Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διευρύνεται το μέτωπο υγείας

Απεργία μέχρι τις 16 Ιούλη 1997 αποφάσισε η γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ. Τη Δευτέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συλλόγων ειδικευομένων με τη συμμετοχή της ΕΙΝΑΠ στο υπουργείο Υγείας. Την Πέμπτη 17/7 η παναθηναϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας

Σε τρίτη συνεχόμενη πενθήμερη απεργία (10-16 Ιούλη) αποφάσισαν να προχωρήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί του λεκανοπεδίου Αττικής, με αίτημα την απόσυρση του αντι-ΕΣΥ, όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχεδίου για την υγεία. Η ομόφωνη απόφαση για συνέχιση και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων πάρθηκε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ, που έγινε χτες το πρωί στο νοσοκομείο "Σωτηρία".

Παράλληλα, την Πέμπτη 17 Ιούλη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μεγάλο παναθηναϊκό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και όλων εκείνων των φορέων που δραστηριοποιούνται για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Μετά το τέλος της απεργίας η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ να πάρει αποφάσεις για την περαιτέρω συνέχιση του αγώνα.

Ακόμα, τη Δευτέρα, 14.7.1997, οι σύλλογοι των ειδικευομένων γιατρών στα νοσοκομεία της Αττικής οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ώρα 11.30 πμ, έξω απ' το υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή της ΕΙΝΑΠ.

Η συνέλευση της ΕΙΝΑΠ

Το ίδιο - μέχρι τα τώρα - μαχητικό πνεύμα για απόσυρση του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου εκδηλώθηκε και στη χτεσινή συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, που έγινε στο νοσοκομείο "Σωτηρία". Απούσα απ' τη συνέλευση - όπως και απ' τους αγώνες - ήταν η επίσημη παράταξη της ΠΑΣΚ Γιατρών.

Πάντως οι νοσοκομειακοί γιατροί στις τοποθετήσεις τους τόνισαν την ανάγκη για συνέχεια του αγώνα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα εισάγει το νομοσχέδιο για ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής, παρά το αίτημα τόσο των νοσοκομειακών γιατρών, όσο και άλλων φορέων να φέρει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής και όχι στα θερινά τμήματα.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Χ. Ζαχαρόγιαννης,έκανε μια εκτενή αναφορά για τις τελευταίες εξελίξεις τόσο για την πορεία της απεργίας, όσο και για τις συναντήσεις που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης αυτή την περίοδο. "Η απόφαση της προηγούμενης γενικής συνέλευσης, είπε, να παρέμβουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στο σύστημα γενικής εφημερίας είχε μεγάλη επιτυχία. Πολλοί, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της περιόδου, έλεγαν πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τα νοσοκομεία "εκτός". Εμείς όμως αντιμετωπίσαμε σε όλες τις περιπτώσεις τα επείγοντα περιστατικά, χωρίς να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τον κόσμο. Η κυβέρνηση συγχύστηκε ακόμα περισσότερο και οδηγήθηκε σε άστοχες ενέργειες στέλνοντας εισαγγελείς στον "Ευαγγελισμό". Αυτή τη μορφή αγώνα πρέπει να ακολουθήσουμε και από δω και πέρα".

Στη συνέχεια ο Χ. Ζαχαρόγιαννης αναφέρθηκε στις συναντήσεις με την ΕΣΗΕΑ και τους αρχηγούς των κομμάτων ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ. Σήμερα το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ θα συναντηθεί με τη ΝΔ και αύριο με το ΚΚΕ, ενώ μέχρι και χτες δεν είχαν απαντήσει το ΠΑΣΟΚ και η Πολιτική Ανοιξη στο αίτημα της ΕΙΝΑΠ για συναντήσεις.

Κλιμάκωση του αγώνα

Αμέσως μετά το τέλος της εισήγησης ακολούθησαν τοποθετήσεις από γιατρούς. Η Κ. Μάτσα τόνισε ότι "ένα κομμάτι των νοσοκομειακών γιατρών έχει μπει σε μια πολιτική μάχη με την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που θέλει να προχωρήσει στην κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας. Σ' αυτήν της, όμως, την προσπάθεια θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το λαό, που είναι σίγουρο ότι θα συστρατευθεί μαζί μας. Η κυβέρνηση θέλει με το καινούριο νομοσχέδιο να οδηγήσει τα γενικά νοσοκομεία, στη χρεοκοπία που οδήγησε το "Δαφνί", αφού μειώνει τις κρατικές δαπάνες και τις φορτώνει στα ασφαλιστικά Ταμεία".

Ο Ηλ. Σιώρας υπογράμμισε ότι "η σύνδεση του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου με τα τοπικά προβλήματα των νοσοκομείων, ευαισθητοποίησαν και τον κόσμο, αλλά και τους ίδιους τους νοσοκομειακούς γιατρούς".

Πάντως όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών για να διασφαλιστεί ο δημόσιος τομέας της υγείας και να μπει φραγμός στα σχέδια της κυβέρνησης για εμπορευματοποίηση στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Στη χτεσινή συνέλευση έγινε και συζήτηση για το νέο μισθολόγιο που σύντομα θα καταθέσει η κυβέρνηση και αναφέρθηκε ότι "οι μέχρι τώρα συναντήσεις έχουν κινηθεί γύρω από διαδικαστικά θέματα, ενώ γεγονός είναι ότι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης έχουν δείξει τις διαθέσεις τους, που είναι η εφαρμογή σκληρής οικονομικής πολιτικής που θα κυμαίνεται στο 7-8% και θέλει δραστικά να περιορίσει τις υπερωρίες".

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης υπογράμμισε ότι πρέπει οι νοσοκομειακοί γιατροί να είναι έτοιμοι για να δώσουν μια παράλληλη μάχη και για το νέο μισθολόγιο. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει στηθεί ένα παιχνίδι, που στόχο έχει τις περικοπές των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσα από τις τοποθετήσεις τους επισήμαναν ότι πρέπει μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου να μην υπάρχει γιατρός που θα παίρνει λιγότερα χρήματα. Υπογράμμισαν ότι ο νέος μισθός θα πρέπει να είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών συν τις αποδοχές από τις υπερωρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ