Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΛΜΕ
Στις 15 του Γενάρη η απόφαση για απεργίες

Τα προβλήματα που παραμένουν και εντείνονται με την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης» στο χώρο της εκπαίδευσης και την εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις του κλάδου παρουσίασε χτες το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε προχτές να εισηγηθεί στον κλάδο δύο 48ωρες απεργίες στις 27 και 28 Γενάρη και στις 3 και 4 Φλεβάρη με νέα γενική συνέλευση προέδρων στις 7 Φλεβάρη. Η πρόταση θα συζητηθεί στις γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν μέχρι 14 Γενάρη και στη γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στις 15 Γενάρη με το διεκδικητικό πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε κατά την «Οργανωτική 1» γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, που χάραξε την πορεία του κλάδου για αυτή τη χρονιά. Την εισήγηση καταψήφισε η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών» - αν και ήταν δική της πρόταση το πρόγραμμα δράσης - γιατί διαφώνησε με το διεκδικητικό πλαίσιο και τον όλο προσανατολισμό της εισήγησης και κυρίως με την ιεράρχηση των στόχων όπως αυτή φαίνεται σε αφίσα που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία. Η ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς μέσα από τις γενικές συνελεύσεις να δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο και προοπτική στους αγώνες.

Χτες, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ αναφέρθηκαν για μια ακόμα φορά στα προβλήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, εξέφρασαν την αντίθεση της Ομοσπονδίας στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες, και κάλεσαν τα κόμματα να μην την επικυρώσουν. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που δημιουργεί η «μεταρρύθμιση» στην παιδεία και τον κλάδο και ειδικά στην τεχνική εκπαίδευση, είπαν ότι σε σύνολο 690 βιβλίων που απαιτούνται για τα ΤΕΕ, υπάρχουν στα CD ROM σημειώσεις καθώς και βιβλία (κυρίως παλιά) μόνο για 203 μαθήματα. Το σύνολο των μαθημάτων χωρίς βιβλία ή σημειώσεις είναι, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, 487 ενώ το 50% των βιβλίων που χρειάζονται φέτος δεν έχουν ακόμα προκηρυχτεί. Επίσης ο ΟΛΜΕ επισημαίνει τη μεγάλη καθυστέρηση στις προσλήψεις καθηγητών. Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ έκαναν λόγο και για νομικά κενά στη «μεταρρύθμιση», τα οποία όπως έλεγαν χαρακτηριστικά δεν μπορούν να τα καλύψουν οι εκπαιδευτικοί. Ειδικότερα αναφέρθηκαν στα τεστ δεξιοτήτων, για τα οποία δεν έχουν ενημερωθεί ούτε οι εκπαιδευτικοί ούτε οι γονείς, στην πρόσβαση των αποφοίτων των ΤΕΕ στα ΤΕΙ, στην εισαγωγή μαθητών ειδικών κατηγοριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κλπ.

Οι εκπρόσωποι των καθηγητών αναφέρθηκαν και στα οικονομικά αιτήματα του κλάδου, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να εγκαταλείψει τη λογική των οικονομικών εκκρεμοτήτων απέναντι στους καθηγητές καθώς, όπως τόνισαν, οφείλει σε καθηγητές αμοιβές για υπερωρίες από τον Ιούλη, από την αναπλήρωση, από την ενισχυτική διδασκαλία και τις υπόλοιπες υπερωρίες, και ζήτησαν ουσιαστικές αυξήσεις, επιμόρφωση και ποικιλόμορφη αναβάθμιση των εκπαιδευτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ