Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυτοί οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών

Τους ενόχους, που βρίσκονται πίσω από τους εμπρηστές, κατέδειξαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα στελέχη του ΚΚΕ, που περιόδευσαν στους χώρους της φωτιάς

Η πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων είναι αυτή που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών. Αυτές οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες, γιατί χρόνια τώρα καθυστερούν την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και τον καθορισμό των χρήσεων γης. Γιατί δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη δασοπροστασία και με την ανοχή κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων παραδίδονται στα χέρια των κερδοσκόπων τεράστιες εκτάσεις δημόσιας γης.

Τα παραπάνω κατήγγειλε, ανάμεσα σε άλλα, το κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Σπύρο Στριφτάρη μέλος του ΠΓ, τον Βαγγέλη Μπούτα μέλος της ΚΕ και βουλευτή και τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη Γραμματέα της ΚΟ Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στο Σέιχ Σου. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα να κηρύξουν αναδασωτέα όλη την περιοχή και άμεσα να λάβουν μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους, που θα απειλήσουν την πόλη μετά την καταστροφή του δάσους.

Ηθικός αυτουργός η κυβέρνηση

Ο Σπ. Στριφτάρης, αφού ξεκαθάρισε ότι οι κυβερνήσεις, είτε είναι κεντροδεξιές - συντηρητικές - νεοφιλελεύθερες, είτε είναι κεντροαριστερές - "σοσιαλιστικές" - σοσιαλδημοκρατικές, πάντα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και η πολιτική τους ήταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, κατέδειξε ως ηθικό αυτουργό της καταστροφικής πυρκαγιάς την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, γιατί όπως είπε "πάντα υποτάσσονταν στα συμφέροντα μεγαλοκαταπατητών, οικοπεδοφάγων και φυσικά μεγαλοκατασκευαστών".

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις που έκανε το υπουργικό κλιμάκιο, το οποίο χαρακτήρισε ως "όμιλο υπουργών", καυτηρίασε πρώτα το θράσος τους, σημειώνοντας πως είναι οι ίδιοι που πριν ένα μήνα υπέγραψαν το νομοσχέδιο για τα δάση, το οποίο ενθαρρύνει τέτοιες καταστάσεις και νομιμοποιεί χιλιάδες αυθαίρετες πολυτελέσταστες κατοικίες μέσα στα δάση. Χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της πολιτείας και του ΥΠΕΧΩΔΕ, ιδιαίτερα, για τα προγράμματα κατεδάφισης αυθαιρέτων, μέσα στα οποία ποτέ δε βρέθηκε μια πολυτελέστατη βίλα, ενώ πολλές είναι αυτές που έχουν κριθεί οριστικά κατεδαφιστέες.

Ενθάρρυναν τις συμμορίες

Χαρακτηριστικά είπε: "Δε δικαιολογείται η κυβέρνηση να μιλάει. Είναι η ίδια που συνέβαλε να αποθρασυνθούν οι συμμορίες που λυμαίνονται τη δημόσια έκταση, ακόμη και μέσα από το νομοσχέδιο του Κτηματολογίου, το οποίο μεταφέρει στο δημόσιο την ευθύνη να αποδείξει ότι οι δημόσιες εκτάσεις δεν ανήκουν σε ιδιώτες. Δηλαδή, τα 7.000 στρέμματα που σήμερα διεκδικούνται στην καμένη έκταση του Σέιχ Σου θα πρέπει να πάει το δημόσιο να αποδείξει ότι είναι δικά του".

"Θα πρέπει, συνέχισε, κάποτε οι αρμόδιοι να τελειώνουν με αυτή την κατάσταση και με το Κτηματολόγιο και με τις χρήση γης. Θα πρέπει πέρα από τη συνταγματική κατοχύρωση, να μην μπορεί κανένας υπουργός και κανένα δικαστήριο να έχει το δικαίωμα χαρακτηρισμού ή αποχαρακτηρισμού εκτάσεων. Η γη δεν είναι αγαθό, όπου ο καθένας μπορεί να κερδοσκοπεί, έχει συγκεκριμένη αποστολή, είτε για καλλιέργεια είτε για οικιστική χρήση και αυτά πρέπει να οριοθετηθούν. Αν δεν οριοθετηθούν τότε ο κάθε υπουργός και η κάθε κυβέρνηση θα χαρακτηρίζει και θα αποχαρακτηρίζει εκτάσεις. Πράγμα που επιχείρησε να κάνει η κυβέρνηση για 14.000 στρέμματα στο Σέιχ Σου. Εμείς σαν Κόμμα δεν περιμένουμε βέβαια από καμιά κυβέρνηση που με την πολιτική της γεννάει τέτοιες καταστάσεις, που βλέπει το περιβάλλον σαν πηγή πλουτισμού ορισμένων, ανεξάρτητα αν καταστρέφονται ζωές, να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα και να υλοποιήσει έστω όσα υποσχέθηκε. Γι' αυτό καλούμε το λαό της Θεσσαλονίκης σε επαγρύπνηση, ώστε το δάσος να ξαναδημιουργηθεί με ουσιαστική συμμετοχή του στην αναδάσωση και την περιφρούρηση από τυχόν καταπατητές,γιατί όσο καλές και φιλότιμες και αν είναι οι υπηρεσίες έρχεται η ώρα που κλείνουν τα μάτια και δε βλέπουν τι, πού και από ποιον χτίζεται".

Τόσο ο Σπ. Στριφτάρης όσο και ο Β. Μπούτας κάλεσαν την κυβέρνηση αν θέλει να κόψει τη φόρα όλων όσοι αφήνουν τέτοιες καταστάσεις να εξελίσσονται, να προχωρήσει σε ψήφιση νόμου, με βάση τον οποίο θα διώκονται αυτόφωρα για κακούργημα.

Χρειάζεται να δώσουν χρήματα

Απαντώντας στην προσπάθεια ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων να ρίξουν αλλού τις ευθύνες, ο Σπ. Στριφτάρης είπε: "Δεν μπορεί να μιλούν για πυρασφάλεια, όταν σε ένα δάσος που κινδυνεύει καθημερινά όχι από εμπρησμό αλλά και από τυχαία φωτιά, έχουν επιφυλακή ένα όχημα και 3-4 πυροφύλακες. Θα έπρεπε να υπάρχει Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας, να εξοπλιστούν οι δασικές υπηρεσίες και η Πυροσβεστική με περισσότερα οχήματα, κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό, με όλες τις απαραίτητες υποδομές. Εμείς επανειλημμένα από το Γενάρη μέχρι και το Μάη με παρεμβάσεις στη Βουλή ζητήσαμε να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των πυρκαγιών, να εισακουστούν τα αιτήματα των δασικών υπηρεσιών και να γίνει σταθμός το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου όλο το χρόνο θα υπάρχει κλιμάκιο πυροσβεστικών αεροπλάνων. Ομως, αν δε διατεθεί τουλάχιστον το 1% από τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τη δασοπροστασία δεν πρόκειται να διατηρήσουμε έστω και αυτά τα λίγα δάση".

Καταλήγοντας ο Σπ. Στριφτάρης και ο Β. Μπούτας τόνισαν ότι θα πρέπει άμεσα να ανακηρυχτεί αναδασωτέα όλη η περιοχή, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το δικαίωμα να αμφισβητεί περιουσία του δημοσίου. Ιδιαίτερα για το ζήτημα των 3.000

  • @@@@@@@@ιδιόκτητων εκτάσεων του δάσους, ξεκαθάρισαν πως "θα πρέπει να δασωθούν και στην περίπτωση που είναι πραγματικά ιδιοκτήτες να αποζημιωθούν, ή να ανταλλαγούν με άλλες εκτάσεις εκτός δάσους ή να απαλλοτριωθούν. Κάθε μέρα που καθυστερούν μεγαλώνει η ευθύνη της κυβέρνησης".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ