Τρίτη 1 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΟΣΟΕ
"Οχι" στην υποβάθμιση της αμπελοκαλλιέργειας

Η κυβέρνηση καλείται να σταματήσει το ξερίζωμα των αμπελιών και να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του ποιοτικού κρασιού

Μέτρα για τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας, της παραγωγής ποιοτικών κρασιών και την πάταξη των παρανομιών που γίνονται τόσο κατά τη διακίνηση και εμπορία του προϊόντος όσο και με την υποβάθμιση της παραγωγής, ζητά η Κεντρική Οργάνωση των Αμπελουργών (ΚΕΟΣΟΕ).

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου εξέφρασε την ανησυχία των αμπελουργών για την αδιαφορία της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αμπελοκαλλιέργεια, η οποία, πλέον, λόγω της πολιτικής ξεριζώματος, έχει οδηγηθεί σε συρρίκνωση. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κατάγγειλε τους οινοβιομήχανους που προετοιμάζουν το κλίμα - με κινδυνολογίες για υπερπαραγωγή κλπ. - για να ρίξουν, φέτος, τις τιμές παραγωγού. Η κυβέρνηση, ουσιαστικά, έχει εγκαταλείψει την αμπελοκαλλιέργεια στην τύχη της. Πρόβλημα δημιουργείται, επίσης, από την παράνομη διακίνηση κρασιών υποβαθμισμένων. Το πρόβλημα αυτό γίνεται σοβαρότερο και παίρνει απειλητικές διαστάσεις με την ανεξέλεγκτη εισαγωγή υποβαθμισμένων κρασιών, λόγω ΓΚΑΤΤ, από τις τρίτες χώρες - όπως έγινε στην Ιταλία, φέτος, με την εισαγωγή κρασιών από την Αργεντινή.

Προκειμένου να στηριχτεί ο ελληνικός αμπελώνας, η ΚΕΟΣΟΕ ζητά από την κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα, πέραν της προστασίας των αμπελουργών για τη φετινή παραγωγή: Να προωθηθεί και ολοκληρωθεί σύντομα το Αμπελουργικό Μητρώο και να συμπληρωθεί η νομοθεσία με μέτρα ελέγχου της ποιότητας. Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση του κατάλληλου πολλαπλασιαστικού υλικού, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν οι αμπελουργοί που πέφτουν θύματα. Καλείται η κυβέρνηση να αντιδράσει στο ξερίζωμα των αμπελιών και να απαιτήσει στα πλαίσια της ΕΕ να ενισχυθεί ο ελληνικός αμπελώνας. Ειδικότερα, να ενισχυθεί η αμπελουργία των νησιωτικών περιοχών όπου παράγονται ποιοτικά κρασιά, για να μην εγκαταλειφθεί η αμπελοκαλλιέργεια σ' αυτές τις περιοχές.

Από την άλλη, όπως δήλωσε ο Χρ. Μάρκου, η ΚΕΟΣΟΕ προωθεί σε συνεργασίες με ιδιώτες την απρόσκοπτη διάθεση των συνεταιριστικών κρασιών, με πρώτο στόχο στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Λόγος επίσης γίνεται για την αναβάθμιση του πρατηρίου της σε σύγχρονο εμπορικό κατάστημα, ενώ προωθείται και η σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας για την προβολή και προώθηση των συνεταιριστικών κρασιών στην εγχώρια και κοινοτική αγορά... Τέλος για την ενίσχυση της αμπελοκαλλιέργειας στα νησιά, η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με την ΕΑΣ θηραϊκών προϊόντων οργανώνει συμπόσιο για τα κρασιά των μικρών νησιών της Μεσογείου (4 - 7 Ιούλη).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα ενίσχυσης της αμπελουργίας (2012-09-15 00:00:00.0)
«Αγωνιστείτε για να μην ξεκληριστείτε»! (2006-07-08 00:00:00.0)
ΚΕΟΣΟΕ κατά οινοβιομηχάνων (1998-04-09 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις κερδοσκοπίας (1997-07-12 00:00:00.0)
Υποκρισία και ευθύνες ΕΕ και κυβέρνησης (1996-07-14 00:00:00.0)
Δραματικές συνέπειες από τις κοινοτικές συμπληγάδες (1996-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ