Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητική παραπληροφόρηση για το αγροτικό

ΜΕΡΟΣ 3ο: Ψευδολογίες και εκβιαστικά διλήμματα

Η γκαιμπελική προπαγάνδα της κυβέρνησης για κρατικοδίαιτους και προνομιούχους αγρότες, δε σταματάει στις επιδοτήσεις αλλά επεκτείνεται στα κονδύλια της κοινωνικής ασφάλισης των αγροτών και στα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για έργα υποδομής στη γεωργία.

Εντελώς ξεδιάντροπα η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο φετινός προϋπολογισμός δίνει στη γεωργία 1,5 τρισ. δραχμές για επενδύσεις και έργα υποδομής. Τα στοιχεία όμως του ίδιου του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η κυβερνητική ψευδολογία δεν έχει όριο. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του προϋπολογισμού 1997, τα κονδύλια για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα μαζί με τα διαρθρωτικά προγράμματα είναι 154,5 δισ. δραχμές, δηλαδή μειωμένα ακόμα και σε ονομαστικές τιμές κατά 1,4 % σε σχέση με τα αντίστοιχα προβλεπόμενα περσινά και όχι, ασφαλώς, 1,5 τρισ. που ισχυρίζεται η κυβέρνηση! Αλλά και με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, οι Δημόσιες Ακαθάριστες Επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου στον αγροτικό τομέα ήταν 114,8 δισ. δραχμές και 25 δισ. περίπου οι επιδοτήσεις στις αντίστοιχες ιδιωτικές επενδύσεις δηλαδή συνολικά 140 δισ. δραχμές.

Το ποσό του 1,5 τρισ. είναι εξωφρενικό, αν συγκριθεί και με τις συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού 1997 για επενδύσεις που ανέρχονται στα 1,66 τρισ. δραχμές. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση στην παραζάλη της θεωρεί και χρεώνει σαν αγροτικές επενδύσεις το αεροδρόμιο των Σπάτων, την Εθνική και την Εγνατία οδό, το έργο του Ευήνου, ακόμα και το μετρό των Αθηνών.

Η κυβέρνηση προβάλλει σαν τεράστιο το ποσό του προϋπολογισμού των 400 δισ. δραχμών που δίνεται για τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αγροτών. Δε λέει όμως ότι το 70% των συνταξιούχων αγροτών ζει με τα επιδόματα ελεημοσύνης των 29.000 δραχμών το μήνα, ενώ το υπόλοιπο 30% παίρνει συντάξεις που κυμαίνονται από 29.000 - 42.000 δραχμές το μήνα.

Αυτό το κονδύλι ήταν "αγκάθι στο μάτι" της κυβέρνησης και της ΕΕ γι' αυτό με το νέο ασφαλιστικό νόμο το περιόρισε στα 140 δισ. δραχμές το χρόνο. Το κονδύλι των 140 δισ. δεν αποτελεί επιπλέον δαπάνη όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και αυτό αποδείχνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στον οποίο δεν εγγράφηκαν τα 70 δισ. δραχμές για το Β εξάμηνο του 1997 που θα λειτουργήσει ο νέος ασφαλιστικός νόμος των αγροτών.

Ψευτοδιλήμματα

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να δυσφημίσει τους αγρότες και να απομαζικοποιήσει τις κινητοποιήσεις τους, εκτός από τις ψευδολογίες και τις λαθροχειρίες, χρησιμοποιεί και το όπλο του εκφοβισμού που εκφράζεται με το επιχείρημα της επανεθνικοποίησης τάχα της ΚΑΠ.

Το επιχείρημα αυτό που είναι εφεύρημα της ελληνικής κυβέρνησης, διαψεύδεται από συγκεκριμένους όρους της νέας ΚΑΠ και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ που ρητά και με αυστηρές ποινές απαγορεύουν τις εθνικές επιδοτήσεις στα αγροτικά προϊόντα. Διαψεύδεται επίσης από τις πρόσφατες απειλές του υπουργού Γεωργίας των ΗΠΑ Νταν Γκλίκμαν προς την ΕΕ για αντίποινα, αν δεν περιορίσει δραστικά τις επιδοτήσεις στα δημητριακά.

Με το επιχείρημα της επανεθνικοποίησης, η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει την άρνησή της στο αίτημα των αγροτών για συμπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος από εθνικούς πόρους όπως, άλλωστε, κατά καιρούς, έχουν κάνει άλλες χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία κ. ά. ).

Επιχειρεί να υποτάξει συνολικότερα τους αγρότες στην ΕΕ, με την απειλή ότι οποιαδήποτε σκέψη για αντίσταση και παρέκκλιση από τις επιταγές του Μάαστριχτ και της ΚΑΠ σημαίνει κατάργηση των κοινοτικών επιδοτήσεων και δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Ακόμα, να συγκαλύψει την υποταγή της στην ΕΕ και τον άνισο καταμερισμό εργασίας σε βάρος της χώρας μας. Χαρακτηριστικά σχετικά είναι τα παραδείγματα με την κατανομή των ποσοστώσεων στο αγελαδινό γάλα όπου η Ολλανδία που έχει τον ίδιο πληθυσμό με τη χώρα μας έχει ποσόστωση για την παραγωγή 11 εκατομμυρίων τόνων, ενώ η χώρα μας μόνο 625.000 τόνους, δηλαδή 18 φορές λιγότερο... Επίσης, με τα κοινοτικά κονδύλια που δίνονται στα φρουτολαχανικά, όπου, ενώ ο τομέας συμμετέχει με το 16% στη συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής της ΕΕ, απορροφά μόνον το 4% του αγροτικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Παράλληλα, τα κονδύλια του κοινοτικού αγροτικού προϋπολογισμού για τον καπνό μειώθηκαν, από 4% το 1992 σε 2,9% το 1995, και θα μειωθούν ακόμα περισσότερο με το νέο κανονισμό κλπ.

Επαθαν και έμαθαν!

Η επιμονή της κυβέρνησης στην ψευδολογία, τη συκοφαντία, τον εκφοβισμό, τη δικαστική και στην αστυνομική τρομοκρατία, επιβεβαιώνει ότι, έμμεσα πλην σαφώς, η κυβέρνηση αναγνωρίζει σαν νικητές τους αγρότες στις κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων και φοβάται τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων και μάλιστα με μεγαλύτερη μαζικότητα, ενότητα και αποφασιστικότητα και γι' αυτό κάνει ό,τι μπορεί για να τις υπονομεύσει. Ομως, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, γιατί η νέα ΚΑΠ, η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης δημιουργούν αδιέξοδα σε όλα τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά και κάνουν τον αγώνα μονόδρομο. Οι αυριανοί αγώνες ωστόσο, θα είναι πιο δυναμικοί, αποφασιστικοί και ενωτικοί, καθώς, οι αγρότες, από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις τους:

  • Κατάκτησαν την ενότητά τους, την πειθαρχία στα δικά τους όργανα, τις ΣΕΑ και την αποφασιστικότητά τους.
  • Αποκάλυψαν το ρόλο των "θεσμοθετημένων" διοικήσεων των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών αγροτικών οργανώσεων και τις σκοπιμότητες του κοινωνικού διαλόγου.
  • Απόκτησαν πλούσια πείρα και αντιστάθηκαν στις τρομοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης αναδείχνοντας το πραγματικό της αυταρχικό πρόσωπο.
  • Επεισαν, τέλος, τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων για το δίκαιο των αιτημάτων και του αγώνα τους.

Παρόμοιες εμπειρίες και κατακτήσεις - και από το δικό τους αγώνα - έχουν οι ναυτεργάτες, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι συνταξιούχοι, οι εμποροϋπάλληλοι και όλα τα λαϊκά στρώματα γι' αυτό δε θα περάσει ο κοινωνικός διχασμός.

Οι κατακτήσεις αυτές αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία του κοινωνικού μετώπου ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Αποτελούν παρακαταθήκη και εγγύηση για τη νίκη των αγροτών, για την επιβίωση των νοικοκυριών τους.

Γιάννης ΣΦΥΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ