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους των γιατρών στη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως να δεσμευτεί επί της ουσίας

Με υποσχέσεις για έναρξη διαλόγου και χωρίς να δεσμευτεί επί της ουσίας για τη μονιμότητα αλλά και ουσιαστικά οικονομικά αιτήματα των γιατρών του ΕΣΥ, προσπάθησε χτες ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Αναστάσιος Πεπονής να πείσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Θεσσαλονίκης να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Υποσχέθηκε πως θα εξομοιωθούν οι υπερωρίες τους με αυτές που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και τους κάλεσε να καταθέσουν μέχρι το Σεπτέμβρη τις προτάσεις τους για το νέο μισθολόγιο, που θα ισχύσει από 1 - 1 - 97, ενώ άφησε να εννοηθεί πως ο ίδιος διαφωνεί με την άρση της μονιμότητας, μεταθέτοντας την ευθύνη της πρότασης στον υφυπουργό Φραγκλίνο Παπαδέλη.Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει, τόνισε στους εκπροσώπους των γιατρών ότι, αν συνεχίσουν τις απεργίες, θα αποσύρει το νομοσχέδιο, αλλά δεν πρόκειται μέχρι να λήξει η θητεία αυτής της κυβέρνησης να ασχοληθεί το υπουργείο του με θέματα που αφορούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Για τους ειδικευόμενους γιατρούς δεσμεύτηκε για έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση σε ένα μήνα και δήλωσε πως μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση στο υπουργείο εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ που να τους αφορά. Ουσιαστικά, ο υπουργός Υγείας παρέπεμψε τα οικονομικά ζητήματα στο υπουργείο Οικονομικών, τη μονιμότητα στον υφυπουργό Φ. Παπαδέλη, το μισθολόγιο και τη βαθμολογική εξέλιξη για του χρόνου και απέφυγε να πάρει επί της ουσίας θέση για το γενικότερο ζήτημα του ΕΣΥ.

Μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των γιατρών τόνισαν πως οι προτάσεις του υπουργού δε δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αναστολή των κινητοποιήσεων, γιατί δε λύνουν άμεσα κανένα από τα προβλήματα, και πως αρμόδιοι για να αποφασίσουν για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι οι ίδιοι οι γιατροί μέσα από τη γενική τους συνέλευση, που θα γίνει σήμερα στις 10 π.μ. στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, και χτες το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών συμμετέσχε στην απεργία, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία της πόλης τελούν υπό κατάληψη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα, γεγονός που όπως φάνηκε δεν απασχολεί καθόλου το υπουργείο Υγείας, τις διοικήσεις των νοσοκομείων και την αρμόδια επιτροπή της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Χτες και ενώ την προηγουμένη είχε συμφωνηθεί μετά τη συνάντηση των απεργών με τον νομάρχη να τεθούν σε κατάσταση διαρκούς εφημερίας τα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο, που λειτουργούν με πανεπιστημιακούς γιατρούς, μέχρι τη λήξη της απεργίας, η απόφαση ανακλήθηκε, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν τα προβλήματα. Οπως καταγγέλλουν οι γιατροί, η απόφαση ανακλήθηκε για να δημιουργηθεί όξυνση με τους ασθενείς και να δυσφημιστεί η απεργία.

Συμπαράσταση του ΚΚΕ

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον απεργιακό αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών εξέφρασε χτες ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του Κόμματος, Γιάννης Κατσαρός, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου", όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των γιατρών και των νοσηλευτών και ενημερώθηκε από την απεργιακή επιτροπή για τα αιτήματα της κινητοποίησης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως η κυβέρνηση μέσα από το νομοσχέδιο για την υγεία προετοιμάζει το έδαφος για την κατάργηση της μονιμότητας σε όλο το δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και πως μόνο ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο όλων των εργαζόμενων στη δημόσια υγεία μπορεί να σταθεί ανατρεπτικά στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ.

Το Νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" είναι το πρώτο νοσηλευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης που τέθηκε υπό κατάληψη και αποτελεί το προπύργιο του απεργιακού αγώνα στη Θεσσαλονίκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή υπεράσπιση της δημόσιας υγείας(2001-01-19 00:00:00.0)
Σταθερά στην απεργία της ΕΙΝΑΠ(1997-07-01 00:00:00.0)
Αποκλεισμός των ιατρικών φορέων(1997-02-27 00:00:00.0)
Επιμένει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την υγεία(1996-08-07 00:00:00.0)
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ο αγώνας των νοσοκομειακών(1996-06-15 00:00:00.0)
Περιορισμένο το πρόγραμμα της ΟΕΝΓΕ(1996-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ