Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Αποκλεισμός των ιατρικών φορέων

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Μάρτη προσανατολίζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί που αντιτίθενται στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την υγεία. Ηδη έχουν ξεκινήσει γενικές συνελεύσεις σε νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά.

Η εικόνα, όπως τη μετέφερε χτες το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), είναι ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα των γιατρών, ανησυχούν για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν. Σήμερα, συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και αύριο το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Τις προσεχείς μέρες, δε, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών θα συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα,προκειμένου να ενημερωθούν εκ των υστέρων για το νομοσχέδιο. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ κατήγγειλε "τον πλήρη και απαράδεκτο αποκλεισμό των ιατρικών φορέων από τη διαμόρφωση "θεσμικών" αλλαγών που αφορούν το παρόν και το μέλλον χιλιάδων νοσοκομειακών γιατρών" και ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να δοθεί σύντομα το προσχέδιο νόμου, ώστε να ξεκινήσει διάλογος.

Επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει τη λήψη δέσμης αντιλαϊκών και συντηρητικών μέτρων: "Επιχειρηματικοποίηση" της λειτουργίας των νοσοκομείων και παραπέρα μείωση των κοινωνικών δαπανών, μετατόπιση του βάρους της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ήδη προβληματικά Ασφαλιστικά Ταμεία. Θεσμοθέτηση διοικητικών διευθυντών (μάνατζερ). Αντιδραστική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, υπονόμευση των δικαιωμάτων, της επιστημονικής προοπτικής και εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών.

Σύμφωνα με τον Ηλ. Σιώρα,μέλος του ΔΣ της Ενωσης, αν εφαρμοστούν αυτές οι ρυθμίσεις θα υποβαθμιστεί η περίθαλψη, θα "στραγγαλιστούν" οικονομικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία και "είτε θα έχουμε υγεία δύο ταχυτήτων, είτε θα καταρρεύσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία".

Η ΕΙΝΑΠ δηλώνει ότι η μονιμότητα και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, η δυνατότητα απρόσκοπτης εξέλιξης, η κάλυψη όλων των κενών θέσεων με προκήρυξη, η εκπαίδευση των ειδικευομένων γιατρών και ο διαχωρισμός ΕΣΥ και Πανεπιστημίου, είναι θέματα αδιαπραγμάτευτα και καλεί τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους να συμπαρασταθούν στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ