Τρίτη 1 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΥΛΑΣ
Εβδομήντα πέντε στρέμματα στους ημέτερους

Κατατέθηκαν, τελικά, χτες οι προσφορές για το ξεπούλημα της παραλίας

Στη διενέργεια του παράνομου και σκανδαλώδους διαγωνισμού για το ξεπούλημα της δημόσιας παραλίας Β Αλιπέδου Βούλας, συνολικής έκτασης 75,6 στρεμμάτων, σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις για 33 χρόνια, προχώρησε χτες ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), παρά τις έντονες αντιδράσεις και την προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής και του δήμου να το εμποδίσουν.

Με το διεθνή διαγωνισμό που αποφάσισε να διενεργήσει ο ΕΟΤ, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης, ξεπουλιέται η παραλία σε ιδιώτες για να την τσιμεντοποιήσουν και να την εκμεταλλευτούν. Ο διαγωνισμός όμως, που ξεκίνησε χτες το απόγευμα και συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, είναι παράνομος καθώς, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του '93 τουΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και απόφαση του Οργανισμού Αθήνας, απαγορεύεται η κατασκευή στο χώρο της παραλίας κέντρων διασκέδασης και υδροψυχαγωγικών πάρκων. Σύμφωνα όμως με την προκήρυξη του διαγωνισμού, επιτρέπεται στους ιδιώτες να κατασκευάσουν μέχρι και εμπορικό κέντρο! Πάντως, ανεξάρτητα από το ποια εταιρία θα πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό, το ΔΣ του ΕΟΤ είναι αυτό που πρέπει να κατακυρώσει το αποτέλεσμα.

Χτες το πρωί κάτοικοι και ο δήμαρχος Βούλας, πριν ξεκινήσει ο παράνομος διαγωνισμός, συγκεντρώθηκαν στο γραφείο όπου η επιτροπή του ΕΟΤ θα έπαιρνε προσφορές και θα ξεπούλαγε την παραλία. Ζήτησαν από την επιτροπή την αναβολή του διαγωνισμού, εξηγώντας τους ότι είναι παράνομος και ότι δεν έχουν αρμοδιότητα να τον κάνουν γιατί η περιοχή ανήκει στο δήμο. Τα μέλη της επιτροπής, στην οποία μάλιστα προέδρευε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Γιάννης Στεφανίδης,αρνούνταν να αναβάλουν το διαγωνισμό, ισχυριζόμενοι ότι αν το κάνουν θα είναι παράνομοι!

Κατάληψη και κλεφτοπόλεμος

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους επισήμαναν ότι η προκήρυξη είναι διάτρητη και παράνομη, καθώς στην περιοχή δεν έχουν καθοριστεί οι χρήσεις γης και ότι δε μιλάει για την έκταση που θα έχουν τα κτίσματα τα οποία θα κατασκευαστούν. Τελικά, κάτοικοι και δήμαρχος προχώρησαν στην κατάληψη του γραφείου όπου ήταν η επιτροπή μέχρι τις 12 το μεσημέρι, οπότε έληγε και η προθεσμία καταβολής προσφορών. Από εκεί και πέρα, όμως, άρχισε ένας κλεφτοπόλεμος των εκπροσώπων των εταιριών που ήρθαν να καταθέσουν τις προσφορές και των κατοίκων. Οι αρμόδιοι του ΕΟΤ έστελναν τους εκπροσώπους σε διάφορα γραφεία για να καταθέσουν τις προσφορές. Οι κάτοικοι, φοβούμενοι μη γίνει αλλού ο διαγωνισμός, έτρεχαν "να προλάβουν το κακό". Τελικά, η επιτροπή συνέταξε πρακτικό όπου κατέγραψε τις αντιδράσεις, το οποίο θα κατατεθεί στο ΔΣ του ΕΟΤ.

Ο δήμος μετά την τελευταία εξέλιξη έκανε ένσταση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ κατά της προκήρυξης του διαγωνισμού. Ενσταση κατά του κύρους του διαγωνισμού έκανε και ο εκπρόσωπος της μίας από τις τέσσερις εταιρίες που κατέθεσαν προσφορές, επειδή εμποδίστηκε από τους κατοίκους.

Οι τέσσερις εταιρίες - κοινοπραξίες που κατέθεσαν προσφορές είναι η σουηδοαμερικανική "Ιντρασπόρ ΑΒ", η "Whitewater Hellas Group", η "Τεχνική Ολυμπιακή" και η "Πάρκα Αναψυχής ΑΕ". Στην τελευταία κοινοπραξία η μία από τις τέσσερις εταιρίες που συμμετέχουν είναι η "Βερνίκος Κότερα Ναυτιλιακή ΑΕ" του μεγαλοεπιχειρηματία Κ. Βερνίκου, ο οποίος είναι και μέλος του ΔΣ του ΕΟΤ! Το γεγονός καταγγέλθηκε από τους κατοίκους, οι οποίοι τόνιζαν ότι ο διαγωνισμός είναι στημένος προς όφελος της συγκεκριμένης κοινοπραξίας.

Ο δήμαρχος της Βούλας, Κ. Φαμέλης, και οι κάτοικοι μετά τις εξελίξεις δήλωναν ότι δε θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να ξεπουληθεί η παραλία σε ιδιώτες και σε λαϊκή συνέλευση που θα κάνουν τις επόμενες μέρες θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ