Τρίτη 1 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε"
  • Διακήρυξη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας
  • Ευρεία σύσκεψη χτες, με πρωτοβουλία της ΕΙΝΑΠ

Ως απαρχή μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας μπορεί να χαρακτηριστεί η χτεσινή σύσκεψη της ΕΙΝΑΠ με υγειονομικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.

Στους μετέχοντες στη σύσκεψη παρουσιάστηκε διακήρυξη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας.Η Πανελλαδική Επιτροπή συγκροτήθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που έγινε στις 20 Ιούνη 1997 και αποτελείται από:

  • Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου που μειοψήφησαν.
  • Την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ.
  • Εκπροσώπους περιφερειακών Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.
  • Εκπροσώπους όλων των Ενώσεων Ειδικευομένων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Στη διακήρυξή της η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει: "Με το νομοσχέδιο για την Υγεία η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει δομικές αναπροσαρμογές, που ανοίγουν το δρόμο στην απορύθμιση και τη διάλυση της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Οχι μόνο δεν καλύπτει τα χρονίζοντα προβλήματα της υγείας, αλλά αντίθετα δημιουργεί εκείνους τους όρους που καταργούν το δημόσιο χαρακτήρα της, τη δωρεάν και ισότιμη παροχή της και οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση. Η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, η κατάργηση της μονιμότητας, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η άρνηση της δημοκρατίας μέσα στις υπηρεσίες υγείας αποτελούν λίγα μόνο στοιχεία των αντιλαϊκών στόχων του νομοσχεδίου".

Η Πανελλαδική Επιτροπή απευθύνεται σε "όλες τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, σε όλους τους υγειονομικούς, σε όλους τους εργαζόμενους", κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: Οτι το νομοσχέδιο αυτό απειλεί οποιαδήποτε έννοια δημόσιας περίθαλψης, μεταφέρει τα βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγώντας τα σε χρεοκοπία και καταρρακώνει την αξιοπρέπεια των λειτουργών της Δημόσιας Υγείας.Και η Επιτροπή τονίζει: "Πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε για να μην περάσει. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να το ψηφίσει, και μάλιστα στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, αποδεικνύει το φόβο της για την αντίδραση των υγειονομικών και του λαού και την πολιτική της επιλογή να ευθυγραμμιστεί με τη διαρκή λιτότητα".

Για την Επιτροπή πρέπει να ισχύουν οι παρακάτω βασικές αρχές για τη δημόσια υγεία:

  • Το κράτος να έχει την ευθύνη της παροχής υπηρεσιών υγείας, δωρεάν και ισότιμα σε όλους τους πολίτες.
  • Η αξιοπρέπεια των λειτουργών της υγείας δεν είναι διαπραγματεύσιμη και εξασφαλίζεται με οικονομικά και θεσμικά μέτρα στήριξης της προσφοράς τους. Η Επιτροπή ζητά: 1.Να αποσυρθεί το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο και να αρχίσει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους από μηδενική βάση για το νέο καταστατικό χάρτη του υγειονομικού συστήματος. 2.Νέο ιατρικό μισθολόγιο τώρα, σύμφωνα με τις προτάσεις μας. 3.Εξασφάλιση της εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών. 4.Μέτρα για την ανεργία των νέων γιατρών. 5.Μονιμότητα για όλους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας 6.Επείγουσα ενίσχυση των νοσοκομείων σε νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό.
Η χτεσινή σύσκεψη

Η χτεσινή σύσκεψη έγινε στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ και πήραν μέρος ο εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας ο γενικός γραμματέας Δ. Στάθης και η Μ. Αλειφεροπούλου,μέλος του ΔΣ, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά έστειλε μήνυμα.

Επίσης συμμετείχαν ο Θωμάς Πατρίκιος,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ιατρών Νοσηλευτηρίων Αθήνας - Πειραιά Ηλ. Γεωργόπουλος,ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευομένων Γιατρών Αθήνας - Πειραιά Γ. Πατούλης,ο Ανδρέας Νικολάου,εκπρόσωπος της Διανοσοκομειακής Επιτροπής των Γιατρών του ΙΚΑ, ο Στρ. Κάτζιος,εκπρόσωπος του Συλλόγου Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά, ο Γ. Νάνος εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα". Ο Δ. Στάθης εξέφρασε την ολόψυχη συμπαράσταση του ΙΣΑ στον απεργιακό αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών και ζήτησε να αποσυρθούν βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου και να μην ψηφιστεί στα Θερινά Τμήματα.

Ο εκπρόσωπος του ΕΚΑ είπε ότι θα στείλει τη διακήρυξη σε όλα τα σωματεία και υποσχέθηκε ότι θα συμβάλει ώστε να συνεχιστεί, με ακόμα ευρύτερη συμμετοχή, η χτεσινή σύσκεψη.

Ο Α. Νικολάου έκανε ενημέρωση για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΙΚΑ (σε τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας και ένα της Θεσσαλονίκης) και αφορούν τη μη πληρωμή εφημεριών, τον περιορισμό των 600 ωρών για τις εφημερίες και την κατάργηση του επιδόματος τροφής των γιατρών. Αναφερόμενος στο πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ ο Α. Νικολάου είπε ότι "αποτελούν μικρό, αλλά δυναμικό μέρος της νοσοκομειακής περίθαλψης". Τελευταία, πρόσθεσε, ακούγονται πολλά για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους, χωρίς όμως να έχει δοθεί στους γιατρούς και τους άλλους υγειονομικούς καμιά επίσημη θέση.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι με το νομοσχέδιο αυτό πλήττονται και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί.

Τέλος, συμφωνήθηκε να δοθεί συνέχεια στη χτεσινή σύσκεψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ