Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΦΑΣΗ - ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕ
Υπόλογες όλες οι κυβερνήσεις

Καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει "από σήμερα" στη σύνταξη του Δασολογίου και αποφαίνεται ότι υπάρχει παραβίαση του Συντάγματος και μη νόμιμη παράλειψη στο θέμα αυτό

Δριμύ "κατηγορώ" εναντίον όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων και υπουργών Γεωργίας εξαπέλυσε χτες το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την εγκληματική παράλειψή τους να καταρτίσουν το Δασολόγιο της χώρας. Προειδοποίησε δε ότι, αν δεν αρχίσουν από σήμερα οι εργασίες για την κατάρτισή του, αχρηστεύονται από μόνες τους οι διατάξεις του άρθρου 14 του νόμου 998/79 "περί προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων", με συνέπεια κάθε πράξη - απόφαση των δασαρχών και των επιτροπών Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων, που θα εκδοθεί, να είναι παράνομη και ακυρωτέα.

Το ΣτΕ, με φόντο - θα έλεγε κανείς - τα καρβουνιασμένα από τις καταιγιστικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών ελληνικά δάση, εξέδωσε μια απόφαση - καταπέλτη για την κρατική αδιαφορία, κάνοντας δεκτή την προσφυγή του σωματείου "Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης", που ζητούσε την ακύρωση της παράλειψης της διοίκησης να καταρτίσει και να θέσει σε ισχύ το Δασολόγιο της χώρας. Οπως υπογραμμίζει, "η κατάρτιση του Δασολογίου αποτελεί υποχρέωση της διοίκησης, που απορρέει ευθέως και αμέσως από τη συνταγματική επιταγή της προστασίας των δασών (άρθρο 24 του Συντάγματος) και την αποστολή της διοίκησης να εκτελεί το Σύνταγμα και τους νόμους". Ο νομοθέτης - προσθέτει - με το άρθρο 14 του Ν. 998/79 θέσπισε τη διαδικασία χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δασικής ή μη, μέχρι την κατάρτιση του Δασολογίου. Ομως, το Σύνταγμα, οι κανόνες του Διεθνούς και Κοινοτικού Δικαίου και ο ίδιος ο Ν. 998 "δεν ανέχονται τη διαιώνιση της διαδικασίας αυτής και τη συνακόλουθη υποβάθμιση της δασικής προστασίας, την αποδυνάμωση της συνταγματικής επιταγής και την καταστρατήγηση κανόνων με αυξημένη τυπική ισχύ. Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη απευθείας από το άρθρο 24 του Συντάγματος να προβαίνει στα πρόσφορα μέτρα για την προστασία και διαφύλαξη των δασών και των δασικών εκτάσεων και, όταν δεν υπάρχει σχετική κανονιστική ρύθμιση, υποχρεούται κατά μείζονα λόγο να καταρτίσει το Δασολόγιο, που αποτελεί την προϋπόθεση και την αφετηρία για τη λήψη οποιουδήποτε προστατευτικού μέτρου".

Ετσι, κατά το ΣτΕ, στοιχειοθετείται μη νόμιμη παράλειψη της διοίκησης να καταρτίσει το Δασολόγιο της χώρας, εφόσον πέρασε το εύλογο χρονικό διάστημα γι' αυτό. Ειδικότερα, σημειώνει στην απόφασή του, πως "από την έκδοση του υπ' αριθμόν 1141/1980 Προεδρικού Διατάγματος, με την οποία ολοκληρώθηκε το κανονιστικό καθεστώς που διέπει την κατάρτιση του Δασολογίου, μέχρι τη συμπλήρωση τριμήνου από την υποβολή στη διοίκηση του επίδικου αιτήματος πέρασε άπρακτη μια δεκαετία"!

Σημειώνεται ότι το ΣτΕ ζήτησε από τον υπουργό Γεωργίας να του αναφέρει τις συγκεκριμένες ενέργειες που έχουν γίνει για το Δασολόγιο και το χρονοδιάγραμμα για την πραγμάτωσή του και το υπουργείο περιορίστηκε απλώς να εκθέσει σε έγγραφό του τις απαιτούμενες κατά το νόμο ενέργειες για την κατάρτιση του Δασολογίου, τις δαπάνες κλπ., χωρίς να αναφέρει τι έκανε μέχρι τώρα για το ζωτικής σημασίας αυτό θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ