Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ενα βήμα πριν το έγκλημα

Το δάσος των ελαφιών, στη βόρεια πλευρά της Πάρνηθας, στα σύνορα με τη Βοιωτία, θα γίνει η νέα χωματερή της Αθήνας, αφού βέβαια κοπούν 80.000 δέντρα. Ελεύθεροι να χτίσουν στα καμένα οι εκλογικοί πελάτες της κυβέρνησης

Εκαναν το μαύρο άσπρο, πέταξαν στα σκουπίδια και το κύρος επιστημονικών φορέων και τελικά τα κατάφεραν: Ανακοίνωσαν χτες αυτό που ως μεθόδευση ήταν ήδη αναμενόμενο: Τα σκουπίδια της Αττικής, έστω και με τη συνοδεία των ΜΑΤ, θα πετάγονται στο δάσος της Πάρνηθας, αφού κοπούν, βέβαια, 80.000 δέντρα, και αφού εκδιωχθούν τα ελάφια από τον παρακείμενο εθνικό δρυμό. Οι βίλες στα καμένα δάση του Γραμματικού και του Βαρνάβα μπορούν να συνεχίσουν να κτίζονται ανενόχλητα. Η αξία της γης στη Ριτσώνα μπορεί επίσης να αυξηθεί κατακόρυφα, αφού εκεί δεν πρόκειται να σταλούν ούτε καν τα βιομηχανικά απόβλητα.

Την μπουγάδα ανέλαβε να καθαρίσει για λογαριασμό της κυβέρνησης ο ίδιος ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, Θ. Καρούτζος,ο οποίος, αφού ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι, μέσω του Γραφείου Τύπου, στο σύνολο των δημοσιογράφων ότι δε θα κάνει ανακοινώσεις, το απόγευμα κάλεσε επιλεκτικά ορισμένους δημοσιογράφους της αρεσκείας του και τους ανακοίνωσε επίσημα αυτό που ήδη είχε "διαρρεύσει" από το περιβάλλον του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ προς το συγκρότημα Λαμπράκη μία μέρα πριν: Οτι κάποια νέα στοιχεία αποδεικνύουν τελικά αυτό που ήθελαν οι κτηματομεσίτες, πως το δάσος της Πάρνηθας πάνω από τον Αυλώνα είναι το καταλληλότερο για χωματερή, σε σχέση με τις καμένες εκτάσεις που έγιναν οικόπεδα στο Γραμματικό και το Βαρνάβα. Τη Ριτσώνα προτίμησε απλά να μην την αναφέρει καν.

Η συνοπτική έκθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την ίδρυση χωματερών μοιράστηκε τελικά σε όλους τους δημοσιογράφους, όταν είχε εκλείψει ο κίνδυνος να διαρρεύσει πριν την ώρα του το μυστικό και είχε αποφευχθεί η πιθανότητα αιφνιδιαστικής αντίδρασης των κατοίκων του Αυλώνα. Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ φρόντισε, βέβαια, να καταγγείλει προκαταβολικά την Τεχνική Υπηρεσία του Συνδέσμου, γιατί εξακολουθώντας να κάνει σοβαρά τη δουλιά της αρνήθηκε να επικυρώσει το κυβερνητικό έκτρωμα πριν καν το μελετήσει.

Ωστόσο, μία πρώτη ανάγνωση της συνοπτικής έκθεσης αποκαλύπτει εύκολα το μέγεθος της μεθόδευσης. Το δάσος των ελαφιών της Πάρνηθας, ενώ σύμφωνα με τις γεωλογικές μελέτες εξακολουθεί να διατηρείται στις τελευταίες θέσεις από άποψη καταλληλότητας για χωματερή, παίρνει ξαφνικά πολλούς βαθμούς υπέρ του να γίνει χωματερή, με βάση τα κριτήρια που δείχνουν ότι αυτή δε θα δημιουργεί προβλήματα στις ...βίλες που πρόκειται να χτιστούν! Τόσο ωμή, τόσο ξεδιάντροπη είναι η ομολογία της προειλημμένης με καθαρά ταξικά κριτήρια απόφασης της κυβέρνησης, που επενδύεται τώρα και με μία δόση επιστημοσύνης. Οι τυπικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν από δω και πέρα για τη νομιμοποίηση αυτής της απόφασης μάλλον είναι αδιάφορες στους κατοίκους του Αυλώνα, που από χτες βρίσκονται - και απόλυτα δικαιολογημένα - επί ποδός πολέμου.

Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ