Τρίτη 1 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμμονή στο αντι - ΕΣΥ νομοσχέδιο

Θα ψηφιστεί απ' τα Θερινά Τμήματα είπε χτες ο Κ. Γείτονας, στη συνάντησή του με την ΕΙΝΑΠ

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποσύρει, αλλά επιμένει στην ψήφιση του αντι- ΕΣΥ νομοσχεδίου απ' τα Θερινά Τμήματα της Βουλής, όπως έγινε φανερό στη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Κ. Γείτονας,ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης και η Γενική Γραμματέας Ιω. Πανοπούλου.Μετά τη συνάντηση το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους απ' όπου προκύπτειόχι μόνο η εμμονή, αλλά και η αδιαλλαξία της κυβέρνησης να προωθήσει στα Θερινά Τμήματα της Βουλής επικίνδυνα σχέδια για το δημόσιο σύστημα υγείας, που όμως ταυτόχρονα πλαγιοκοπεί τα ασφαλιστικά ταμεία. Το νομοσχέδιο αυτό, όπως επανέλαβε και χτες ο Κ. Γείτονας, είναι ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο που όμως, η κυβέρνηση επείγεται να το προωθήσει.

Την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης και τη μετάθεση των οικονομικών βαρών στα ασφαλιστικά ταμεία - κυρίως μέσω του διαφοροποιημένου νοσήλιου - η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα αντιμετώπισε με το εξωφρενικό επιχείρημα ότι όχι μόνο δεν αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης, αλλά τα ασφαλιστικά ταμεία θα βγουν και ωφελημένα! Δηλαδή, κοστίζει λιγότερο όταν πληρώνεις για κάθε εξέταση κατά περίπτωση και ασθένεια - και με όρους αγοράς - απ' το να πληρώνεις το κλειστό νοσήλιο επί τις μέρες που θα νοσηλευτεί κάποιος!! Δηλαδή, εκτός απ' τους όρους χρηματοδότησης, η κυβέρνηση έχει βαλθεί να ανατρέψει και τις τέσσερις πράξεις της αριθμητικής.

Οσον αφορά την κατάργηση των διατάξεων του νόμου 2071/92, με το οποίο θεσπίζεται ο επί θητεία διορισμός των γιατρών στα νοσοκομεία - που καταργεί δηλαδή με άλλα λόγια τη μονιμότητα - ο υπουργός δήλωσε ότι "δεν είναι ώριμο το υπουργείο του να το καταργήσει" και επέμενε στις διατάξεις του νομοσχεδίου με τις οποίες καταργείται η μονιμότητα των νεοεισερχόμενων στο ΕΣΥ.

Ο υπουργός έδειξε ενοχλημένος με το χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως αντι - ΕΣΥ, καθώς και με την πρόβλεψη της ΕΙΝΑΠ ότι με την εφαρμογή του θα έχουμε επιδείνωση των δεικτών υγείας στη χώρα μας.

Κατά τα άλλα ο υπουργός δεν έδωσε απάντηση ούτε σε ένα απ' τα υπόλοιπα αιτήματα της ΕΙΝΑΠ: Για το μισθολόγιο δεν μπορούσε να δώσει απάντηση, εκτός από τις ευχές να είναι το καλύτερο. Για την εξέλιξη επέμενε στις διατάξεις του νομοσχεδίου, απορρίπτοντας την πρόταση της ΕΙΝΑΠ για εξέλιξη, χωρίς κανέναν περιορισμό για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς και την καθιέρωση του πολυδιευθυντικού συστήματος. Την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών και των στρατιωτικών δεν τη συζητά το υπουργείο, ενώ το αίτημα της ΕΙΝΑΠ για διαχωρισμό του ΕΣΥ απ' το Πανεπιστήμιο, ο υπουργός το αντιπαρήλθε με την αναφορά στο μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης δήλωσε ότι η συνάντηση έδειξε ότι η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης - ακόμα και όσον αφορά το χρόνο της ψήφισης του νομοσχεδίου - κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Προάγγελοςτων σφαιρικών προϋπολογισμών

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης της ΕΙΝΑΠ η Κ. Μάτσα,μέλος του ΔΣ της Ενωσης, αλλά και διευθύντρια της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω", επισήμανε ότι στο Ψυχιατρείο της Αττικής - όπου είναι ενταγμένο το "18 Ανω" - χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα της Κοινότητας, για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων.

Το ψυχιατρείο αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τα 500 εκατομ. δραχμές του προϋπολογισμού του "18 Ανω", μετά την απόφαση του Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, με την οποία εξαιρεί τα δημόσια ψυχιατρεία απ' την επιχορήγηση της μισθοδοσίας κατά 100%. Τα ψυχιατρεία, σύμφωνα με το Ν. Χριστοδουλάκη, πρέπει να καλύψουν το σύνολο των δαπανών από δικά τους έσοδα.

Η Κ. Μάτσα σημείωσε ότι αυτή την κατάληξη θα έχουν όλα τα δημόσια νοσοκομεία μετά την εφαρμογή των σφαιρικών προϋπολογισμών, ενώ ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης αντιπαρήλθε αυτή την καταγγελία με την παρατήρηση ότι το "18 Ανω" δεν έχει ξεχωριστό κωδικό.

Κατά τα άλλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις 9.4.1997 - που παρουσίασε τα μέτρα για τα ναρκωτικά - κομπορρημονούσε: Το "18 Ανω" πήρε 583 εκατομ. δραχμές για το 1996 και ένα δισ. δραχμές για το 1997 - άσχετα αν αυτά πάνε τελικάγια μισθοδοσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργίες γιατρών και εργαζομένων (2004-12-03 00:00:00.0)
"Κάποιος πρέπει να πληρώσει" (1997-07-10 00:00:00.0)
Διευρύνεται το μέτωπο υγείας (1997-07-10 00:00:00.0)
ΕΜΦΡΑΓΜΑ στην υγεία! (1997-06-24 00:00:00.0)
Υποσχέσεις και αοριστολογίες (1997-05-22 00:00:00.0)
Ο αγώνας έφερε αποτελέσματα (1995-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ