Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμπαιγμός των αγροτών με πρωθυπουργική βούλα
  • Εξι "όχι" στα έξι συγκεκριμένα αιτήματα της αγροτιάς, ήταν η απάντηση του Κ. Σημίτη στη συνάντησή του με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα
  • Στις 16 Μάρτη στο Κιλελέρ το αγωνιστικό ραντεβού των αγροτών

Στην πολιτική εμπαιγμού των αγροτών και δημιουργίας εντυπώσεων επιμένει η κυβέρνηση, πράγμα που φάνηκε και χτες ξεκάθαρα στη συνάντηση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, με τον πρωθυπουργό, παρουσία και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας.

Ο πρωθυπουργός "μοίρασε" συνεχόμενα "όχι", αφήνοντας άλυτα τα βασικά αιτήματα των αγροτών που του έθεσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει ήδη απαντήσει σε αυτά. Ετσι ο αγώνας των αγροτών συνεχίζεται, όπως δήλωσαν και τα μέλη της ΠΑΣΕ, μετά τη συνάντηση και το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 16 του Μάρτη στο γιορτασμό του Κιλελέρ,ενώ η Πανθεσσαλική θα συνεδριάσει για να καθορίσει την παραπέρα στάση της.

Στη συζήτηση που έγινε, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στα μέλη της ΠΑΣΕ πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της, δηλαδή αυτό που επιβάλλει το Μάαστριχτ, το πρόγραμμα σύγκλισης και η Ευρωπαϊκή Ενωση και είπε πως δεν υπάρχει δυνατότητα για τη χορήγηση εισοδηματικών ενισχύσεων στους αγρότες, ούτε ρύθμισης των αγροτικών χρεών.Επί της ουσίας των προβλημάτων που του τέθηκαν δεν είπε κουβέντα, παρά μόνο αναφέρθηκε στο Μητρώο Αγροτών και γενικώς έκανε λόγο για διαρθρωτικά προβλήματα στην ελληνική γεωργία, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ακόμα απέφυγε να απαντήσει στο θέμα της αστυνομοκρατίας και της ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών. Κατά τα άλλα βρήκε την ευκαιρία να αναφέρει πως το ΠΑΣΟΚ έχει παραδοσιακούς και ιστορικούς δεσμούς... με τους Ελληνες αγρότες και ζήτησε την κατανόηση των μελών της ΠΑΣΕ και τη συνέχιση του διαλόγου μαζί τους. Με λίγα λόγια τους κάλεσε να συναινέσουν στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που οδηγεί σε ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες.

Οπως φάνηκε τελικά, το όλο σκηνικό στήθηκε χτες μόνο και μόνο για να δημιουργηθούν εντυπώσεις στο όνομα του διαλόγου και να έχει "άλλοθι" ο πρωθυπουργός στην τριήμερη περιοδεία που ετοιμάζεται να κάνει στη Θεσσαλία, από μεθαύριο Σάββατο.

"Οχι" και για τους αγρότες των ορεινών!

Με το που βγήκαν τα 17 μέλη της ΠΑΣΕ από το Μέγαρο Μαξίμου, η δήλωση του Βαγγέλη Μπούτα δεν άφησε κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις: "Δυστυχώς, στα έξι αιτήματα που θέσαμε στον πρωθυπουργό, πήραμε έξι "όχι". Εμείς είχαμε δηλώσει και όταν είχε κλειστεί το ραντεβού της συνάντησης ότι αν δε δοθούν λύσεις - γιατί τα αιτήματα και τα προβλήματα τα ήξερε ο κ. πρωθυπουργός - θα ήταν εμπαιγμός για τους αγρότες". Ο Βαγγέλης Μπούτας στάθηκε επίσης στην άρνηση του πρωθυπουργού για ικανοποίηση του αιτήματος για αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για ορεινούς και πεδινούς αγρότες, με στόχο βέβαια να δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και το μέλος της ΠΑΣΕ Αθ. Νασίκας,λέγοντας: "Εγώ είμαι κτηνοτρόφος, κατάγομαι από τη Σμίξη Γρεβενών και η κτηνοτροφία μου το καλοκαίρι πηγαίνει στην Πίνδο, στην κορυφή της Βασιλίτσας. Ζήτησα, λοιπόν, από τον πρωθυπουργό να λύσει τα προβλήματα των αγροτών της Πίνδου και βεβαίως υπήρξε άρνηση και σε αυτό το θέμα. Και οι αγρότες της Πίνδου, επισημαίνω, είναι οι κτηνοτρόφοι".

Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ότι "η κυβέρνηση οργανώνει και προετοιμάζει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών στη γεωργία... ". Πρόσθεσε επίσης ότι τα προβλήματα που έχουν σχέση με οικονομικές και εισοδηματικές περιοχές δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα σε προϊόντα που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κι αφού ο υπουργός Γεωργίας τελείωσε τις επίσημες δηλώσεις, αποκάλυψε πως στο φετινό πακέτο αγροτικών τιμών και συναφών μέτρων της Κομισιόν θα επιβληθεί πραγματική μείωση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένουν στο «πόδι» διεκδικώντας μέτρα στήριξης για την επιβίωσή τους (2023-01-27 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν τη σύσκεψη οι αγρότες (2015-09-01 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν τα μπλόκα και η αλληλεγγύη (2013-01-31 00:00:00.0)
Η "φτώχεια" της κυβερνητικής προπαγάνδας (1997-02-25 00:00:00.0)
Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω! (1997-01-16 00:00:00.0)
Αγωνιστικός πυρετός στη Θεσσαλία (1996-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ