Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κανένας συμβιβασμός!

Αλλο ένα μεγαλειώδες παλλαϊκό συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα, για την παιδεία, έξω από τη Βουλή. Ευρεία συμπαράσταση γονιών, μαθητών, εργαζομένων, φοιτητών στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς

Κανένας συμβιβασμός! Αυτό ήταν το κυρίαρχο μήνυμα που έστειλαν οι εκπαιδευτικοί χτες το βράδυ περικυκλώνοντας τη Βουλή. Χιλιάδες μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι άλλων κλάδων, φοιτητές, σπουδαστές ήταν δίπλα τους για να διεκδικήσουν μαζί τους την επίλυση "αιτημάτων ψυχής - όχι αιτημάτων δραχμής" όπως έγραφε ένα από τα πολλά εύγλωττα πανό.

Λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης των προέδρων των τοπικών συλλόγων των καθηγητών όπου επικράτησε το τρίπτυχο "συνεχίζουμε, αντέχουμε, κλιμακώνουμε" και ενώ ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής επιδιδόταν σε μια λασπολογία ενάντια στους εκπαιδευτικούς, χιλιάδες λαού απέκλεισαν την οδό Βασιλίσσης Σοφίας απαντώντας ότι είναι εκεί, δίπλα στους εκπαιδευτικούς, ενάντια στην πολιτική που "νίπτει τας χείρας της" στα προβλήματα της παιδείας, που θέλει τους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση να επιβιώνουν μέσα από κάθε λογής "τυχερά".

Για μια ακόμα φορά φάνηκε ότι το εκπαιδευτικό κίνημα της χώρας αποζητούσε την αφορμή για να συσπειρωθεί και να διεκδικήσει μαζί με τους εργαζόμενους, παιδεία για όλους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, αναβάθμιση του δημόσιου σχολειού, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, καθώς χιλιάδες ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΛΜΕ για μια ακόμα έμπρακτη απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Αγώνας όλων

Στο συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι εργαζομένων, γονιών και μαθητών που δήλωναν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς.

Μεταφέροντας στη συγκέντρωση τη συμπαράσταση των εργαζομένων, ο Γ. Σταυρόπουλος εκ μέρους της ΓΣΕΕ τόνισε στο χαιρετισμό του: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να υπονομεύσει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και γι' αυτό υπονομεύει και τον εκπαιδευτικό. Ο αγώνας σας, είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους εκπαιδευτικούς, χρειάζεται και έχει τη συμπαράσταση του λαού και όλων των εργαζομένων. Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης, τόνισε ότι "έχουν ανησυχήσει από το δίκαιο ποτάμι της αμφισβήτησης".

Ο Δημ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στη διάρκεια του χαιρετισμού του, τόνισε: Ολοι εμείς που δε συναινούμε στο νέο μισθολόγιο της λιτότητας, που δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού, θα συνεχίσουμε χωρίς τους αποστάτες του μεγάλου αυτού αγώνα μας.Απέναντι στο μαύρο πρόσωπο της κυβέρνησης, είναι άμεση η ανάγκη σύνθεσης του δικού μας πανεκπαιδευτικού μετώπου. Ο αγώνας, τόνισε, είναι μονόδρομος για να αντισταθούμε στα σχέδια για άρση της μονιμότητας, για αντιασφαλιστικό - αντισυνταξιοδοτικό σύστημα. "Εχουμε τη δύναμη και το δίκιο με το μέρος μας", κατέληξε.

Ο Α. Ζαζόπουλος εκ μέρους της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ομοσπονδίας στον αγώνα των εκπαιδευτικών για το δικαίωμα του λαού στην εκπαίδευση ενάντια στην πολιτική του Μάαστριχτ.

Το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού κινήματος που ήταν και χτες παρόντες. Ο Θ. Γκεσούλης,στέλεχος της ΔΕΕ, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους τόνισε ότι ο αγώνας των δασκάλων και νηπιαγωγών δε θα σταματήσει εδώ, καταγγέλλοντας το απεργοσπαστικό όργιο στο οποίο επιδόθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία της ΠΑΣΚ με αποτέλεσμα να ανασταλεί η απεργία του κλάδου.

Η Κ. Κυριακοπούλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Περαιά, εξέφρασε για μια ακόμα φορά τη συμπαράσταση των γονιών στους καθηγητές κόντρα στις θεωρίες περί "κοινωνικού αυτοματισμού" που επικαλείται η κυβέρνηση.

Εκεί ήταν και οι μαθητές των νυχτερινών και ημερήσιων σχολείων που συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση, φοιτητές με απόφαση της ΕΦΕΕ και σπουδαστές.

Αγώνας αξιοπρέπειας

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επέδωσε στους βουλευτές όλων των κομμάτων ανοιχτή επιστολή με την οποία τους καλούσε να συμβάλουν στον αγώνα τους, στηρίζοντας και προωθώντας τα αιτήματα των εκπαιδευτικών.

Στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

"Ο απεργιακός αγώνας δεν έχει στενόθωρα κίνητρα και ταπεινά ελατήρια. Είναι ένας αγώνας στον οποίο μάς ώθησε μια πολιτική συνεχούς υποβάθμισης και απαξίωσης της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης και των λειτουργών της. Πίσω του βρίσκεται μια στάση και μια αντίληψη για τη ζωή και το επάγγελμα του Ελληνα καθηγητή που βασίζεται στις έννοιες της αξιοπρέπειας, της καταξίωσης του ρόλου μας στη σύγχρονη πραγματικότητα, της ανάδειξης της δημόσιας, δωρεάν παρεχόμενης εκπαίδευσης σε μέγιστο πολιτισμικό αγαθό, το οποίο εξίσου θα απολαμβάνουν οι Ελληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Η έννοια της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης μέρα με τη μέρα χάνει κάτι από το συστατικό της περιεχόμενο, καθώς η ελληνική οικογένεια υφίσταται συνεχή οικονομική αφαίμαξη από την παρασχολική δραστηριότητα".

Αγώνας με συνέχεια

Μετά τα μαζικά και αγωνιστικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι καθηγητές προγραμματίζουν μια σειρά πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων σε όλη την Ελλάδα. Ετσι, την Παρασκευή διοργανώνεται πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα και παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο.Τη Δευτέρα το μεσημέρι προγραμματίζεται πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ