Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
"Αγώνας όλων, ο αγώνας των εκπαιδευτικών"
  • Σήμερα το παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος
  • ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΣΔΕΠ, ΕΦΕΕ, ΕΣΕΕ, Ομοσπονδίες Γονέων και μαθητές καλούν σε μαζική συμμετοχή

Εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, καλούνται σήμερα να καταδικάσουν με το μαζικό "παρών" τους, σε ένα ακόμα παλλαϊκό συλλαλητήριο για την παιδεία, τους επίδοξους σαμποτέρ της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί και οι φορείς των εργαζομένων καλούνται σήμερα στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος να απαιτήσουν, να δικαιωθεί η απεργία των εκπαιδευτικών, μια απεργία "της ψυχής και όχι της δραχμής", όπως λέει και ένα από τα πιο δημοφιλή συνθήματα που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες στις πορείες των καθηγητών.

Την ανάγκη για μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο επισήμαναν οι φορείς που το συνδιοργανώνουν, οι οποίοι έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασαν μία σημαντική κοινή διακήρυξη, την οποία και συνυπογράφουν.

"Βάλαμε στοίχημα με τον εαυτό μας ότι η φετινή χρονιά θα είναι χρονιά της εκπαίδευσης", τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ. Ο Γρ. Καλομοίρης, γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, τόνισε ότι η μονιμότερη παρέμβαση συνδικαλιστικών εργατικών φορέων, ο συντονισμός των εκπαιδευτικών φορέων και η δικαίωση του αγώνα των καθηγητών δημιουργεί καλύτερους όρους για το εκπαιδευτικό και ευρύτερο λαϊκό κίνημα, να παρέμβει στην εκπαίδευση και να αποτρέψει σχέδια που στρέφονται ενάντια στην εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό και οξύνουν τις ταξικές αντιθέσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, έκανε λόγο για πλήρη αλληλεγγύη στον αγώνα των εκπαιδευτικών και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί συμβιβαστική λύση μέσα από ένα διάλογο ουσίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες και, μέσα σε κλίμα κατανόησης, καθηγητές και κυβέρνηση να καταλήξουν σε λύση.

"Η κυβέρνηση κάνει διάλογο με τον εαυτό της", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΦΕΕ, ο οποίος είπε ότι οι φοιτητές στηρίζουν τη σημερινή κινητοποίηση και κατήγγειλε την "απαράδεκτη εκβιαστική πολιτική" της κυβέρνησης.

Για "δογματική πολιτική μισθολογίου", έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος και τόνισε την ανάγκη ευρείας κοινωνικής αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Και αυτός κάλεσε κυβέρνηση και καθηγητές σε αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Η διακήρυξη

Στη διακήρυξη, που συνυπογράφουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΔΕΠ, ΕΦΕΕ, ΕΣΕΕ, Ομοσπονδίες Γονέων και μαθητές, τονίζονται τα εξής:

"Τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης γνωρίζουν νέα ένταση τη φετινή χρονιά και στις τρεις βαθμίδες της. Η ελληνική οικογένεια δαπανά όλο και περισσότερα χρήματα για να μορφώσει τα παιδιά της, ενώ οι νέοι μας βιώνουν την κυνικότητα της αντίληψης "όποιος έχει χρήματα σπουδάζει".

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική του προγράμματος σύγκλισης εμπορευματοποιεί κάθε όψη της εκπαιδευτικής λειτουργίας, προκαλώντας διαρκώς μεγαλύτερες ανισότητες στην πρόσβαση των νέων στη γνώση και τη μάθηση. Οι αγώνες των εκπαιδευτικών, αγροτών, ναυτεργατών και άλλων κλάδων εργαζομένων αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ενός πλατιού μετώπου δράσης των εργαζομένων.

Οι φορείς που υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη για την εκπαίδευση στηρίζουμε το μεγαλειώδη αγώνα των εκπαιδευτικών, ώστε να μην παραδοθεί η μόρφωση στους σκληρούς νόμους της αγοράς, να μην περιθωριοποιηθεί ο εκπαιδευτικός και το έργο του. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι και δικός μας αγώνας, γιατί είναι αγώνας για το Δημόσιο Σχολείο. Είναι αγώνας για την υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης. Είναι αγώνας για την άμβλυνση των ταξικών φραγμών.

Να ανοίξουν τώρα τα σχολεία με την ικανοποίηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών. Να ανοίξουν τώρα τα σχολεία με τη λήψη άμεσων μέτρων που θα αναβαθμίζουν τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 15 του Γενάρη η απόφαση για απεργίες(1999-12-22 00:00:00.0)
"Τη νίκη θα τη φέρει ο αγώνας"(1999-01-26 00:00:00.0)
Κοινός αγώνας για την παιδεία(1997-08-22 00:00:00.0)
Κανένας συμβιβασμός!(1997-02-20 00:00:00.0)
Αγώνας όλων μας(1997-02-14 00:00:00.0)
"Του λαού υπόθεση είναι η παιδεία"(1997-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ