Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΧΙΟΣ
Σε υπερεξηντάχρονα κτίρια ... στεγάζονται δημοτικά

Τουλάχιστον 300 μαθητές και πάνω από 30 δάσκαλοι αναγκάζονται να κάνουν καθημερινά μάθημα σε επικίνδυνα κτίρια. Πρόκειται για τα κτίρια, όπου στεγάζονται το 3ο και το 8ο Δημοτικό Σχολείο της Χίου. Σύμφωνα με την τελευταία αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου, σημειώνεται ότι υπάρχει διάβρωση του σιδηρού οπλισμού, λόγω και της παλαιότητας του κτιρίου, το οποίο είναι πάνω από εξήντα ετών, ενώ υπογραμμίζεται ότι «στο παρελθόν δημιουργήθηκε έντονη ρηγμάτωση».

Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν, πριν μερικές μέρες, εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων των σχολείων του Βουνακίου, οι οποίοι δήλωσαν ότι, αν δεν υπάρξει άμεση ενεργοποίηση των αρμοδίων, θα προχωρήσουν σε προειδοποιητική τριήμερη αποχή των μαθητών και, αν σε ένα μήνα πάλι δεν ακουστούν, τότε θα προχωρήσουν στο κλείσιμο των σχολείων.

Ωστόσο, και στο παρελθόν, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν γνωστοποιήσει και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο σχολεία, όπως ανεπάρκεια των χώρων, πτώση σοβάδων, πλημμύρες και άλλα. Ενώ με έκθεση που είχε πραγματοποιηθεί το 1998, με ευθύνη της Νομαρχίας είχε επισημανθεί «ως αναγκαίος ο περαιτέρω έλεγχος και η επέμβαση για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας». Η ίδια έκθεση, καταλήγοντας, πρότεινε την «κατασκευή στο υπάρχον οικόπεδο νέου διδακτηρίου του 3ου και 8ου».

Αίτημα μαθητών και γονέων είναι ο Δήμος και η Νομαρχία να δώσουν τέλος στους χρόνιους φόβους και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Σε αυτό τον αγώνα έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους ο Σύλλογος Δασκάλων και οι Σύλλογοι των περιοχών Φραγκομαχαλά και Κοφινά.

Επιστρατεύτηκαν και πάλι οι ...δυνάμεις καταστολής

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με πολύμορφες κινητοποιήσεις και μετά τις γιορτές, δηλώνουν οι μαθητές των σχολείων της Χίου, ενώ καθημερινά στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και νέα σχολεία, όπως είναι το Λύκειο Καλλιμασιάς.

Ομως και χτες, επιστρατεύτηκε για άλλη μια μέρα η εισαγγελέας κ. Συμπεθέρου, με τη συνοδεία της αστυνομίας, εισβάλλοντας σε σχολεία διαφόρων περιοχών της Χίου. Η ΕΛΜΕ Χίου, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στα σχολεία. Και ζητά να κινηθεί αμέσως η διαδικασία κατάργησης αυτής της αντιδημοκρατικής, αντιπαιδαγωγικής Πράξης.

«Τα προβλήματα της Παιδείας πρέπει να επιλύονται με πολιτικά και όχι με δικαστικά μέσα. Η επιστράτευση εισαγγελέων και των αστυνομικών δυνάμεων, εκτός του ότι είναι αναποτελεσματική, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ