Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΚΣ
Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, όχι απλά αναβάθμιση των ΤΕΙ

Με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τον αποπροσανατολισμό του υπουργείου Παιδείας

Την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να καλλιεργήσει «ψευδαισθήσεις» με υποσχέσεις για αναβάθμιση των ΤΕΙ, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας ΤΕΙ. Με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας στη Σύνοδο Προέδρων των ΤΕΙ περί νομοθετικής ρύθμισης των εξαμήνων στα ΤΕΙ και υιοθέτησης της κοινοτικής οδηγίας 89/48 για τα επαγγελματικά δικαιώματα, οι ΠΚΣ επαναλαμβάνουν την πρόταση για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, που δε σημαίνει απλά αναβάθμιση των ΤΕΙ, αλλά θα ξεπερνά το «σχίσμα» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα καθορίσει ως περιεχόμενο της ανώτατης εκπαίδευσης επιστημονικά αντικείμενα που θα βρίσκονται σε απόλυτη αντιστοίχιση με τις κοινωνικές ανάγκες.

Οι ΠΚΣ αναφορικά με τις εξαγγελίες που, σύμφωνα με εκπροσώπους των ΤΕΙ, έκανε ο υπουργός Παιδείας, υπογραμμίζουν:

«Αυτές οι εξαγγελίες εκ μέρους του υπουργού έχουν ως μόνο στόχο τον αποπροσανατολισμό των σπουδαστών και τη δημιουργία ψευδαισθήσεων για λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των ΤΕΙ όλης της χώρας. Είναι μια εξαγγελία συγκάλυψης των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ΤΕΙ και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τη λύση ούτε στην υποχρηματοδότηση, ούτε στην έλλειψη μονίμων καθηγητών, ούτε στο χαρακτήρα των προγραμμάτων σπουδών, ούτε στην επικάλυψη των πτυχίων, αλλά ούτε τελικά στην ανεργία που μας προετοιμάζουν».

H ανακοίνωση συνεχίζει επισημαίνοντας: «Αντίθετα, το υπουργείο συνεχίζει στην ίδια πολιτική, την πολιτική της υποβάθμισης και μάλιστα έχοντας σαν δεκανίκια τους προέδρους και φυσικά τον "Εφιάλτη" του σπουδαστικού κινήματος, τη ΔΑΠ αλλά και το φάντασμα ΠΑΣΠ. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως οι πρόεδροι είχαν δώσει εντολή να μην μπει στο χώρο της συνόδου κανένας από τους σπουδαστές που ήταν απέξω και διαδήλωναν με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους και ζητούσαν την ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΙ στα πλαίσια της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μάλιστα, δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να χρησιμοποιήσουν την Αστυνομία για να διώξουν τους "εγκληματίες".

Φυσικά είναι περιττό να αναφέρουμε ότι μέσα στο χώρο είχαν μπει οι ΔΑΠίτες για να χειροκροτήσουν την πολιτική αυτή μαζί με τους προέδρους των ΤΕΙ.

Η χρονική αυτή στιγμή είναι η κατάλληλη για τους σπουδαστές να διεκδικήσουν την αναβάθμιση των Ιδρυμάτων, ζητώντας αύξηση του χρόνου φοίτησης στα 4 ή 5 έτη ανάλογα με το αντικείμενο, με παράλληλη αύξηση των μαθημάτων και αναπροσαρμογή των παλαιών προγραμμάτων σπουδών, ώστε οι γνώσεις που θα παίρνουμε να μας παρέχουν ολόπλευρη γνώση του αντικειμένου που σπουδάζουμε και από θεωρητική και από πρακτική πλευρά, με αποτέλεσμα παρά την πρόοδο της τεχνολογίας να είμαστε σε πλήρη θέση, να την ακολουθούμε, αλλά και να τη διαμορφώνουμε. Είναι δηλαδή ευκαιρία οι σπουδαστές να διεκδικήσουν την εφαρμογή της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με πτυχίο Master και τη δυνατότητα πραγματοποίησης μεταπτυχιακών σε επίπεδο διδακτορικού».

«Οι σπουδαστές δεν τρώνε το κουτόχορτο που τους προσφέρει ο υπουργός Παιδείας και οι κολλητοί του (πρόεδροι - ΔΑΠ - ΠΑΣΠ), καταλήγουν οι ΠΚΣ, αλλά αντίθετα νιώθουμε στο πετσί μας ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε αγωνιστικά ενάντια στην πολιτική που κάνει τα ΤΕΙ ΙΕΚ, πολιτική που θα συνεχιστεί και θα ενταθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ