Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η 8η πανελλαδική συνάντηση των αγωνιστών στη Νάουσα

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης

Συνάντηση των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων έγινε την προηγούμενη Κυριακή στη Νάουσα. Το 8ο, φέτος, καθιερωμένο χρονιάτικο συναπάντημα όλων εκείνων των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με το κομμουνιστικό και προοδευτικό κίνημα της χώρας μας έγινε και φέτος με μεγάλη προσέλευση και επιτυχία. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) και την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), συγκέντρωσε χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες, που είχαν την ευκαιρία να σμίξουν να θυμηθούν τα ένδοξα χρόνια του αγώνα, αλλά και συζητήσουν για τα οξυμένα σημερινά προβλήματα που τους απασχολούν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μετέφερε "θερμό συντροφικό αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, στους αγωνιστές τις ΕΑΜικής Αντίστασης, τους μαχητές και τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σε όλους αυτούς που έδωσαν τα πάντα για τη λευτεριά και την τιμή της πατρίδας, σε όλους όσοι συνεχίζουν τον αγώνα για τα σοσιαλιστικά ιδανικά".

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα προβλήματα των επαναπατρισθέντων και των οικογενειών τους, που ακόμη και σήμερα είναι πολλά, επισήμανε ότι "το ελληνικό κράτος έδωσε μόνο υποσχέσεις και στην ουσία εγκατέλειψε τους πολιτικούς πρόσφυγες".

"Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια δε σταμάτησε να αγωνίζεται για την προβολή και προώθηση των αιτημάτων σας. Με το "Ριζοσπάστη", με παραστάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον εκάστοτε πρωθυπουργό της χώρας, μέσα από το ελληνικό Κοινοβούλιο", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής.

Σε άλλο σημείο σημείωσε ότι "δυστυχώς η στάση της κυβέρνησης είναι ίδια με τη γενικότερη θέση απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων, προβλήματα που τα προκαλεί και τα οξύνει η πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τα πολυεθνικά μονοπώλια και εφαρμόζεται από τα κόμματα του δικομματισμού με τη στήριξη των συνοδοιπόρων τους". Και υπογράμμισε ότι κάθε φορά που προετοιμάζεται ένα αντιλαϊκό βήμα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τότε οξύνεται και η αντικομμουνιστική επίθεση από την ηγεσία του. "Το ΚΚΕ, τόνισε, δε θα ακολουθήσει αυτόν τον αντικομμουνιστικό κατήφορο. Θα συνεχίσει τη δράση του ώστε να ενημερώσει το λαό για την κατάσταση, τις αιτίες και τους υπευθύνους. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η απάντηση του λαού είναι ενότητά του, η δημιουργία ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης". Και κατέληξε καλώντας τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ να σηκώσουν πιο ψηλά το λάβαρο του αγώνα, να συνεχίσουν να είναι παράδειγμα για τις νεότερες γενιές, για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Νίκος Τερζόγλου,ο οποίος τόνισε ότι "αυτή η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία για να αναπολήσουν οι παλιοί τις μέρες που ζήσαμε στην ξενιτιά, την οποία μας επέβαλε το αντιδραστικό καθεστώς. Αλλά να εκφράσουμε και την ευγνωμοσύνη μας προς τους φιλόξενους λαούς των τότε σοσιαλιστικών χωρών, που όχι μόνο μας βοήθησαν να επιβιώσουμε, αλλά να μορφωθούμε εμείς και τα παιδιά μας. Επίσης είναι μια εκδήλωση που εκφράζει την απαίτηση για ηθική και υλική αποκατάσταση των πολιτικών προσφύγων από την κυβέρνηση".

Μίλησε επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ Γρηγόρης Φώτου,ο οποίος αφού έκανε εκτενή αναφορά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί πρόσφυγες και στην απαράδεκτη στάση που κρατάει απέναντί τους η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης στην ίδρυση και τη δράση, καθώς και την ιστορική σημασία του ΔΣΕ, που ξεκίνησαν πέρσι και θα συνεχιστούν μέχρι το '99. Τέλος, στην εκδήλωση μίλησε και η Μ. Γκέσου,μέλος της οργανωτικής επιτροπής της συνάντησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ