Τρίτη 1 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σταθερά στην απεργία της ΕΙΝΑΠ

Αγωνιστικά μηνύματα και από την επαρχία

Με ακόμα μαζικότερη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών συνεχίστηκε και χτες η πενθήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών του Λεκανοπεδίου, που κήρυξε η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία. "Σε πολλά νοσοκομεία συμμετέχει το 100% των γιατρών και τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν από το προσωπικό ασφαλείας", αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ.

Σήμερα το πρωί, ώρα 11 πμ, γίνεται περικύκλωση του υπουργείου Υγείας, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή ο Σύλλογος Ειδικευομένων Αθήνας και Πειραιά και ο Σύλλογος Προσωπικού Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.Αύριο το πρωί γίνεται η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" για να αποφασιστεί η παραπέρα πορεία.

  • Με το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΙΝΑΠ συνεχίζουν την πενθήμερη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί των Χανίων.
Αγωνιστική απάντηση από τη Φθιώτιδα Την απόφασή τους να αγωνιστούν για την απόσυρση του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου διατράνωσαν στη γενική τους συνέλευση οι γιατροί - μέλη της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας.

Οι γιατροί, εκτιμώντας την κατάσταση που υπάρχει στην υγεία, τα προβλήματά τους και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ζητούν την απόσυρσή του. Υποστηρίζουν την ισχυροποίηση και τον εξοπλισμό του δημόσιου τομέα της υγείας και απαιτούν την άμεση λύση στα προβλήματα που σχετίζονται με την ανεργία των γιατρών, τη μισθολογική εξέλιξή τους και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση.

Οι ειδικευόμενοι της Θεσσαλονίκης

Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από αύριο, 2.7.1997, οι ειδικευόμενοι γιατροί της Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση, το οποίο - όπως σημειώνουν -αντιστρατεύεται το δημόσιο, δωρεάν και κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εργάζονται 1.000 ειδικευόμενοι και ο Σύλλογός τους με την απεργία ζητά:

  • Κατάργηση των κλειστών προϋπολογισμών και των διαφοροποιημένων νοσηλίων, γιατί το κράτος οφείλει να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων, τα οποία δεν είναι επιχειρήσεις, άρα δε νοείται να λειτουργούν με τους νόμους της αγοράς.
  • Τη θέσπιση σοβαρού οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στα νοσοκομεία και όχι "μάνατζερς", που θα ασκούν πολιτική με μόνο στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό και τις πειθαρχικές του αρμοδιότητες.
  • Την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο επίπεδο των υπόλοιπων χωρών της Δυτικής Ευρώπης, δηλαδή τουλάχιστον 8%, με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας και εξασφάλιση της διαγνωστικής και θεραπευτικής πληρότητας για τις μονάδες του ΕΣΥ.
  • Την πλήρη ανάπτυξη του ΕΣΥ στα αστικά κέντρα και την επαρχία, την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που να καλύπτει σφαιρικά όλο τον πληθυσμό και να έχει συνεχή παρέμβαση.
  • Την καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής ως της μόνης εργασιακής σχέσης.

Τέλος διεκδικούν την πρόσληψη 1.000 γιατρών κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια και τη διατήρηση της μονιμότητας για όλους τους νεοεισερχόμενους γιατρούς στο ΕΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ